Dün dünya genelinde 413 bin 124 yeni vakanın kayıtlara geçmesi ile küresel günlük vaka sayısında rekor kırıldı.

Geçtiğimiz hafta Avrupa’da günlük ortalama 140 bin vaka rapor edildi. Avrupa’da son günlerde ABD, Hindistan ve Brezilya’nın toplamından daha fazla günlük vaka açıklanıyor.

Dünya genelinde bildirilen her 100 vakadan 34'ü Avrupa ülkelerinden bildirilirken Avrupa’da her 9 günden bir yaklaşık 1 milyon vaka kayıtlara geçiyor. Salgının ilk başladığı günden bu yana Avrupa kıtasında 6 milyon 860 bin 613 vaka bildirildi.

İTALYA'DA İKİ GÜN ÜST ÜSTE REKOR

Corona virüsü salgını Avrupa’da yeniden etkisini artırması ile İtalya’da 2 gündür günlük vaka sayısında rekor artış yaşanıyor.

İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre son 24 saatte 10 bin 925 yeni vaka tespit edildiği, toplam vaka sayısının 402 bin 536’ya ulaştığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 47 kişinin virüs nedeni ile hayatını kaybettiğini, toplam can kaybını 36 bin 474’e ulaştığını aktardı.

Bakanlık, son bir gün içinde 67 kişinin yoğun bakıma alındığını, toplam yoğun bakımdaki hasta sayısının 705’e yükseldiğini ifade etti. Ülkede şu anda 116 bin 935 aktif corona hastası bulunuyor. İtalya’da bugün 165 bin 837 kişiye COVID-19 testi yapılırken günlük test sayısında da yeni rekor kırıldı.

FOTO: İHA


YENİ TEDBİRLER BEKLENİYOR

Salgınının yayılım hızının artması üzerine İtalya hükümeti yeni tedbirler üzerinde çalışıyor. Başbakan Giuseppe Conte, parti grup başkanları ile toplantısının ardından alınacak yeni tedbirleri belirlemek için Bakanlar Kurulu'nu toplayacak.

Hükümetin gündeminde ise hafta sonları ve saat 22:00'den sonra sokağa çıkma yasağının uygulanması ile spor salonları, havuzlar ve temas gerektiren sporların durdurulmasının bulunduğu öne sürüldü. Sağlık Bakanı Roberto Speranza ise yaptığı açıklamada evden çalışmanın yüzde 70-75 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

Okullarda eğitime ara vermemek hükümetin öncelikleri arasında bulunurken en çok vaka artışının yaşandığı bölgelerden biri olan Campania'da okulların kapatılması kararı alındı.

FOTO: İHA


FRANSA'DA DA YENİ REKOR KIRILDI

Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilerde, corona virüsü salgınında ülke genelinde son 24 saatte 32 bin 427 yeni vakanın tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 867 bin 197’ye ulaştığı belirtildi.

Bakanlık, son 24 saatte virüs nedeniyle 90 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek toplam can kaybının 33 bin 392’ye yükseldiğini ifade etti. Son bir haftada 7 bin 198 kişinin hastaneye kaldırıldığı ve bin 269 kişinin yoğun bakımda olduğu aktarıldı.

Öte yandan Fransa’da Cuma günü 30 bin 621 vaka tespit edilmişti. Ülkede bugün 4 hafta boyunca Paris ve 8 büyük kentte yerel saatle 21.00-06.00 arasında sokağa çıkma yasağı başladı.

FOTO: REUTERS


İNGİLTERE'DE VAKA SAYISI 700 BİNİ AŞTI

İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre son 24 saatte 16 bin 171 yeni corona vakasının tespit edildiği, toplam vaka sayısının ise 705 bin 428'e ulaştığı belirtildi.

Ülkede COVID-19 nedeniyle son 24 saatte 150 kişi hayatını kaybederken salgının başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 43 bin 579'a yükseldi.

Hükümet verilerine göre, İngiltere'de son 24 saat içinde tespit edilen günlük vaka sayısı bir gün öncesine göre 512 kişi artarken hayatını kaybedenlerin sayısı ise düne göre 14 kişi arttı.

İngiltere hükümeti, COVID-19'un yayılmasını önleyebilmek amacıyla 12 Ekim tarihinde yeni yerel kısıtlamaların uygulanacağını duyurmuştu. Başbakan Boris Johnson'ın üç aşamalı olarak uygulanacağını belirttiği kısıtlamalarda Liverpool ve İngiltere'nin kuzeyindeki pek çok şehri kapsayan Lancashire bölgesi en yüksek düzeyde kısıtlamaların uygulandığı alanlar oldu.

İngiltere'de bu hafta başında duyurulan yeni yerel kısıtlamalar kademeli olarak uygulanırken, en yüksek kademe kısıtlamaların uygulandığı şehirlerde barlar ve restoranlar kapatıldı, farklı haneden olan bireylerin kapalı ve açık ortamlarda toplanmaları yasaklandı.

FOTO: İHA


AVUSTURYA VE BELÇİKA DIŞİŞLERİ BAKANLARI CORONA OLDU

Lüksemburg’da 12 Ekim tarihinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanlarının katılımı ile AB Dışişleri Konseyi toplantısı yapılmıştı. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Belçika Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes’ın toplantı sonrası yaptırdıkları COVID-19 testleri pozitif çıktı. Uzmanlar, 2 bakanın pozitif testlerin ardından toplantının 'süper yayıcı' olabileceğini düşünüyor.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bakan Schallenberg ve Belçikalı mevkidaşı Wilmes'ın 12 Ekim’deki toplantıda düzenlenen grup kahvaltısında yan yana oturdukları ifade edildi. Bakanlık, "Schallenberg'in Pazartesi günü Lüksemburg'daki AB Dışişleri Konseyi’nde enfekte olmuş olabileceğinden şüpheleniliyor" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı, Schallenberg'in semptomları olmadığını ve rutin bir önlem olarak test yapıldığını açıkladı.

Bakanlık, Schallenberg'in Lüksemburg'daki tek ikili görüşmesinin İrlandalı mevkidaşı Simon Coveney ile olduğunu ancak sosyal mesafe önlemlerinin uygulandığını ve Coveney’in Schallenberg'in pozitif test sonucundan haberdar edildiğini aktardı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg. FOTO: REUTERS


Dışişleri Bakanlığı, Schallenberg’in Çarşamba günü bir kabine toplantısına da katıldığını ancak kabine üyelerinin hepsinin maske taktığını dile getirirken "İhtiyati tedbir olarak hükümetin tüm üyelerine Cumartesi günü test yapılacak" dedi.

Bakan Wilmes ise yaptığı açıklamada dün COVID-19’a benzer semptomlar gösterdiğini ve kendini hızlıca karantinaya aldığını aktarırken bugün test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. Wilmes sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Evimin dışında alınan önlemler göz önüne alındığında muhtemelen ailemde de enfekte olanlar var" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas yaptığı açıklamada dün yaptırdığı COVID-19 testinin negatif çıktığını ve Schallenberg ile yakın teması olmadığını açıkladı. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise negatif test sonucu alana kadar evden çalışacak. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Perşembe günü Cezayir'de yaptırdığı COVID-19 testi de negatif çıktı.

Belçika Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes. FOTO: REUTERS


BELÇİKA'DA DOKTOR 100'DEN FAZLA KİŞİYE CORONA BULAŞTIRDI

Belçika'nın Doğu Flaman bölgesindeki Kruisem kasabasında corona virüsüne yakalanan bir aile hekiminin, günlerce hastalarını ağız maskesi takmadan muayene ettiği için 100'den fazla kişiye virüs bulaştırdığı açıklandı.

PAPA İLE AYNI KONUTTA KALAN KİŞİDE CORONA ÇIKTI

Vatikan tarafından bugün yapılan açıklamada Papa Francis ile Santa Marta Konuk Evi’nde kalan 1 kişide COVID-19 tespit edildiği aktarıldı. Vatikan, hastalığa yakalanan kişinin kimliğini açıklamazken virüs tespit edilen kişinin temaslı olduğu kişiler ile birlikte karantina altına alındığını ifade etti.

Vatikan’da şu ana kadar 27 kişide virüs tespit edilirken henüz virüse bağlı can kaybı yaşanmadı. Geçtiğimiz hafta ise Papa’yı korumakla görevli 4 İsviçreli muhafızda corona tespit edilmişti.

Papa Francis. FOTO: SHUTTERSTOCK


TÜRKİYE'DE SON DURUM

Türkiye’nin günlük corona virüsü tablosu açıklandı. 17 Ekim Cumartesi gününün verilerine göre bugün yapılan 112 bin 131 testle birlikte toplam test sayısı 12 milyon 306 bin 909’a ulaştı.

Son 24 saatte bin 723 yeni hasta tespit edildi, toplam hasta sayısı 345 bin 678’e çıktı. Vefat sayısı da 71 artarak 9 bin 224’e yükseldi. İyileşen bin 401 hastayla birlikte toplam iyileşen kişi sayısı 302 bin 499’a ulaştı.

Öte yandan ağır hasta sayısı bin 428, hastalardaki zatürre oranı da yüzde 5.9 oldu. Ortalama temaslı tespit süresinin 7.6 saat, filyasyon oranının ise yüzde 99.4 olduğu duyuruldu.