TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan kanun teklifiyle, şu anda ithal cep telefonunda yüzde 25 olan ÖTV oranı yüzde 50’ye çıkarılabilecek. Eğer yeni telefon almayı düşünüyorsanız biraz acele edin...


Ülkemizde vergi mevzuatına ilişkin yapılan değişiklikleri takip etmek artık iyice zorlaşmaya başladı. Neredeyse her hafta Meclis’e vergi düzenlemeleri içeren kanun teklifleri sunuluyor.
Basılı kitap ve süreli yayınlarda Katma Değer Vergisi (KDV) şimdi kalkıyor...
Bu kadar sıklıkla Meclis’e kanun teklifi sunulunca, arada bazı hatalar da yapılmıyor değil. Örneğin, 2 hafta önce “Kitapta KDV’yi kaldırdık” şeklinde yapılan açıklamaların doğru olmadığını tespit ettiğim, 3 Şubat 2019 tarihinde yayımlanan “Kitapta KDV kalktı mı?” başlıklı yazımı okuyanlar, konuyu hemen anımsamışlardır. Her zamanki gibi yazdıklarımızın doğru olduğu görüldü, şimdi eksiklikler düzeltiliyor.

13 ŞUBAT’TA TBMM’YE SUNULDU

“Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 13 Şubat 2019 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunuldu.
Bu kanun teklifinde basılı kitap ve süreli yayınların tesliminin KDV’den istisna edilmesi ve ayrıca maddede uygulanan istisna haddi olan 100 liranın, bu istisnanın uygulanmasında geçerli olmayacağı düzenlemesi yapılıyor.
Basılı kitap ve süreli yayınlarda KDV oranı %8’den %0’a indiriliyor iken 01.01.2019’dan itibaren e-gazete, e-dergi ve e-kitapta KDV oranının %18 olarak uygulanıyor olması çok büyük bir çelişkidir. Ayrıca gazete kağıdı ithalatında alınan %8 KDV’nin mutlaka %1’e indirilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Cep telefonlarına hem artan oranlı vergileme hem de zam geliyor!
Bugün itibarıyla yeni cep telefonu satın alırken, ürün bedeli üzerinden %25 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), %10 TRT bandrol payı, TRT bandrol payı üzerinden yine %25 oranında ÖTV, bütün bu rakamlar toplamı üzerinden de %18 KDV ödenmektedir.

YAKLAŞIK BİN LİRA FARK

Konuyu 616 ABD Doları (Kur 5.29 TL alınmıştır) fiyatla ithal edilen cep telefonu örneği üzerinden dikkatlerinize sunmak istiyorum:



Kanun teklifinin 9’uncu maddesi ile cep telefonları ile diğer alıcısı bulunan verici portatif cellular telsiz telefon cihazlarının ÖTV oranlarının %50’ye kadar artırılabilmesi ve oranlara esas ÖTV matrahlarının maddede yer alan sınırlar dahilinde belirlenebilmesine imkan veriliyor.
Kanun teklifinin 10’uncu maddesi ile cep telefonları ile diğer alıcısı bulunan verici portatif (cellular telsiz telefon cihazlarının) vergi oranlarının belirlenmesinde ÖTV matrahları esas alınarak aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde farklı dilimler ihdas edilmektedir.



YAKLAŞAN TEHLİKE BÜYÜK

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile cep telefonu satın alırken tüketicinin ödediği ÖTV oranı %25’ten %50’ye çıkarılırsa vergiler aşağıdaki gibi artacaktır:



Yukarıda açıkça görüldüğü üzere, yaklaşan tehlike büyüktür.
Kanun değişikliğinin 01.03.2019’da yürürlüğe gireceğini ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ÖTV oranının %25’ten %50’ye 1 Nisan 2019 tarihinde yükseltileceğini şimdiden müjdeliyorum sizlere. Yeni telefon alacak iseniz, biraz acele edin derim.