Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’ne 1978 yılında dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş’le gitmiştim. Bölücü terör örgütü PKK, Siverek ve Hilvan’ı üs olarak seçmiş, yöredeki ağalara karşı mücadele ediyordu. Bakan, Kaymakamlıkta toplantıdayken, 100 metre uzağımızda Bucak aşiretinin kahyalarından birisini cadde ortasında öldürdüler.

Bölücü örgüt, Bucaklar’ın olgunlaşan ekinlerini yakıyordu. Abdullah Öcalan, o dönem milletvekili Leyla Zana’yı, Milletvekili Sedat Bucak’a gönderdi, “Tarafsız kalması” halinde Bucak aşiretiyle sorun yaşanmayacağını bildirdi. O konuşmayı, Sedat Bucak başından sonuna kayda aldı ve devlet yetkililerine teslim etti.

EĞİTİM, EFSANE YARBAYDAN

Bucak aşiretini korucu yapmak da öyle kolay olmadı. Sedat Bucak’ın baba dostu “Efsane Yarbay” Korkut Eken, ikna için uzun süre Siverek’te kaldı. Ona karşı ailenin büyük bir saygısı, sevgisi vardı. Nihayet, koruculuğu kabul ettiler, eğitimlerini de Korkut Eken yaptırdı. Bu olayın ayrıntıları, belgeleri Doğan Kitap’tan çıkan “Devletin Derinliklerinde” isimli kitabımda yer alıyor.

Sedat Bucak’ın milletvekilliyken, aranan Abdullah Çatlı ve polis müdürü Hüseyin Kocadağ’la aynı otomobilde bulunması, kazada Çatlı ile Kocadağ ve Gonca Us’un vefat etmesi “Susurluk Skandalı” olarak yıllarca konuşuldu. Bucak aşireti, PKK’yı Siverek’e hiç sokmadı.

SİVEREK’TE NE OLDU?

Fatih Mehmet Bucak, MHP’den Siverek Belediye Başkan adayı gösterildi. Yeniden “Cumhur İttifakı” kararı alınınca Harran ve Siverek adaylarının değiştirilmesi kararlaştırıldı. Türkiye’de AKP’nin yüzde 97 ile en yüksek oyu aldığı Harran İlçesi’nde iki dönemdir başkanlık yapan AKP’li Mehmet Özyavuz adaylıktan alındı, yerine MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz’un oğlu Mahmut Özyavuz aday gösterildi.

MHP de Siverek’ten aday göstermeme kararı aldı. Fatih Bucak boşa çıktı, AKP de Kasım Gürpınar’ı aday gösterdi. Gerisini, “Bu seçimde, Şanlıurfa’da tarih yazacağız” diyen CHP Şanlıurfa İl Başkanı Hayrettin Cidir’den dinliyorum:

“Fatih Bucak mağdur edildi. Partililerimiz, Fatih Bucak’ı aday göstermemiz halinde başarıyı yakalayacağımızı bildirdi. Biz de bunu Genel Merkez’e aktardık. Genel seçimlerde Siverek’te en fazla 3 bin oy alıyoruz. Ama yerelde neredeyse sıfıra düşüyoruz. Bu da bizi üzüyor. Fatih Bucak, Siverek’i alabilecek durumda. Kendisi de bu seçimi onur meselesi yaptı. En az 20 bin oy alırsa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de 4-5 üyemiz olur. Bucak, oyları sağdan getirecek. Aday olmasaydı, AKP seçimi kaybeder, HDP adayı seçilirdi.”

“ÖLMEYE GELİYORUM”

Fatih Bucak’ın, MHP’den aday gösterildiği dönemde Güneydoğu televizyonuna telefonla bağlanıp yaptığı açıklamalar ise dillerde. “Ben, Siverek’e seçime değil ölmeye geliyorum. Babayiğit olan çıksın karşıma. Bucak’ta başka partilerin arabasını görürsem şimdiden söylüyorum kendilerine mezar kazsınlar” demişti.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık da İl Başkanı Hayrettin Cidir de benimsemedikleri bu sözleri Fatih Bucak’ın MHP adayıyken, rakiplerinin bazı açıklamaları ve restleşmeleri üzerine yaptığını belirtiyorlar. Milletvekili Aydınlık, “Fatih Bucak o sözleri Siverek halkına değil, kendisi hakkında konuşanlara karşı söylemiş. Tabii ki biz o sözleri asla tasvip etmiyoruz. Cumhur İttifakı olunca, Fatih’in alınması onu incitti. Seçime bağımsız da girebilirdi. Siverek halkı, ilçe teşkilatımız aday gösterilmesini uygun buldu. Biz de durumu Genel Merkez’e bildirdik ve aday yapıldı.”

BÜYÜKŞEHRİN ŞIH ADAYI

Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ise bağımsız aday olarak Sabahattin Cevheri katılıyor. Dün kendisiyle konuştuğumda, “Kimseyle pazarlık etmem. Bütün partiler beni destekliyor. Çalışmama gerek yok. Ben de şıhlık var. Oturduğum yerde oylar gelir. Bende biat yok. Urfa’nın adayıyım” dedi. Gerçekten CHP ve bazı partilerin il başkanlarıyla konuştuğumda Büyükşehir’de Cevheri’ye destek verdiklerini söylediler.

Cevheri, geçmişte DYP il başkanlığı yaptı, bağımsız milletvekili seçilip AKP’ye geçti. Ünlü siyasetçilerden Necmettin Cevheri’nin yeğeni olan Sabahattin Cevheri, seçilmeyi de garanti görüyor.

Şanlıurfa seçimleri çok renkli geçecek gibi gözüküyor.