Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, “Eşitlik için konuş! Şimdi Tam Zamanı” adlı Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katılmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev’ın açıklaması hatırlatarak, kırmızı et, süt ve deniz ürünleri konusunda Türkiye’nin böyle bir ithalatı başlatıp başlatmayacağı sorusuna Fakıbaba, “Su ürünleri konusunda bizim 2023 hedefimiz 1 milyar dolar ihracattı. Biz çok şükür 2018’de 850 milyon dolar oldu ve 2018’ de biz inşallah 1 milyarı geçmeyi hedefliyoruz. Ülkeler bazen siyasi olarak birbirleriyle alışveriş yapmak zorunda kalıyorlar. Gittiğiniz ülkede şunu söylüyorlar, diyorlar ki, ‘sizden bizden bu kadarlık mal alıyoruz siz bizden ne alacaksınız?’ Bu konuda Türkiye’nin bazen sıkıştığı durumlar oluyor. En fazla bu et konusunda oluyor. Et gündeme geliyor. Genelde ülkelere gittiğimizde mutlaka ihracat ve ithalat şeması ortaya çıkıyor ve ülkelerle oturup bir yerde anlaşmak zorunda kalıyorsunuz.  Genelde halkın sandığı gibi Türkiye’nin çok büyük et ihtiyacından değil genelde siyasi amaçlı olarak ihracat yaptığınız ülkelerden ithalatta yapmak zorunda olduğunuzdan dolayı bazı kalemlerde böyle şeyler gündeme gelebiliyor” diye konuştu.

[old_news_related_template title="Rusya Türkiye’ye et, süt ve balık ihraç edecek" desc="Rusya Tarım Bakanı Alexander Tkachev, Türkiye’ye et, süt ve balık ihraç etmeye hazırlandıklarını açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/shutterstock_530616670-custom_16_9_1520779238.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/rusya-turkiyeye-et-sut-ve-balik-ihrac-edecek-2280731/"]

“Yerli üretici vazgeçilmezimizdir” ifadesini kullanan Fakıbaba, “Desteklerimiz devam ediyor. 14.5 milyar desteğimiz var. Mart’ın ortasını bulduk. 5 milyar desteğimizi ödemişiz. Ödemeye devam edeceğiz. 2019’da da üreticilerimizi mutlaka ve mutlaka desteklemek adına çok daha güzel şeyler yapacağız. Hiç olmayan şeyleri de veriyoruz. Mesela et ithal ederken et süt kurumu 23 lira 820 kuruştan almış olduğu etin fiyatını 25.5 liraya çıkardı. Hiç yokken hayvan başı 250 TL destekleme verdi. Üreticilerimizin tarım bakanlığının yapmış olduğu desteklemelerden memnun olduğunu görüyorum. Yeterli mi? yeterli olması için de her defasında çalışmalarımızı arttırıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“ANLAŞMA YOK”


Rusya’dan et ithalatı konusunda anlaşmanın olup olmadığının sorulması üzerine Fakıbaba, şöyle konuştu:

“Hayır anlaşma yok. İhracat ve ithalat şemasına baktığımızda eğer sizin ihracat oranınız fazlaysa o ithal olan ülke şunu soruyor, biz sizden çok fazla alıyoruz siz ne alabilirsiniz ve bu bağlamda bazı görüşmeler olabilir. Ama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının böyle bir görüşmesi olmamıştır. İthal edilecek olsa dahi bu çok büyük seviyelerde değil küçük seviyelerde olan ithallerdir. Küçük rakamlarla mümkün olduğu kadar dengeyi bulmaya çalışıyoruz.

İHA