İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler'in (BM) 75. Genel Kurulu'na video mesaj yoluyla hitap etti. Netanyahu konuşmasında İsrail'in Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzaladığı ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasını hatırlatarak farklı Arap ve Müslüman ülkelerinin de İsrail ile barış anlaşması imzalayabileceğini ifade etti.

Netanyahu, "Çok yakında daha fazla Arap ülkesinin barış anlaşmalarına katılacağından şüphem yok" diye konuştu.

Başbakan Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı sözde Orta Doğu Barış Planına değinerek bu kapsamında Filistin ile müzakereye hazır olduklarını belirtti.

"PATLAMA OLURSA BAŞKA BİR TRAJEDİ YAŞANABİLİR"

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'a ait gizli silah deposunun bulunduğunu iddia eden ve depoların yer aldığı bir haritayı gösteren Netanyahu şu ifadeleri kullandı:

* Beyrut Limanı'nda geçtiğimiz ay korkunç bir patlama oldu. Bir sonraki patlama Beyrut'un Janah Mahallesi'nde olabilir. Burada Hizbullah'ın gizli bir silah deposu var, etrafı sivillere ait evlerle çevrili.

* Janah sakinlerine sesleniyorum. Şimdi harekete geçmeli ve bunu protesto etmelisiniz. Çünkü burada patlama olursa başka bir trajedi yaşanabilir.

"YARIN SAVAŞI ÖNLEMEK İÇİN İRAN'I DURDURMALIYIZ"

Konuşmasında İran'ı da hedef alan Netanyahu, "İran'ı durdurmanın yolu onlara azami seviyede baskı uygulamak. Yarın savaşı önlemek için bugün İran'ı durdurmalıyız" dedi.

NASRALLAH'TAN NETANYAHU'YA YANIT

Netanyahu'nun iddiasına Hizbullah Genel Sekreteri Hassan Nasrallah'tan yanıt geldi. Nasrallah yaptığı açıklamada Netanyahu'nun iddiasını yalanlayarak, "Netanyahu Lübnan halkını Hizbullah'a karşı kışkırtmaya çalışıyor ve Beyrut ile banliyöler arasında bir yerden bahsediyor, füze depolayıp ürettiğimizi iddia ediyor" dedi.

"Medyanın, söz konusu tesise girip tanıklık etmesine izin vereceğiz" diyen Nasrallah Netanyahu'yu işaret ederek, "Böylece tüm dünya yalanını ortaya çıkaracaktır" şeklinde konuştu.

Nasrallah, Netanyahu'nun iddiasını çürütmek için Lübnanlı ve uluslararası medya kuruluşlarını yerel saatle 22.00'de söz konusu tesisi gezmeye davet etti.

Nasrallah'ın davetinin ardından yerli ve yabancı çok sayıda medya mensubu, Netanyahu'nun Hizbullah'ın silah deposu olduğunu iddia ettiği bölgeye akın etti.

NELER YAŞANMIŞTI?

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 4 Ağustos’ta meydana gelen patlama nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, 5 binden fazla Lübnan vatandaşı da yaralanmıştı.

Patlamaya neden olan limandaki bir depoda saklanan 2750 tonluk amonyum nitratın 2014 yılında arıza yapan bir gemiden boşaltıldığı ve yerleştirildiği depoda unutulduğu iddia edilmişti.

Liman yetkililerinin yıllar içinde üst kurumlara limandaki amonyum nitratın taşınması hakkında resmi yazı gönderdiği ancak yanıt alamadığı ortaya çıkmıştı.(İHA)

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan Mısır ve İsrail'le iş birliği sinyali" desc="Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, Doğu Akdeniz'de gerilim yaşadığımız Yunanistan'la ilgili olarak, 'İstikşafi görüşmeler tekrar başlayabilir' açıklamasının ardından ilişkilerimizin bozuk olduğu iki ülkeyle daha işbirliği sinyali geldi. Kalın, 'İsrail ve Mısır'la bazı siyasi ihtilaflarımız var. Bunlar enerji konusunda iş birliği yapmanın önüne engel olmak zorunda değil' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/22/iecrop/depophotos-ibrahim-kalin_16_9_1600754308.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/cumhurbaskanligi-sozcusu-ibrahim-kalindan-misir-ve-israille-is-birligi-sinyali-6048834/"]

[old_news_related_template title="Bloomberg'den Azerbaycan-Ermenistan çatışmasıyla ilgili dikkat çeken yorum: Erdoğan'ın en büyük umudu masada yer bulmak" desc="ABD merkezli Bloomberg, Azerbaycan-Ermenistan çatışmasını Türkiye açısından irdeleyen bir analize yer verdi. Yazıda, 'Erdoğan, Azerbaycan yüzünden kendini geri dönüşü zor bir durumun içine soktu. En büyük umudu Putin'in müzakere masasında kendisine de bir yer vermesi olacaktır' ifadeleri yer aldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/29/iecrop/putin-erdogan-reuters-2_16_9_1601385911.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/bloombergden-azerbaycan-ermenistan-catismasiyla-ilgili-dikkat-ceken-yorum-erdoganin-en-buyuk-umudu-masada-yer-bulmak-6059686/"]