Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve bugüne kadar 4 bin 300'den fazla insanın ölümüne, 121 binden fazla insanın karantina altına alınmasına neden olan Corona virüsüyle ilgili haberler gelmeye devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre'deki genel merkezde Corona virüsü (Covid-19) gündemiyle basın toplantısı gerçekleştirdi.

Çin dışında vaka sayının 13 kat arttığını ifade eden Ghebreyesus Corona virüs için, kıta ve tüm dünya gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen "Pandemi" olarak nitelendirme kararını aldıklarını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus (FOTO: Reuters)


"DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ"

Ghebreyesus, örgüt olarak salgını 24 saat boyunca izlendiğini dile getirerek, "Hem virüsün yayılma ve şiddetinden hem de virüse karşı yeterince harekete geçilmemesinden derin endişe duyuyoruz. Bu dolayı Covid-19'un bir pandemi olarak nitelendirilmesi değerlendirmesini yaptık" şeklinde konuştu.

CORONA VİRÜSÜ 114 ÜLKEYE YAYILDI

Ghebreyesus ayrıca, pandemi ifadesinin dikkatsizce kullanılan bir kelime olmadığını belirterek yanlış kullanılması durumunda gereksiz korkuya, mücadelenin sonlanmasına yönelik haksız bir kabullenmeye yol açan bir kelime olduğunu söyledi.

Şu anda 114 ülkede 118 binden fazla vaka olduğunu ifade eden Ghebreyesus, 4 bin 291 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salgını 30 Ocak'ta "uluslararası boyutta halk sağlığı acil durumu" olarak sınıflandırmıştı.

[custom_content title="PANDEMİ NEDİR?" desc=" Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.">



Corona virüsünde son durum:

Yeni açıklanan bilgilere göre, Bulgaristan ve İsveç'te virüs nedeniyle ilk ölümler gerçekleşti. Almanya'da ölü sayısı 3'e yükselirken, Avrupa'da Corona'nın kaynağı olarak görülen İtalya'da vaka sayısı 10 bini aştı.

Bulgaristan ve İsveç'ten önce Panama, Endonezya, Belçika, Arnavutluk’ta ilk ölümlü vakanın gerçekleştiği, Moldova'da ise okulların tatil edildiği belirtildi.

İtalya
İtalya'da Corona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 827'ye, vaka sayısının 12 bin 462'ye yükseldiği açıklandı.