Ağustos ayında kurların yükselmesi ile kâr marjları yükselen saç ektirme klinikleri müşteri kazanmak için yaptığı kampanyaların sayısını artırdı. Bir saç ekim kliğinin ortağı Mehmet Ali Bulut söz konusu kampanyalar arasında müze ziyaretlerinden Boğaz'da yemeğe kadar seçenekler olduğunu söyledi. Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak ise sağlık turizminden hedeflenen yıl sonu gelirin 8 milyar dolar olduğunu belirtiyor.

TUR FİYATI 2000-2500 EURO


Saç ekiminde fiyatlar saç kökü (greft) miktarına göre değişiyor.  Kimi klinikler greft başına 1 TL kimi ise 2 TL alıyor. Kişinin ne kadar saç ektirmek istediğine göre fiyat değişiyor. Sunulan ilave hizmetlere bağlı olarak saç ekim turu fiyatları 2.000 euro ile 2.500 euro arasında değişiyor.

"ONKOLOJİ KONUSUNDA ABD İLE YARIŞIR DURUMDAYIZ"


Konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, yurt dışından sağlık turizmi için Türkiye'ye gelen kişi sayısında yaşanan artışın en önemli sebebinin Türkiye'nin bu alanda attığı adımlar ve tanıtım kampanyaları olduğunu söyledi. Türkiye'de döviz kurlarında yaşanan artışın, yurt dışına verilen hizmetlerin fiyatlarının dolar ve euro üzerinden belirlendiği için önemli bir farklılık yaratmadığını söyleyen Emin Çakmak, "Yurt dışında yaşayan insanların Türkiye'ye gelmesindeki en önemli neden sağlık turizmi alanında atılan başarılı adımlar. Çok iyi tanıtım etkinlikleri yönetiliyor. Türkiye saç ekimi ve estetik konusunda artık kendisini kanıtladı. Asıl hedefimiz kalp cerrahisi, organ nakli gibi çok daha ağır vakalar. Onkoloji konusunda ABD ile yarışır durumdayız." dedi.

Sağlık turizmi gelirleri olarak bakıldığı zaman yüzde 32'lik bir bölümün onkolojiden geldiğini söyleyen Emin Çakmak, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son düzenlemenin sektörü disipline ettiğini belirtti. Sağlık turizminin 2012 yılından bu yana her yıl yüzde 10-15 büyüdüğünü belirten Emin Çakmak, yıl sonunda 800 bin hastaya hizmet vererek 8 milyar dolarlık bir gelir hedeflediklerini belirtti.

1251978_620x410

FİRMALAR KAMPANYALAR YAPIYOR


İstanbul'da bir saç ekim merkezinin ortağı olan Mehmet Ali Bulut konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Sezonun başlamasıyla Türkiye'ye gelen saç ekimi hastalarında ciddi artış olduğunu söyleyen Mehmet Ali Bulut, "Özellikle kurlara bağlı olarak yükselen kâr marjları sebebiyle firmalara kampanya veya indirim olanakları doğdu. Bazı firmalar gezi turları, müze ziyaretleri, eşsiz manzaralı İstanbul Boğazın'da yemekli eğlenceler gibi ek hizmetler sundu, bazı firmalar ise indirimler yaparak müşteri akışını çoğaltmayı hedef edindi." dedi.

İLK SIRADA İSPANYOLLAR


Türkiye'ye saç ekimi için en çok İspanya vatandaşlarının geldiğini belirten Mehmet Ali Bulut, ikinci sırada İtalya, üçüncü sırada ise Orta Doğu ülkelerindeki vatandaşların yer aldığını söyledi. Bulut, bu sıralamanın firmalara göre değişkenlik gösterebileceğini çünkü her firmanın yaptığı reklam hedef bölgelerinin farklılık gösterebileceğinin altını çizdi.

VERGİ İNDİRİMİ ETKİLİ OLDU


Türkiye'nin, saç ekimi alanında kendisini kanıtlamış bir ülke olduğunu vurgulayan Mehmet Ali Bulut, "Bu duruma ek olarak da turizm cenneti bir ülke olmamız münasebetiyle sağlık turizminde de ciddi oranda talepler almaktayız. Vergi indirimleri sektörü doğrudan hızlı bir şekilde etkiledi. KDV'nin kaldırılmasıyla firmalar  yurt dışından gelen hastalara da kredi kartı taksit imkânları sunmaya başladılar. Ülkemize gelen hastaların sayısındaki artışın sebeplerinden birisi de vergi oranındaki değişim ve diğer teşvikler oldu. Şu anda yurt dışından gelen hastalar için KDV alınmamaktadır." açıklamasında bulundu.

"MALİYETLER ARTIŞ GÖSTERDİ AMA..."


Döviz kurlarında yaşanan artışa bağlı olarak maliyetlerin, ilaçların bir çoğunun yurt dışından gelmesi sebebiyle artış gösterdiğini söyleyen Mehmet Ali Bulut, "Ancak buna bağlı olarak yurt dışından gelen hastalar da döviz cinsinden ödeme yaptığı için olumsuz bir etkisi hissedilmedi. Yurt içinden gelen yurttaşlarımız için fiyat farkları yansıtılmamakta ve enflasyonla mücadeleye sonuna kadar destekler vermekteyiz." açıklamasında bulundu.

TERÖR OLAYLARI SEKTÖRÜ ETKİLİYOR


Sektörü etkileyen en önemli unsurun terör gruplarının yapabileceği saldırı girişimleri ve Türkiye'nin güvenli olmadığı gibi algı yönetimleri olduğunu belirten Bulut, "Terör unsurlarının bertaraf edilmesi sektörümüzde güçlü bir özgüvene dönüşmüştür. Terörün bertaraf edilmesinde gerek kurumlar gerekse de duyarlı vatandaşlarımızın yaptığı hizmetler konusunda şükranlar borçluyuz." ifadelerini kullandı.

FİRMALAR İNDİRİME GİTTİ


Başka bir saç ekim kliniğinden sozcu.com.tr'ye yapılan açıklamada ise ağustos ayında kurlarda yaşanan yükseliş nedeniyle sağlık turizmi yapan firmaların indirime gitmek zorunda kaldığı bilgisi verildi. Yapılan açıklamada, "Döviz artışı ile düşürülen fiyatlar, önümüzdeki süreçte kısa vadede ağustos öncesi rakamları yakalayacak gibi görünmüyor. Sonuç olarak bu nedene sağlık turizmi alanında ülkeye giren dövizde hatırı sayılır düşüş yaşandığını söylemek mümkün" ifadelerine yer verildi.