Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndaki Ağır Ceza Mahkemesi Ön Bürosu aracılığıyla Anayasa Mahkemesi (AYM)'ye başvuran ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'un avukatı Cem Halavurt, dilekçede Brunson'un Aralık 2016'da tutuklandığını, Temmuz 2018'de konutu terk etmeme ve yurtdışına çıkış yasağı konulmasına karar verilerek özgürlüğünün kısıtlanmasına devam edildiği belirtildi.

"MAKUL SÜREYİ AŞTI"


Brunson'un gözaltına alınmasından bu yana 2 yıla yakın bir süre geçtiği hatırlatılan dilekçede, "Bu karar, hukuki olmadığı gibi makul süreyi de aşmıştır. Özgürlüğünün kısıtlanması tamamen hukuka aykırı olup kısıtlanma süresi, Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine aykırı olarak makul süreyi aşmıştır" denildi.

"TEK DAYANAK DUA KOD ADLI GİZLİ TANIĞIN BEYANLARI"

Dilekçesinde dosyaya ilişkin bilgiler de veren Halavurt, müvekkili hakkındaki tüm suçlamaların dayanağı olarak Dua kod adlı gizli tanığın beyanlarının gösterildiğini belirtti. Dilekçede, Brunson'un söz konusu gizli tanığı hiç tanımadığı kaydedilerek, gizli tanığın Yenidoğuş kilisesine gidip gelen ve orada insanları dolandırdığı için kovulan bir kimse olduğu, bu sebeple de tüm Protestan cemaatine husumet besleyen bir kişi olduğu ifade edildi. Dilekçesinde, "Tutuklamanın devamı ve adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına gerekçe gösterilen deliller, Dua kod gizli tanığın ifadesinde geçen ve Mormon kilisesine ait olan bilgi ve belgelerdir. Bu belgelerin de hiçbirisi suç işlendiğini göstermemektedir" ifadelerini kullandı.

KARAR KALDIRILSIN

Müvekkilinin kaçma şüphesi olmadığını ve delilleri karartma ihtimalinin de bulunmadığını belirten Halavurt, Anayasa Mahkemesi’nde yaptığı başvurunun duruşmalı olarak incelenmesini ve ev hapsi kararının kaldırılması ile ev hapsinde tutulmasının hukuka aykırı olduğunun tespit edilerek Anayasa’nın 19 ve AİHS’nin 5. Maddelerinin ihlal edildiğinin tespitine karar verilmesini talep etti.