Haziran ayına ilişkin dış ticaret verileri bugün açıklanırken, Türkiye'nin Irak'tan ithalatındaki büyük artış dikkat çekti. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl haziranda 162 milyon dolar olan Irak'tan ithalat, bu yıl haziranda tam 1 milyar 105 milyon dolara sıçradı. Bu dönemde oransal artış yüzde 581'lik astronomik bir düzeyde oldu.

Ocak-haziran döneminde bu ülkeden ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 705 artışla 435 milyon dolardan 3 milyar 505 milyon dolara yükseldi.

Böylece 2018'in tamamında 1,6 milyar dolar, 2019'un tamamında 2,6 milyar dolar olan Irak'tan ithalat 2020'nin daha ilk yarısında rekor kırmış oldu.

ARTIŞIN NEDENİ İŞLENMEMİŞ ALTIN


Ticaret Bakanlığı, ülkeler bazında ithalatın alt kırılımlarını açıklamıyor. Bu yüzden haziran ayına ilişkin Irak'taki ithalat artışının hangi üründen kaynaklandığı net değil ancak Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) beş aylık verileri, hazirana da ışık tutuyor.

Nitekim, TÜİK verileri, yılın ilk beş ayı itibarıyla Irak'tan ithalat artışının nedeninin altın kaleminden kaynaklandığını ortaya koyuyor.

Geçen yılın ilk beş ayında 273 milyon dolar olan Irak'tan toplam ithalat, bu yılın aynı döneminde yüzde 779 oranında artarak 2 milyar 400 milyon dolara yükseldi.