İngiltere merkezli maden şirketi Rio Tinto, Avustralya’nın Pilbara bölgesinde demir cevheri çıkartıyordu. Firma, yetkililerle maden sahasını tarihi Juukan Gorge Mağaraları’nın olduğu bölüme doğru genişletmek için anlaşma sağladı.

BBC’de yer alan habere göre çalışmalar sırasında, 46 bin yaşında ve Aborjinler için önemli olan mağaralar yanlışlıkla yıkıldı. Şirketin baş yöneticisi Chris Salisbury, “Ortaya çıkardığımız sıkıntı nedeniyle özür dileriz. Puuti Kunti Kurrama ve Punikura (PKKP) halkına saygılarımızı sunuyoruz” açıklamasını yaptı.

[old_news_related_template title="Arkeolojik ve doğal sit alanlarına maden arama izni" desc="Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Şubat ayında ihalesi yapılacak 330 maden arama sahası içinde 1. ve 2. derece sit alanları, doğal koruma alanları, tabiat parkları, höyüklerin yanı sıra yüz binlerce hektar ormanlık alan bulunuyor. 19-27 Şubat tarihlerinde yapılacak olan ihalelerde 26 alan ile Afyon liderliği elinde tutuyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/02/iecrop/sit-alani-kaynak-belediye-latif-sansur-1-2_16_9_1580629268.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/arkeolojik-ve-dogal-sit-alanlarina-maden-arama-izni-5602179/"]

PKKP, bölgenin geleneksel sahibi konumunda. Salisbury, “Neler olduğunu öğrenmek ve ortaklığımızı güçlendirmek için PKKP ile çalışmaya devam edeceğiz. İlk olarak Juukan Gorge bölgesindeki tüm planlarımızı gözden geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

4 BİN YIL ÖNCESİNDEN ABORJİNLERE AİT DNA BULUNDU


Mağaranın tarihi önemi, burada bulunan 4 bin yıl öncesine ait tarihi eserlerdeki DNA’lar sayesinde, o dönemdeki insanlarla şimdiki Aborjinler arasındaki bağlantının ortaya çıkmasıydı.

[old_news_related_template title="Tartışmalı maden araması durduruldu!" desc="Türkiye'de dağların zirvesindeki gibi yaylalara benzemeyen, düz arazide bulunma özelliği ile dünyaca ünlü olan Muğla'nın Karabağlar Yaylası'ndaki tartışmalı taş kömürü arama çalışması durduruldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/27/iecrop/maden-dha1_9211322_16_9_1566935724.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/tartismali-maden-aramasi-durduruldu-5303512/"]

PKKP temsilcisi John Ashburton ise tarihi alanın kaybının ‘yıkıcı bir darbe’ olduğunu dile getirdi. Ashburton, “Avustralya’da bu kadar eski olduğu bilinen Aborjin yerlerinin sayısı bir elin parmaklarından az. Bu nedenle son derece önemli bir alandı. Halkımız bu mağaraların yıkılmasından dolayı derin sıkıntı ve üzüntü duyuyor. Hem atalarımıza hem de toprağımıza olan bağlantımızı kaybediyoruz” yorumunu yaptı.

‘TALİBAN VE IŞİD'İN YAPTIKLARI KADAR KÖTÜ’


Kendisi de Aborjin olan Avustralya Yerli İşleri Bakanı Ken Wyatt ise konuyla ilgili olarak, “Bu yapılan anlaşılmaz ve gerçek bir hata. Devlet yasaları bu konuda başarısız olmuştur” ifadelerini kullandı.

UNESCO temsilcisi Peter Stone, Juukan Gorge'daki olayın, Taliban'ın Afganistan'daki Buda heykellerini ya da IŞİD'in Suriye'deki Palmira Antik Kenti'ni yıkması kadar kötü olduğunu söyledi.

Rio Tinto’nun Batı Avustralya’da demir dışında uranyum, elmas ve alüminyum yatakları üzerinde de izinleri bulunuyor.

[old_news_related_template title="Kaz Dağları’nda kazılmadık yer kalmayacak" desc="Kanadalı firmanın yaptığı 200 bin ağaç katliamıyla gündeme gelen Kaz Dağları’nda bugüne kadar 44 firmanın ruhsat aldığı biliniyordu. Meğer öyle değilmiş... Acı gerçek CHP’li Fikret Şahin’in soru önergesiyle ortaya çıktı. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, soru önergesine verdiği cevapta, Kaz Dağları’nda ruhsat alan firma sayısının 44 değil, 155 olduğunu ve bunlara 279 ruhsat verildiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/18/iecrop/11kazdaglari-son_16_9_1574050772.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/kaz-daglarinda-kazilmadik-yer-kalmayacak-5456687/"]

[old_news_related_template title="CHP’li Özel’den kömür madenleri için iktidara çağrı!" desc="CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun corona virüsü tedbirleri kapsamında maden ocaklarında üretim amaçlı çalışmayı durdurduğunu belirterek, 'Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun da benzer karar alması gerekmektedir. Başta Soma olmak üzere devlet tarafından işletilmeyen tüm kömür madenleri ile özel sektöre ait maden işletmelerinde de üretim amaçlı çalışma durdurulmalıdır. Madenciler corona virüsü ya da açlık tercihine zorlanamaz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/01/iecrop/ozel-sozcu-5_16_9_1585768366.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/chpli-ozelden-komur-madenleri-icin-iktidara-cagri-5719204/"]