3. Havalimanı inşaatında yaklaşık 2 yıl iş makinesi operatörü olarak çalışan Ferit Kaya (30), 21 Eylül 2017 tarihinde, çalıştığı sırada işitme kaybı yaşadı. İlk müdahaleyi yapan iş yeri hekimi, Kaya’yı Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk etti. Sağ kulakta total işitme kaybı meydana geldiğini belirten doktor, genç işçiye “ağır ve tehlikeli işlerde çalışması uygun değildir” raporu verdi.

İŞİTME KAYBI YAŞADI, İŞTEN ÇIKARILDI


Rapor üzerine İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi, hastalığının süreklilik arz ettiği gerekçesiyle Ferit Kaya’yı işten çıkardı. İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi de, “İşitme kaybının iş yeri koşullarına bağlı mesleki kaynaklı olduğuna” ilişkin bir rapor hazırladı. Öte yandan Kaya’nın sol kulağında da hafif işitme kaybı olduğu belirtildi.

SÜREKLİ GÜRÜLTÜYE MARUZ KALDIĞINI SÖYLEDİ

3. Havalimanı inşaatının devasa bir şantiye alanı olduğunu, iş saatleri içinde sürekli gürültü ve yüksek sesin yanı sıra inşaatta dinamitle patlatma işlemleri de yapıldığını belirten Ferit Kaya’nın avukatı Hacer Güvençel, Bakırköy İş Mahkemesine sunduğu dilekçede, “Gerek müvekkile gerekse diğer işçilere kulak koruyucu herhangi bir ekipman verilmemiş, bu konuda eğitim, bilgilendirme yahut uyarı yapılmamış, gürültü seviyesini azaltıcı önlemler alınmamıştır” ifadelerine yer verdi.

100 BİN 500 LİRA TAZMİNAT İSTEDİ

Ferit Kaya, çalışma ve hayatı bağlamında tek vasfının iş makinesi operatörlüğü olduğunu ve artık bu işi yapmasının mümkün olmadığını belirterek, İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi kapsamında Cengiz İnşaat, Mapa İnşaat, Limak İnşaat, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’a 500 lira maddi, 100 bin lira manevi olmak üzere toplam 100 bin 500 liralık tazminat davası açtı.

İŞÇİNİN KUSURLU OLDUĞUNU ÖNE SÜRDÜ

İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. tarafından mahkemeye sunulan cevap dilekçesinde ise, davalı şirket ile Ferit Kaya arasında sözleşmesel bir ilişkinin bulunmadığı ve davacının dilekçesinde yer alan iddiaların maddi gerçekle bağdaşmadığını öne sürüldü. Dilekçede, “İGA Adi Ortaklığı tarafından iş güvenliği anlamında tüm ikazlar yapılmış olmasına rağmen davacının tam kusurlu davranışlarının sebebiyet verdiği ortadadır” ifadeleri kullanılarak davanın esastan reddine karar verilmesi istendi.