Son dakika: Karlı ve aşırı soğuk hava dalgası Türkiye'yi etkilemeye başladı. Türkiye dondurucu hava dalgasının etkisi altına girdi, sıcaklıklar hızla düşüyor ve yurdun birçok noktasında kar yağışı bekleniyor. Son verilere göre İstanbul'da bugün karla karışık yağmur olarak başlayan yağışlar ilerleyen saatlerde kara dönecek. Sıcaklık düşüşü bir süre daha devam edecek soğuk hava dalgası hafta boyu etkisini sürdürecek.

İSTANBUL'U ASIL "DEK" VURACAK!

Kar yağışının saatler sonra İstanbul'da da başlaması bekleniyor fakat bu soğuk hava dalgasında İstanbul'da kar yağışının büyük oranının DEK'ler sayesinde oluşması bekleniyor. DEK (Deniz efekti kar) kuzeyden gelen soğuk rüzgarların, deniz üzerinde ısı ve nem kazanmasıyla oluşan kar yağışlarına deniyor.

İstanbul dolaylarındaki kütleler Meteoroloji'nin radarına yansıdı. İstanbul dolaylarındaki kütleler Meteoroloji'nin radarına yansıdı.


HAVA SICAKLIKLARI DÜŞMEYE DEVAM EDECEK

Tahminlere göre hava sıcaklıklarının kuzeybatı kesimlerde 6-10 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Hafta boyu sürecek soğuk hava dalgası bir süre mola verip 2019'un ilk günlerinde geri dönecek. Hava durumuyla ilgili detaylar ilerleyen günler boyunca sozcu.com.tr'de olmaya devam edecek.

BİRÇOK BÖLGEYE SAĞANAK UYARISI GELDİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ,Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile Erzurum, Bingöl ve Muş çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağmur ve sağanak, zamanla iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar yağışına dönüşmesi beklenen yağışların Yalova, İzmir'in güney ilçeleri, Aydın ve Muğla çevreleri ile Antalya'nın doğu ilçeleri, Mersin, Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde kuvvetli yağmur ve sağanak; Marmara'nın doğusunun yüksekleri, İç Ege, Batı ve Orta Karadeniz, İç Anadolu'nun batısı ile Kırşehir, Nevşehir, Aksaray ve Yozgat çevrelerinde yer yer kuvvetli kar şeklinde olması bekleniyor. Doğu kesimlerde sis ve pus hadisesi ile birlikte İç ve Doğu kesimlerde yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor.

BOLU DAĞI SİBİRYA'YA DÖNDÜ

Bolu Dağı yolları yoğun kar nedeniyle beyaz örtüye büründü. Kar sebebiyle ulaşımda zaman zaman zorluklar yaşanıyor.

bolu-kar

5 İL İÇİN DON UYARISI!

Meteoroloji, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Tunceli ve Bingöl için yağmur ve kar beklentisini tekrarlarken, buzlanma ve don uyarısı yaptı.Bölge genelinde soğuk hava nedeniyle araçların camları buz tuttu.
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada;"Bölgemiz genelinde hava parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksek kesimleri kar yağışlı geçecek.Hava sıcaklıklarında 2-4 derecelik düşüşler beklenmektedir.Rüzgar değişik yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette esecek.Lokal olarak sis, pus hadisesi ile birlikte buzlanma ve don olayı beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalıdır"denildi.
Bölge genelinde hava sıcaklıklarının gece eksiyi görmesi nedeniyle araçların camlarında ise buzlanma meydana geldi.

DOĞU KAR ALTINDA!

Van Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, il genelinde kar nedeniyle 258 mahalleye ulaşım sağlanamadığı bildirildi. Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekiplerinin, kapalı yollarda çalışmalara başladığı belirtilen açıklamada, Bahçesaray'da 30, Başkale'de 17, Çatak'ta 54, Edremit'te 1, Gevaş'ta 13, Gürpınar'da 125, Muradiye'de 5, Saray'da 2 ve Tuşba ilçesinde 11 yerleşim biriminin yolunun kar nedeniyle kapalı olduğu kaydedildi. Gürpınar ilçesinde yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. İlçe merkezinde kar kalınlığı 10 santimetreye ulaşırken belediye ekipleri kapalı yolların açılması için çalışma başlattı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri de sürücüleri araçlarına zincir takmaları yönünde uyardı. Erciş ilçesinde Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürütülen çalışmalarda, dünden bu yana kapalı 82 yerleşim yolu açıldı. Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, ekiplerin gece gündüz demeden çalıştığını söyledi. Ekiplerin sadece yolları değil kaldırımları da temizlediğini anlatan Mehmetbeyoğlu, güzel ve yaşanabilir bir ilçe için çalışmaların aralıksız devam edeceğini aktardı. - Bitlis, Hakkari ve Muş Bitlis Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan, kentte etkili olan kar nedeniyle 79 köy yolunun ulaşıma kapandığını, bu yolların açılması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü kaydetti. Belediye ve Karayolları ekipleri, kent merkezi ve ilçelerde kar temizleme ve tuzlama çalışması yürütüyor. Hakkari'de olumsuz hava şartları nedeniyle 32 yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor. Valilikten alınan bilgiye göre, kar ve tipi nedeniyle il merkezinde 7 köy, 10 mezra, Yüksekova ilçesinde 2 köy, 8 mezra ve Şemdinli ilçesinde 1 köy 4 mezra yolu ulaşıma kapandı.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren yağmurlu 7
İstanbul: Çok bulutlu ve yağışlı 4
İzmir: Çok bulutlu, sağanak yağışlı 14
Adana: Çok bulutlu ve sağanak yağışlı 16
Bursa: Çok bulutlu, yağmurlu, öğle saatlerinden sonra karla karışık yağmur ve yükseklerinin kar yağışlı 4
Antalya: Çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17
Samsun: Çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yağmurlu zamanla karla karışık yağmurlu 10
Trabzon: Çok bulutlu, gece saatlerinden sonra yağmurlu 16
Erzurum: Çok bulutlu, gece saatlerinden sonra kar yağışlı -1
Diyarbakır: Çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra batı kesimleri yağmurlu 6