KKTC’de 46 yıl sonra tarihi bir adım atıldı. Ülkede yer alan kapalı Maraş kademeli olarak önceki gün açıldı. KKTC'nin kararına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

* Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 6 Ekim'de Ankara'da kapalı Maraş'ın sahil şeridinin açılmasına yönelik açıklamadan derin endişe duymaktadır.

* BM, bu eylemden geri adım atılması ve Ada'da tansiyonu yükseltecek tek taraflı adımlardan kaçınılması çağrısı yapıyor.



KAPALI MARAŞ NEREDE?

Maraş, Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, Kıbrıs'ın en ünlü bölgesiydi. Yapılan anlaşmalar sonrası büyük bir kısmı yerleşim ve iskana kapatılmıştır.

MARAŞ NEDEN KAPATILDI?

Maraş, KKTC'nin Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, ülkenin en ünlü bölgesiydi. Maraş, Akdeniz’in Las Vegas’ı olarak biliniyordu. ‘Hayalet Şehir' olarak da bilinen Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı.

Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos'ta (o gün son bulan) İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos'ta İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi.

[old_news_related_template title="KKTC sandık başına gidiyor" desc="Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) halk, Pazar günü cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gidecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/09/iecrop/kibris-dha_16_9_1602267206.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/kktc-sandik-basina-gidiyor-6074350/"]

[old_news_related_template title="Kapalı Maraş bölgesine kimler girebilir?" desc="Geçmişte lüks otomobillerin, pahalı evlerin, ülkenin en iyi plajlarının bulunduğu ve Hollywood yıldızlarının dahi gözdesi olan Maraş, yaklaşık 46 yıl sonra hayalet şehir durumundan çıkıyor. Bir zamanlar Kıbrıs'ın tatil merkezi olan Kapalı Maraş'ın kıyıları, yıllar sonra ilk kez bugün vatandaşlara açılıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/08/iecrop/kapali-maras-nerede-shutter-3_16_9_1602141281.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kapali-maras-nerede-kapali-maras-bolgesine-kimler-girebilir-6071768/"]