Onun yaşadığı servet artışını son yıllarda dünyada gerçekleştirenlerin sayısı çok azdır. Forbes'un açıkladığı Türkiye'nin en zengin 100 insanı listesine göre Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'ın 2016 yılında 2 milyar doları bulunuyordu. Derginin hesaplamasına göre Ilıcak 2018 yılında servetini 4 milyar dolara çıkardı. Yani Ilıcak servetini son iki yılda yüzde 100 artırdı.

ezgif-1-2e55d6a4ce-kopya

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE KARARSIZDI


Peki ya Erman Ilıcak kim? Çok göz önünde bir iş adamı değil. Ilıcak 1967 Malatya doğumlu. Hayatının ilk yılları babasının mesleği gereği Malatya-Ankara arasında geçti. İki kız kardeşi ve evin en büyük çocuğu olan Ilıcak liseyi TED kolejinde okudu. Üniversitede ise ne istediğine tam karar veremediği için gelişigüzel tercihlerinin sonucunda ODTÜ İnşaat Mühendisliği’ ne yerleşti. Okul bitmeden, henüz 3. sınıftayken ENKA’ nın patronu Şarık Tara ile tanıştı ve Enka’ da staj yaptı.

BELARUS'TA RUS PAZARINI ÖĞRENDİ


Okulu bitirdikten sonra da Enka’ nın şirket merkezi olan İstanbul’ da çalışmaya başladı. 90’ lı yılların başında Ilıcak, Irak’ taki şantiyelere gitmeyi düşünürken, savaş çıkması sebebiyle şirket onu Libya’ ya yolladı. 1.5 yıl çalıştı orada. Daha sonra şirket Ilıcak’ ı Belarus’ a yolladılar. Yıl 1992 idi.

Rusya pazarını iyice öğrendi burada. Fakat ofis işi onu iyice sıktı ve biriktirdiği 30 bin dolar sermayeyle 1994 yılı Ocak ayında “Rönesans” adlı şirketini kurdu. Kendi başına kurduğu için çıtayı düşük tutup 5-10 bin dolarlık ofis tamirat işlerine bile talip oldu. Şirket 1996 yılına kadar ufak tefek tamirat işleriyle yavaş yavaş büyüdü.

 

İlk büyük iş 1996’ da geldi. 10 milyon dolarlık devlet ihalesine girdi ve aldı. Daha sonra işler çorap söküğü gibi gelmeye başladı. Uluslararası şirketlerin fabrikalarından Mega alışveriş merkezlerine kadar bütün işleri Rönesans aldı. Ilıcak Suat Günsel ve Mehmet Nazif Günal ile birlikte ODTÜ mezunu 3 milyarderden biri.

PROJELERİ:

Ilıcak'ın patronu oluğu Rönesans Holding son yıllarda büyük projelerle adından söz ettiriyor. Önce Başbakanlık Çalışma Ofisi olarak projesi yapılan ardından Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na dönüştürülen yapıyı Rönesans İnşaat yaptı. Projenin maliyeti o dönem için 1 milyar 370 milyon TL olarak gösterildi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Fotoğraf: Depo Photos Cumhurbaşkanlığı Sarayı Fotoğraf: Depo Photos


Ilıcak o dönem yaptığı açıklamada sarayın büyüklüğü ve masrafına ilişkin yaptığı açıklamada, “Kremlin’den büyük mü bilmem ama biz Rusya’da buradan büyük alışveriş merkezi açtık. Neden Türkiye’ye büyük görüldüğünü bilmiyorum. Bu saray Anıtkabir gibi Meclis gibi çocuklarımıza bir mirastır” demişti.

ADANA'DA 1 MİLYAR DOLARLIK PETRO KİMYA YATIRIMI


Ilıcak en son Cezayirli bir şirket ile Adana'da 1 milyar dolarlık petrokimya yatırımı yapacağını duyurdu.

Ilıcak İstanbul İkitelli ve Adana şehir hastanesini de inşa ediyor.

Ilıcak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İkitelli Şehir Hastanesi'nin maketini inceliyor. Fotoğraf: Depo Photos Ilıcak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İkitelli Şehir Hastanesi'nin maketini inceliyor. Fotoğraf: Depo Photos


Rönesans Holding'in Türkiye ve dünyada yaptığı en yüksek yapılar.
111-2