Belarus'ta 9 Ağustos tarihinde yapılan devlet başkanlığı seçimlerini Aleksandr Lukaşenko'nun yüzde 80 oy alarak kazanması sonrası muhalefet seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle sokağa çıkmıştı.

Protestolarda yaşanan şiddet olaylarının ardından uluslararası topluluklar ve birçok batılı ülke Lukaşenko'yu ve seçimleri tanımadığını açıklamıştı.

Belarus Dışişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada ise, Polonya ve Litvanya’ya Belarus’ta bulunan diplomat sayılarını hızlı bir şekilde azaltmaları çağrısında bulunarak Polonya’ya diplomat sayısını 50’den 18’e, Letonya’ya ise 25’den 14’e indirmesini istemişti.

POLONYA: BELARUS'A CEVAP VERİLECEK

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Marcin Przydacz bugün yaptığı açıklamada, 32 Polonyalı diplomatın bugün akşam saatlerinde Belarus'u terk ettiğini aktardı.

Söz konusu kararın Belarus Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine alındığını bildiren Przydacz, ülkesinin dostane olmayan bu jeste uygun bir zamanda cevap vereceğini vurguladı.

Przydacz, kendilerine tanınan sürenin 9 Ekim'de dolması neticesiyle bugün akşam saatlerinde 32 Polonyalı diplomatın Belarus'u terk ettiğini duyurdu.

Przydacz, "Polonyalı personel sayısına sınırlama getirilmesi dostane olmayan bir jest, Polonya buna uygun bir zamanda, uygun bir şekilde buna cevap verecektir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan seçimde Lukaşenko, oyların yüzde 80.1’ini alırken bir öğretmen olan ve muhalefet lideri eşi Sergei Tikhanovsky’nin gözaltına alınmasıyla birlikte bir anda kendini siyaset sahnesinde bulan Svetlana Tikhanovskaya, oyların yüzde 10.12’sini almıştı. Seçimlerden sonra Tikhanovskaya ülkeden kaçma zorunda kalmış ve gösteriler de iyice alevlenmişti.

Başta Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere birçok ülke seçimlerin tekrarını isterken Rusya, Belarus’a destek çıkmış ve tatbikat düzenleme kararı almıştı.(İHA)

[old_news_related_template title="AB ve ABD'den Belarus kararı! Birçok kişiye yaptırım uygulandı" desc="Avrupa Birliği’nin (AB) bugün resmi gazetede yayınladığı karar ile 40 Belaruslu yetkiliye uygulanacak olan yaptırımlar yürürlüğe girdi. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise yaptırımlardan muaf tutuldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/02/iecrop/lukasenko-reuters_16_9_1600930154_16_9_1601657218.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/ab-ve-abdden-belarus-karari-bircok-kisiye-yaptirim-uygulandi-6064847/"]

[old_news_related_template title="Belarus'ta ortalığı karıştıran gelişme: AB, Lukaşenko'yu tanımama kararı aldı" desc="Geçen ay yapılan seçimlerde yüzde 80 oy alarak devlet başkanlığı koltuğuna oturmaya devam eden Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko ile ilgili kritik bir açıklama AB'den geldi... AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lukaşenko'yu Belarus Devlet Başkanı olarak tanımadıyı reddettiklerini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/24/iecrop/lukasenko-reuters_16_9_1600930154.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/belarusta-ortaligi-karistiran-gelisme-ab-lukasenkoyu-tanimama-karari-aldi-6052116/"]