Tüm dünyada corona virüsü salgınının ekonomik etkilerine karşı teşvik planları açıklanıyor. Bu kapsamda ABD Senatosu tarafından hazırlanan bir karar dün ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylandı.

Bloomberg'ün aktardığına göre, Trump'ın 1,3 trilyon dolarlık ekonomik kurtarma paketinin ardından Senato'nun hazırladığı ek paket, ücretli hastalık izni, zor durumdaki insanlara gıda yardımı ve corona virüsü testi için mali yardım içeriyor.


12 HAFTA ÜCRETLİ İZİN


Federal yönetimden eyaletlere ek yardım da içeren kararda ayrıca, 500 kişinin altında işçi çalıştıran şirketlerde, okullar kapalı olduğu için çocuk bakmak zorunda olanlara 12 haftaya kadar izin verilmesi öngörülüyor. Vox'ta yer alan habere göre mevcut ABD yasalarına göre ücretli hastalık iznine ayrılan kişiler günlük ücretlerinin üçte ikisini 12 hafta boyunca almaya devam ediyor. Kanuna göre maksimum günlük ücret ödeme tutarı 200 dolar.

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, oturuma devam edip üçüncü paketi tamamlayıp Beyaz Saray'a göndereceklerini söyledi.

ABD yönetimi tarafından hazırlanan paketlerde, vatandaşlara toplamda 500 milyar dolarlık doğrudan ödeme yapılması, zor durumdaki havacılık sektörüne 50 milyar dolarlık kredi verilmesi ve salgından zarar gören diğer sektörlere de toplamda 150 milyar dolarlık destek verilmesi gibi maddeler yer alıyor.

[old_news_related_template title="ABD vatandaşlara karşılıksız 1,000 dolar vermek üzere çalışıyor" desc="ABD yönetimi corona virüsünün ekonomik etkilerini azaltmak için vatandaşlara iki haftada bir 1,000 dolar (eyaletlere göre değişen asgari ücretin yarısından biraz az) karşılıksız para vermek üzerine çalışıyor. Japonya da tüketimi artırmak için benzer bir hazırlık içerisinde." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/18/iecrop/trumpdolaricfoto_16_9_1584519328.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/abd-vatandaslara-karsiliksiz-1000-dolar-vermek-uzere-calisiyor-5685751/"]

KREDİ BORÇLARINA ERTELEME GELEBİLİR


Hazırlanmakta olan üçüncü pakette, aileleri desteklemek için federal hükümet destekli tüm borçların 6 ay süreyle ertelenmesi maddesinin de yer alması teklif edildi. Bu kapsamda öğrenci borçlarının ve ipotekli konut kredisi ödemelerinin ertelenmesi gündemde.

Tasarıda ayrıca, hastanelere ve sağlık hizmetlerine daha fazla kaynak ayrılmasına dair maddelerin yer alması bekleniyor.

Senato'da ayrıca, hava yolu firmalarına verilen desteğin hisse geri alımında kullanılmasının yasaklanması ve çalışan temsilcilerinin de şirket yönetimine girmesi önerileri konuşuluyor.

[old_news_related_template title="Corona virüsüne karşı önlemler: Pazardan aldığımız meyve-sebzeleri nasıl yıkamalıyız?" desc="Corona virüsü etkisini göstermeye devam ederken vatandaşlar gerekli olmadıkça dışarıya çıkmamaya dikkat ediyor. Bu süreçte marketlerden evlerine stok yapan vatandaşlar, pazar gibi açıkta satılan meyve sebze alışverişinden sonra ne yapılması gerektiğini de merak ediyor. Konu ile ilgili önemli noktalara dikkat çeken Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, yapılması gerekenleri 8 maddede anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/19/iecrop/pazar-sozcu_16_9_1584607775.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/corona-virusune-karsi-onlemler-pazardan-aldigimiz-meyve-sebzeleri-nasil-yikamaliyiz-5688529/"]