CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Ünal Çeviköz, ABD'nin S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle Türkiye'ye yönelik aldığı yaptırım kararına tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çeviköz, şu ifadeleri kullandı;

*Ülkemizin Rusya’dan S-400 füze sistemi alımına ilişkin olarak ABD’nin yaptırım uygulama(CAATS 231) kararı almasını derin bir endişeyle karşılıyor ve bu kararı şiddetle kınıyoruz.

*Söz konusu yaptırımların nedeni olan S-400’lerin alımı, Türkiye’nin egemen kararıdır; o nedenle yaptırım adımını asla kabul etmemekteyiz.

*NATO'nun en önemli ülkelerinden biri olan ülkemizin savunmasını güçlendirmek için attığı adımların, içinde bulunduğumuz ittifakın da güçlendirilmesi için düşünülen bir tedbir olarak değerlendirilmesi beklenirdi.

"TÜM NATO ÜLKELERİNİ İLGİLENDİRMEKTEDİR"

*Türkiye S-400 sistemini satın almak zorunda kalmış ve tercihini de bu yönde kullanmıştır. Şimdi yapılması gereken 2.5 milyar dolarlık yatırım yapılan bu sistemin en kısa zamanda kullanılır hale getirilmesidir.

*Türkiye'nin savunma sanayiine yönelik olarak alınan kararlar ise sadece Türkiye'yi etkilemekle kalmayacak, NATO’nun stratejik savunma yeteneklerine de olumsuz etkide bulunacak niteliktedir. Dolayısıyla bu karar, Türkiye özelinde, tüm NATO ülkelerini de ilgilendirmektedir.

*ABD yönetimi, Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından 1975 yılında Türkiye'ye 3 yıl boyunca uyguladığı silah ambargosunun ardından 40 yıldır bu yola başvurmamıştır. Böyle bir yaptırım kararı almak yerine meselenin çözümü için diyalog yoluyla bir arayış içinde olunması beklenirdi.

*CHP olarak, bu krizin aşılması yönünde gösterilecek her türlü çabayı destekleyeceğimizi bildiriyoruz.



ENGİN ALTAY'DAN DA TEPKİ GELDİ

Yaptırım kararına bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Engin Altay'dan geldi. Altay, ABD’nin yaptırımına ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Altay, yaptırımların imzalandığını belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak diyoruz ki Hükümete: 'Onları elinizin tersiyle itin', 'Hadi oradan.' deyin, zerre taviz vermeyin. Yeter ki kandırılmayın da bu arada, kandırılmayın. Minnet etmeyin, Türkiye'ye hakaret ettirmeyin. Ve Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin himayesine ihtiyacı yoktur. Türkiye'nin Rusya'nın desteğine ihtiyacı yoktur. Türkiye'nin Avrupa Birliğinin ayar vermesine ihtiyacı yoktur. Türkiye'nin Katar'ın akçesine de ihtiyacı yoktur. Türkiye büyük, güçlü bir ülkedir. Bu millet büyük bir millettir” dedi.

[old_news_related_template title="Son dakika... ABD Hazine Bakanlığı'ndan Türkiye'ye yaptırım kararı" desc="Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi alması nedeniyle ABD Hazine Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı ile kurumun başkanı İsmail Demir'e ve üç çalışanına yaptırım kararı aldı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/14/iecrop/s400-dha_16_9_1607552432_16_9_1607969199.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-abd-hazine-bakanligindan-turkiyeye-yaptirim-6167445/"]

[old_news_related_template title="Son dakika... Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye yaptırım tepkisi" desc="Türkiye’nin geçen yıl Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD'nin yaptırım uygulamasına Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Bakanlığın açıklamasında 'Kararı kınıyor ve reddediyoruz' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/14/iecrop/disisleri-dha-1_16_9_1607970858.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-disisleri-bakanligindan-abdye-yaptirim-tepkisi-6167464/"]

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanlığı'ndan ABD yaptırımıyla ilgili açıklama" desc="Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 'Türkiye’nin dik duruşunu herhangi bir ülkenin yaptırım kararı etkileyemez. ABD’nin bu kararını kınıyor ve düştüğü bu yanlıştan bir an evvel dönmeye davet ediyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/14/iecrop/cumhurbaskanligi-dha_16_9_1607977026.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/cumhurbaskanligindan-abd-yaptirimiyla-ilgili-aciklama-6167587/"]