Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny'nin zehirlendiğinin ortaya çıkmasının ardından Avrupa'dan Rusya'ya yönelik baskı artıyor.

Avrupa Birliği (AB) 6 üst düzey Rus yetkili ile Rusya Devlet Organik Kimya ve Teknoloji Araştırmaları Enstitüsü'ne seyahat yasaklarının ve mal varlıklarının dondurulmasını içeren bir dizi yaptırım uygulama kararı aldı. AB Dışişleri Bakanları, Pazartesi günü gerçekleştirdikleri toplantıda yaptırım konusunda uzlaşıya varmıştı.

Yaptırım uygulananlar arasında Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Alexander Bortnikov, Savunma Bakan Yardımcıları Pavel Popov ve Alexei Krivoruchko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sibirya Federal Bölgesi'ndeki Remsilcisi Sergei Menyailo, Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi İç Politika Yöneticisi Andrey Yarin, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko'nun bulunduğu bildirildi.

AB tarafından yapılan açıklamada, "Navalny'nin zehirlendiği sırada gözetim altında olduğu dikkate alındığında zehirlenmenin ancak Federal Güvenlik Servisi'nin katılımıyla mümkün olduğu sonucuna varmak makul" ifadeleri kullanıldı. Yaptırımların "kimyasal silahların kullanımına" karşı koyma planının bir parçası olduğu belirtildi.

KREMLİN'DEN AB'YE SERT CEVAP

AB’nin Rusya’ya yaptırım konusunda kişi ve kuruluşların belirlenmesinin ardından Kremlin Sarayı’ndan konu ile ilgili açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov yaptığı açıklamada, “Moskova durumu yakından inceleyecek ve çıkarlarına göre hareket edecek” ifadelerini kullandı.

AB’nin kararının kasıtlı olduğunu savunan Peskov, “Üzgünüz, bu Rusya’ya karşı kasıtlı ve düşmanca bir adımdır. Bu karar AB ile Rusya ilişkilerine ciddi zarar verir. Bu konunun üzücü tarafı kararda hiçbir mantığın gözetilmemesidir” dedi.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçtiğimiz günlerde AB’nin yaptırım kararı alması durumunda AB ile tüm ilişkileri koparabileceklerini söylemişti. (İHA)

[old_news_related_template title="Rusya'dan AB'ye rest: İletişimi kesmeliyiz" desc="Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny'nin zehirlenme konusunda kendilerine yaptırım tehdidinde bulunan Avrupa Birliği'ne (AB) karşı diyaloğu durdurma tehdidinde bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/13/iecrop/lavrov-iha_16_9_1582561718_16_9_1602607998.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/rusyadan-abye-rest-iletisimi-kesmeliyiz-6079558/"]

 

[old_news_related_template title="Almanya'dan Türkiye'ye yaptırım açıklaması" desc="Alman hükümet kaynağı, Avrupa Birliği'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz anlaşmazlığı nedeniyle Perşembe günü başlayacak zirvede Türkiye'ye yaptırım açıklamasının olası görünmediğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/14/iecrop/almanya-turkiye-reuters_16_9_1602685198.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/almanyadan-turkiyeye-yaptirim-aciklamasi-6081180/"]