Bir uluslararası araştırma ekibi, Tunç Çağı'ndaki(Bronz Çağ) Yunanistan, Girit anakarası ve güneybatı Anadolu sakinlerinin ilk kez geniş çaplı DNA analizini yaptı. Washington Üniversitesi, Harvard Tıp Okulu ve Max Planc Enstitüsü'nden İnsan Tarih Bilimi bölümünden uzmanlar, arkeologlar ve Türkiye'deki ve Yunanistan'daki meslektaşlarıyla birlikte verileri topladı.

Dailymail'de yer alan habere göre, araştırmacılar, Girit Adası'nda yaşan Minoanlar ve Yunanistan'da yaşayan Mikenliler ile güneybatı Anadolu'da yaşamış olduğu tam kesinlikle bilinen 19 antik bireyin diş DNA'larını analiz etti. Minoan ve Miken genomlarını birbirleriyle ve 330'dan fazla antik genom ile 2600'dan fazla günümüz dünyasında yaşayan modern bireylerin genomlarıyla karşılaştırdı.

Sonuçlar, Mikenler ve Minoanların genetik olarak çok benzer ama yine de özdeş olmadığını gösterirken, Tunç Çağı'nda erken Neolojitik çiftçilerin Anadolu'dan binlerce yıldır göç ettiğini ortaya çıkardı.

[old_news_related_template title="Yeni DNA analizi: 200 bin yıl önce Afrika'dan çıkan bir grup, bugün yaşayan tüm insanların atası" desc="Yeni araştırma, dünya çapında yaklaşık 7.4 milyar insan var ama her insanın yaşamındaki genleri geriye doğru takip ettiğinizde, Afrika'da 200 bin yıl önce bulunan bir tek gruba çıkıldığını gösteriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/09/afrika.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/yeni-dna-analizi-200-bin-yil-once-afrikadan-cikan-bir-grup-bugun-yasayan-tum-insanlarin-atasi-1406408/"]

ilk_medeniyetlerin_kokeni_turkiye_1

Çalışmanın yazarlarından Washington Üniversitesi Tıp Okulu'nda genetik bilimler profesörü George Stamatoyannopoulos, "100 yılı aşkın bir süredir, Tunç Çağı, Klasik ve Modern Yunanistan sakinlerinin kökenleri konusunda birbirleriyle çekişme içindeki teoriler süregelir. İkinci binyılın sonlarında "Yunanlıların Katılımı" olarak tabir edilen dönem ve Klasik Yunan medeniyetlinin Afro-Asyatik kökenlerini anlatan "Kara Athena hipotezi" bunlara dahil edilebilir. 19 y.y. Alman tarihçisi Fallmerayer'in meşhur teorisi ise antik Yunanlıların torunlarının ortaçağın erken dönemlerinde kaybolduğu inancını popülerleştirdi." dedi.

1800'lerin sonlarında Girit adası ve Yunanistan üzerinde yaşadığı ortaya çıkan, Minoan ve Miken uygarlıklarının keşfi, bir yandan arkeologları şaşırtırken, modern arkeolojiyi de doğurmuş oldu ve de Avrupa'ya Tunç Çağı'na açılacak bir pencere kazandırdı. Tarihin bu dönemi, daha önce yalnızca Homeros'un İlyada ve Odyssey destanında görülmüştü.

[old_news_related_template title="İlk Avrupalı çiftçilerin Anadolu'dan olduğu ortaya çıktı" desc="DNA testleri ve gen dizilimleri üzerine yapılan araştırma sonuçlarına göre , Avrupalı çiftçilerin atası Anadolu çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/01/05/asd.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/kultur-sanat/ilk-avrupali-ciftcilerin-anadoludan-oldugu-ortaya-cikti-1031127/"]

ilk_medeniyetlerin_kokeni_turkiye_2

İlk Avrupalıların yazı sistemi, geniş saray kompleksleri, canlı sanat da dahil olmak üzere Minoan uygarlığındaki kültürel yeniliklerin izole haldeki Girit'ten türediğinin görülmesi, başka bir yerde daha gelişmiş bir toplumdan göç ettiğine dair spekülasyonların kaynağını oluşturuyordu.

Yeni çalışma, tüm sorunları çözmese de çözüm için yeni anahtar cevaplar sağlıyor. Çalışmada önemle üstünde durulan kısımlardan birisi de Mikenlerin Ege'de yabancı bir nüfus olduğuna ve Minoanlarla ilgisi olmadığına dair yaygın teoriyi geçersiz kılmasıydı. Çünkü, ilk çiftçilerin Ege'den Yunanistan'a kadar genetik süreklilik içinde olması, bir diğer açıdan izole olmadığını da gösteriyor.

ilk_medeniyetlerin_kokeni_turkiye_3

Çalışmanın aynı zamanda, Yunanca konuşanlarla ile Avrupa'daki ve Asya'daki başka yerlerde bulunan dilsel akrabaları arasındaki kaybolan bağlantıyı sağlayabileceği belirtiliyor. Harvard Tıp Okulu'ndan Dr. Losif Lazaridis Minoanlar, "Mikenliler ve modern Yunanlılar'ın Kafkasya, Ermenistan ve İran'daki antik insanlarla ilgili bazı soylar var" diyor. Aynı zamanda ilk çiftçilerin bulunduğu zamandan sonra, Ege ve güneybatı Anadolu'dan başlayan bazı göçlerin yaşandığını gösteriyor.

"Minoanlar ve Mikenlilerin Genetik Kökeni "başlığıyla yayımlanan araştırma, 2 Ağustos'ta  saygın bilim dergisi Nature'da yer aldı.

Çeviri: REHA BAŞOĞUL

[old_news_related_template title="DNA analizi Aborjin Avustralılarının kıtaya nasıl geldiklerine dair gizemi aydınlattı" desc="Avustralya'daki insan iskeletleri ve arkeolojik kalıntılar, yaklaşık 50 bin yıl önceye dayanıyor. Bu tarihten önce ise Avustralya insanlık tarihinden arındırılmıştı. İnsanlar oraya nasıl ve ne zaman vardı? Kıtaya nereden ulaştılar ve tüm kıtaya nasıl yayıldılar?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/abir.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/dna-analizi-aborjin-avustralilarinin-kitaya-nasil-geldiklerine-dair-gizemi-aydinlatti-1726665/"]

[old_news_related_template title="Aborjin Avustralyalıları ve Pasifik Adalarındaki yerel nüfusun henüz tanımlanmamış bir insansı türün DNA'sını taşıdığı ortaya çıktı" desc="Yeni genetik araştırmaya göre, Papua Yeni Gine ve kuzey-doğu Avustralya'da yaşayan insanların, henüz tanımlanmamış ve soyu tükenmiş bir insansı türünün DNA'sının bir miktar taşıdığı tespit edildi. Analiz, Neandertal ve Denisovanlardan geldiği olası olmayan, arkeologlar tarafından daha önce bilinmeyen üçüncü bir soyu tükenmiş insansıdan geldiğini gösteriyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/10/aborjjinler.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/aborjin-avustralyalilari-ve-pasifik-adalarindaki-yerel-nufusun-henuz-tanimlanmamis-bir-insansi-turun-dnasini-tasidigi-ortaya-cikti-1473380/"]

[old_news_related_template title="Kazakistan'da bir Altın Elbiseli Adam daha bulundu!" desc="Kazakistan'da daha önce 3 Altın Elbiseli Adam keşfedilmişti. Geçtiğimiz günlerde 4. Altın Elbiseli Adam'ın bulunduğu açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/altin-elbiseli-adam.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/kultur-sanat/kazakistanda-bir-altin-elbiseli-adam-daha-bulundu-1956348/"]