Fed'in bu akşam TSİ 22:00'da açıkladığı kararda politika faizinde değişikliğe gitmedi. Buna göre federal fonlama faizi 2.25 – 2.50 aralığında kaldı. Fed açıklamasından ek kademeli faiz artırımı ifadesi kaldırıldı.

"FAİZ KONUSUNDA SABIRLI OLMAK"

Fed Başkanı Powell, politika toplantısının ardından bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Powell yaptığı açıklamada, "Ekonomiyi en iyi şekilde desteklemenin yolu faiz konusunda sabırlı olmak" dedi. Çin ve Avrupa'da büyümenin yavaşladığını söyleyen Fed Başkanı, Fed poliikalarının veriye bağlı olduğunun altını çizdi. "Sürdürülebilir ekonomik faaliyet ve güçlü işgücü piyasası bekliyoruz" diyen Powell, ABD ekonomisinin mükemmel bir noktada olduğunu söyledi. Enflasyonun yüzde 2'lik hedefe yakın kaldığını ifade eden Fed Başkanı, sabırlı olma süresinin ne zaman biteceğinin tamamen verilere bağlı olduğunu söyledi.

[old_news_related_template title="Fed Başkanı Powell görevinin başında" desc="Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kevin Hassett, ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell'ın görevini kaybetme riskiyle karşı karşıya olmadığını; Başkan Donald Trump'ın Hazine Bakanı'ndan da memnun olduğunu belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/p2p21p21_16_9_1545891156.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/fed-baskani-powell-gorevinin-basinda-2879788/"]

Petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu aşağı çekmeye devam edeceğini söyleyen Powell, merkez bankasının bilanço daraltılması planını anlatmada önemli ilerleme kaydettiğini belirtti. Powell, "Faizlerden sonra bilançoyu ve sözlü yönlendirmeyi kullanabiliriz" dedi. Fed metninde paralel şekilde ana politika aracı olarak faizleri işaret eden Fed Başkanı, "Politika yolumuzun şu anda uygun olduğunu düşünüyoruz" dedi ve politikayı hızlı bir şekilde değiştirmeyi gerektirecek bir neden bulunmadığını vurguladı.

"TÜRBÜLANSA YOL AÇMASINI İSTEMİYORUZ"

Powell, "Ekonomik verileri geniş çapta değerlendiriyor olacağız" dedi ve sonraki faiz artırımının veriye bağlı olacağını sözlerine ekledi. Powell, bilanço daraltma süreciyle ilgili olarak "Bilanço daraltma planının piyasada türbülansa yol açmasını istemiyoruz. Bilançoyla ilgili tartışmalarda kaydedilen ilerlemeden memnunum" dedi.

POWELL'DEN HÜKÜMET AÇIKLAMASI

ABD'de federal hükümetin kapalı kalması konusunu değerlendiren Fed Başkanı, "Hükümet kapanması ilk çeyrek büyümesini etkileyecektir" şeklinde görüş bildirdi. Powell, gelen verilerin küresel yavaşlamanın devam ettiğini işaret ettiğini ifade etti ve "Siyasi endişeler bizim için asla önemli olmayacak" dedi.

[old_news_related_template title="Trump'tan Fed'e faiz eleştirisi" desc="ABD Başkanı Donald Trump ABD Merkez Bankası'nı (Fed) mevcut faiz artırımları için tekrar eleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/shutterstock_1157861293_16_9_1545055701.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/trumptan-fede-faiz-elestirisi-2801298/"]

DOLARDAN FED TEPKİSİ

Dün 5.30 - 5.36 bandında dalgalanan Dolar/TL  yeni güne hafif geri çekilmeyle 5.30 civarında başladı, ardından 5.32'ye yükseldi. Euro/TL  6.07- 6.08'de, sepet kur ise 5.69'da. Dün içeride ve dışarıda piyasaların gündemi yoğundu. İçeride yılın ilk enflasyon raporu açıklandı. 2019 yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 15.2'den  yüzde 14.6'ya çekildi. Enflasyon tahmininin aşağı yönlü revize edilmesinin ardından dolar/TL 5.30'un altına indi ve 5.2663'ü test etti.

Fed Ocak ayı para politikası toplantısının ardından faiz değişikliğine gitmediğini açıkladı. Dolar/TL açıklama sonrasında kayıplarını artırarak 5.23'lü seviyelere kadar çekildi.