İstanbul ve Balıkesir’de bilgisayar korsanlarına yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonda mobil bankacılık üzerinden binlerce vatandaşı dolandıran 14 korsan yakalandı. Banka müşterilerinin hesaplarını 'phishing' (oltalama) yöntemiyle dolandıran korsanların, elde ettikleri paraları gece kulüpleri ve tatil beldelerinde harcadıkları ortaya çıktı.

Fotoğraf: DHA Fotoğraf: DHA


Peki ya bu phising nedir? Dolandırıcıların inovasyon yaratmada Google ile yarıştıkları 2018'de sık kullanılan yöntemlerden bir oltalama. Bu yöntem ile dolandırıcı elektronik posta adresini bildiği kurbanına bankadan gelirmiş gibi bir mail gönderiyor.

Mail söz konusu bankanın kurumsal logosu yazı fontları ve görselleri kullanılarak hazırlandığı için müşteri şüphelenmiyor, maildeki link sonucu bankanın sitesine birebir benzeyen başka bir internet sitesine yönlendiriliyorsunuz. Ardından açılan internet sitesine hesap numarası ve şifre bilgisi giriliyor. Böylece hesap bilgileriniz dolandırıcıların eline geçiyor.

E-DEVLET'TEN 8 UYARI


E-devlet'te yer alan uyarılara göre virüs koruma programı kullanmak ve URL bilgilerine dikkat etmek oltaya gelme riskinizi azaltabilir. İşte 'elektronik devlet'ten oltalamaya karşı 8 uyarı:

1) Bilgisayarınızın işletim sistemini güncellemeyi unutmayın. Ayrıca güncel antispyware ve antivirüs programları kullanın.

2) Şüpheli gördüğünüz e-postalardaki URL linklerini tıklamayın.

3) E-posta mesajlarındaki kısaltılmış URL linklerine (bit.ly,ow.ly, tinyurl.com, is.gd, goo.gl, tiny.cc, cli.gs vb.) tıklamayın.

4) Güvenmediğiniz ve bilmediğiniz web sitelerine kişisel bilgilerinizi girmeyin.

5) Güvenli olan sitelerde bile çevrimiçi bir formu doldurmadan önce, sitenin üçüncü kişilerle bu bilgileri paylaşıp paylaşmadığını belirten gizlilik anlaşmasının olup olmadığını kontrol edin.

6) Herkese açık olan kablosuz interneti kullanarak banka gibi kullanıcı adı ve şifrenizi girmeniz gereken web sitelerine girmeyin.

7) Lisanslı yazılımları kullanın. Açık kaynak kodlu yazılım kullanacaksanız kaynağından emin olun.

8) Web sayfasının sol üst kısmında yer alan kapalı kilit işareti güvenli ve şifreli bir sayfada işlem yaptığınızı gösterir. Girdiğiniz web sitelerinin sol üst kısmında kapalı kilit işareti olup olmadığını kontrol edin.