Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre ABD’li bir petrol şirketi ana omurgasını terör örgütü PKK/PYD'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri ile petrol anlaşması imzaladı. Reuters’ta yer alan habere göre; Suriye Dışişleri Bakanlığı anlaşmayı ‘yasa dışı’ olarak niteledi.

Dışişleri Bakanlığı firmanın kim olduğunu açıklamazken farklı kaynaklar şirketin ABD’li Delta olduğunu ifade ediyor. SDG’den konu hakkında bir açıklama yapılmazken Reuters’ın ulaştığı ABD yetkilileri de Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması hakkında yorum yapmadı.

POMPEO ANLAŞMAYA DEĞİNDİ


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo SDG ile ABD arasındaki petrol anlaşmasına perşembe günü katıldığı Dış İlişkiler Komitesi toplantısında değinmişti. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham buradaki toplantıda SDG tarafı ile görüştüğünü petrol anlaşması konusunda bilgilendirildiğini söylemiş ve hükümetin bu anlaşmayı destekleyip desteklemediği konusunu Pompeo’ya sormuştu.

Ana omurgasını terör örgütlerinin oluşturduğu SDG Fırat Nehri'nin doğusundaki zengin petrol kaynaklarını kontrol ediyor. Fotoğraf: Reuters

'BEKLEDİĞİMİZDEN UZUN SÜRDÜ'


Pompeo, “Anlaşmayı destekliyoruz. Beklediğimizden uzun sürdü. Umuyoruz ki şimdi anlaşma uygulamaya konuyor” açıklamasında bulundu. İç savaştan önce Suriye günde 380 bin varil petrol üretiyordu. Savaşın ardından Şam yönetimi Fırat Nehri’nin doğusundaki petrol kaynakları açısından zengin Deyr-El Zor bölgesinde kontrolü kaybetti. Ayrıca batı yaptırımları da enerji sektörünü vurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo senatoda ABD'li şirket ile SDG arasındaki petrol anlaşmasını doğruladı. Fotoğraf: Reuters


ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’nin kuzeydoğusundan askeri çekilmeye rağmen petrol olan yerlerde az sayıda Amerikan gücünün kalacağını söylemişti. Pentagon petrol sahalarının gelirinin SDG’ye kalacağını işaret etmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: TERÖRİZMİN FİNANSMANI KAPSAMINA GİRER


Dışişleri Bakanlığı ise ABD'li şirket ile yapılan anlaşmaya çok sert tepki gösterdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada anlaşma 'terörizmin finansmanı' olarak değerlendirildi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

ABD'nin uluslararası hukuku hiçe sayan, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, birliğine ve egemenliğine kasteden ve terörizmin finansmanı kapsamına giren bu adıma destek vermesini esefle karşılıyoruz. Hiçbir meşru saikle gerekçelendirilemeyecek olan bu tasarruf asla kabul edilemez.