Öte yandan piyasada Yunanistan ile yeraltı kaynakları nedeniyle yaşanan gerilim ile birlikte AB ile ilişkiler de takip edilen ana konular arasında yerini koruyor. Yatırımcıların doların değer kaybedeceğini öngörerek aldıkları pozisyonları azaltmaları ve Avrupa Merkez Bankası'nın euronun yükselişinden endişelendiği düşüncesiyle euro satmalarıyla dolar dünkü kazanımlarını korudu.



Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, dolar kurunda yaşanan yükseliş hakkında sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Küresel çapta geniş tabanlı bir dolar güçlenmesi görülüyor. Parite etkisi var, eurusd 1.1820’lere doğru geriledi. Paritede hem dolar güçlenmesi hem Avrupa Merkez Bankası'nın güçlü euroya karşı harekete geçeceği beklentisi var. Dolar da hem gelişmiş ülkelere hem de gelişen ülkelere karşı güçleniyor. Bizde de enflasyon verisi sonrası kurdaki artışın hız kazandığı görünüyor." ifadelerini kullandı.

Dolar bu yükseliş ile başlıca para birimleri karşısında Salı günü gördüğü 28 ayın en düşük seviyesinin yaklaşık %1 üzerine çıkardı ve Haziran'dan bu yana arka arkaya ilk defa art arda iki gün değer kazandı. Paritedeki yükselişler ardından sert düşüş ile birlikte  euro/TL 8.84 tarihi zirvesinden 8.72'li seviyelere geriledi. Benzer şekilde parite etkisiyle dolar/TL 7.35'li seviyelerden 7.4'e doğru yükseldi.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

 

TCMB SIKILAŞTIRMAYI %10-10.5 ARASINDA DURDURACAK MI?


TCMB yaklaşık 1 aydır piyasaya verdiği faizi, geleneksel yöntemli repo ihaleleri ile gerçekleştirdiği sıkılaştırma adımlarıyla yükseltirken, ortalama fonlama maliyeti bu hafta ilk kez sabit kaldı.

Sıkılaştırma adımlarıyla 4 Ağustos'tan bu yana aralıksız artış kaydeden fonlama maliyeti 16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34'de bulunuyordu.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti salı günü itibarıyla bir önceki güne göre 1 aydan beri ilk kez sabit kalarak %10.15 oldu. Dün ise %10.16'ya sınırlı bir yükseliş oldu. Bu verilere göre TCMB 300 baz puana yakın sıkılaştırma yapmış oldu.

Piyasalar sıkılaştırmanın gideceği üst banda ilişkin beklentisi %%10-10.5 aralığında oluşmasıyla TCMB'den yeni bir adım olmaksızın sıkılaştırmanın daha da kuvvetlenmeyeceği beklentisi belirginleşmiş oldu.

[custom_content title="TCMB'NİN BUGÜNKÜ TOPLANTISI ÖNEMLİ" desc="Bir bankanın Hazine yetkilisi, 'TCMB %10'nun hemen üzerinde sıkılaştırmaları bırakacağını düşünüyoruz. Piyasalardaki genel beklenti bu şekilde. Aksi bir adım için gecelik borçlanma piyasalarında yeni sınırlamalar gelmesi gerekiyor. Ancak TCMB bunu yapacak olsaydı fonlamadaki yükselişi durdurmadan önce yapardı diye düşünüyoruz' dedi ve ekledi: 'Bu kapsamda TCMB'nin bugünkü yatırımcı toplantısı da yakından takip edilecek. Ancak bir önceki toplantıda rezervler para politikası gibi konularda herhangi bir mesaj verilmemiş PPK özetleri tekrar edilmişti. TCMB'nin bugün yeni bir mesaj verip vermeyeceği önemli.'"]

Öte yandan bugün TCMB'nin haftalık para banka rezerv ve menkul kıymet istatistikleri de piyasalarda yakından takip edilecek. Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 550 baz puanın altındaki seyrini sürüyor ve kademeli olarak 500 baz puana doğru yakınsıyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde dün son işlem %13.51 oldu. Piyasalar tarafından Hazine'den uzun süredir talep edilen 10 yıllık ihraçlara ise yeniden başlanacağı açıkladı. (REUTERS)