Beyaz Saray corona virüsüyle mücadele ekibi, geçen ay N95 maskelerini yıkayacak makineler için Battelle Memorial Institute ile 600 milyon dolarlık anlaşma yaptı.

NBC News’ta yer alan habere göre, anlaşma çerçevesinde ilk etapta 60 makine teslim edildi. Bu özel cihazlar, buhar fazlı hidrojen peroksit ile dezenfekte işlemini gerçekleştiriyor. Battelle, N95 maskelerinin bu makinelerde 20 kez yıkandıktan sonra bile güvenle kullanılabileceğini taahhüt etti.

[old_news_related_template title="New York’u dolandırdı, California’da başaramadı" desc="Attığı bir tweet ile New York Eyaleti’nden ventilatör satacağı vaadiyle 69 milyon dolar alan Yaron Oren-Pines, daha önce gözüne California’yı kestirmiş. Oren-Pines, meşhur tweetinden 6 gün önce, Nextdoor uygulamasında, 18 milyon adet N95 maskesi olduğu yönünde ilan verip, “Lütfen birisi California Sağlık Departmanı’yla iletişim kurmamı sağlayabilir mi?” diye yazdı. Ancak bu girişiminde başarılı olamadı. Oren-Pines'ın yaptıkları Türkiye'de binlerce kişiyi dolandırıp Uruguay'a kaçan Çiftlik Bank kurucusu 'tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'ı akıllara getirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/07/iecrop/icerdee_16_9_1588844925.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/new-yorku-dolandirdi-californiada-basaramadi-5799010/"]

ULUSAL SAĞLIK ENSTİTÜSÜNE GÖRE SINIR 3 YIKAMA


Kısa sürede makineleri kullanmaya başlayan birçok hemşireden şikayetler gelmeye başladı. N95 maskelerin 2-3 yıkamada deforme olduğu ve yüzlerine tam olarak oturmadığı yönünde şikayetler var.

Kayıtlara göre sadece California Eyaleti’ndeki hastanelerde Battelle’in 400 adet makinesi zaten kullanılıyordu. Connecticut, Idaho ve Virginia eyaletlerindeki hemşireler de NBC’ye, maskeleri dezenfekte etmek için Battelle’in makinelerinin kullanıldığını bildirdi.

[old_news_related_template title="Tweet'ten işi kapan mühendis solunum cihazlarını vermedi" desc="Süper güç süper rezil oldu... Corona virüsünün en çok etkilediği ABD eyaleti olan New York, Beyaz Saray’dan gelen tavsiyeyle, 1450 solunum cihazı için Yaron Oren-Pines isimli mühendise 69 milyon dolar ödedi. Ancak cihazlar bir türlü teslim edilmedi. Yapılan araştırmada, Oren-Pines’in ve şirketinin tıbbi cihaz üretimi konusunda hiçbir tecrübesi olmadığı ortaya çıktı. Yaron Oren-Pines, Trump'ın solunum cihazı ihtiyacına ilişkin attığı bir tweet'e cevap vererek işe talip olduğunu belirtmişti. Solunum cihazları eyalete teslim edilmezken New York parasını geri almaya çalışıyor. Koskoca ABD'yi bir mühendis attığı tweet'le resmen tokatladı ve kayıplara karıştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/30/iecrop/icfoto_16_9_1588245648.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/beyaz-saraya-guvendiler-69-milyon-dolar-kaptirdilar-5784035/"]

Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yaptığı bir çalışma da hemşirelerin şüphelerini haklı çıkardı. Bu çalışmaya göre Battelle’in dezenfekte makineleri sadece üç yıkamaya kadar maskeleri güvenli tutuyor.

TRUMP, BATTELLE İÇİN TAVİZ İSTEMİŞTİ


Battelle, daha hızlı üretim yapma gerekçesiyle kalite kriterleri konusunda feragat almak için Gıda ve İlaç Dairesi’nde (FDA) lobi çalışmaları yaptı. Başkan Donald Trump da FDA’dan, Battelle’e taviz verilmesini istemişti.