Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ardından ekonominin direksiyonundaki ikinci önemli isim, Maliye eski Bakanı Naci Ağbal oldu. Ağbal, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na getirildi. Ağbal, ilk iş olarak kurumda çalışacak başkan yardımcıları, genel müdürler ve uzmanlardan oluşan 662 kişilik yeni teknik kadrosunu oluşturacak. Bu personelin yanı sıra gerektiğinde dışarıdan yerli ya da yabancı uzman desteği de alınabilecek. Ağbal yönetimindeki Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan adına bütçe hazırlayacak, ödenek, gelir ve nakit verilerini derleyecek ve harcama politikalarını belirleyecek.

İLK İCRAAT OVP OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile birlikte çalışacak olan Ağbal, kamu idareleri için oluşturulan hazine nakit akımı programına göre harcama programlarını yapacak, bu  programlar bakanlıkla birlikte değiştirmek ve ilgili kuruluşlar nezdinde uygulamaları izlemekle görevli olacak. Ağbal’ın ilk icraatı 2019 yılı bütçesi ile orta vadeli program (OVP) ve orta vadeli mali plan hedeflerini belirlemek olacak. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gereği makro hedef ve bütçe tahminleri üzerindeki tüm çalışmalar Bakan Albayrak ile müştereken yürütülecek. Albayrak, OVP çalışmalarını 3 ay içinde tamamlayıp kamuoyuna açıklayacaklarını bildirmişti.

SOKAKTAKİ VATANDAŞTAN BİLE BİLGİ İSTEYEBİLECEK

Kararnamenin 18’inci maddesi Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na bütçe ve makro hedefleri belirlemek üzere çalışma yürütürken hem kamu hem özel şirketler hem de bireylerden doğrudan bilgi isteme yetkisi veriyor. Buna göre başkanlık, görevleriyle ilgili olarak “gerekli gördüğü” her türlü bilgiyi ister kamu ve özel sektör firmalarından, isterse de sokaktaki vatandaştan isteyebilecek.