Yüz binlerce mahkumun gözü hükümetin üzerinde çalıştığı infaz yasasında.

Şubat ayı başında Meclis’e sunulması planlanan düzenleme ile ilk etapta 40 bine yakın mahkumun tahliye olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ceza indirimini de içinde bulunduran ikinci yargı paketinin birkaç hafta içerisinde Meclis gündemine geleceğini bildirdi.


KONUTTA İNFAZ 

Düzenleme, denetimli serbestlik sistemini değiştirirken, konutta infazın kapsamını da genişletiyor.

Halen 1 Temmuz 2016’dan önce işlenen suçlar için 2 yıl, diğer suçlar için de 1 yıl olan denetimli serbestlik süresi, yeni sistemde alınan cezaya göre beşte bir oranında uygulanacak. Denetimli serbestlik uygulaması bundan böyle infaz süresinin beşte dördünü tamamlayanlar için geçerli olacak.

Konutta infazda ise kadınların 1 yılın altında kalan cezalarının elektronik takip sistemi ile evde infazına imkan tanıyor.  70 yaş üzerindekiler ise 2 yıla, 75 yaş ve üzerindekiler için ise 4 yıla kadar olan cezalarını evde çekebilecek.  Ayrıca, cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremeyeceğine dair Adli Tıp Kurumu tarafından rapor verilen kişiler 3 yıla kadar olan cezalarını konutta infaz edebilecek.

Yeni İnfaz Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından, elektronik kelepçe ihtiyacı da artacak.

2013 yılında Türk Ceza İnfaz Sistemi’nde yerini bulan elektronik kelepçe sistemi Ankara’da bulunan Elektronik İzleme Merkezi’nden yönetiliyor. Merkezde 44 personel 4 vardiya olarak 7 gün 24 saat görev yapıyor ve her bir personel 100 kişinin takibini yapıyor.

[caption id="attachment_5577402" align="alignnone" width="1000"] Fotoğraf: DHA[/caption]


81 İLE YAYILACAK

15 ilde hali hazırda uygulanan elektronik kelepçe sisteminin 81 ile yayılması için Adalet, İçişleri ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da destek verdiği proje kapsamında 25 Eylül 2019 günü gerçekleştirilen “açık ihale” ise henüz sonuçlanmadı.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, tarafından düzenlenen ve, denetimli serbestlik altında bulunan 3 bin yükümlünün Ev Hapsi Ünitesi (2 bin 610 adet), Anlık Takip Ünitesi (310 adet), Mağdur İzleme Ünitesi (60 adet) ve Alkol İzleme Ünitesi (20 adet) ile izlenmesini kapsayan “Elektronik İzleme Sistemi Hizmet Alımı İhalesi” ile ilgili teklifler 8 Kasım 2019 günü alındı.

ÖNCE İTHAL SONRA YERLİ ÜRÜN

SÖZCÜ’nün edindiği bilgiye göre 5 isteklinin teklif sunduğu ihale ile ilgili Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü son kararını vermedi.

Hazır alım ve yerel üretim aşamalarından oluşan projenin yerel üretim aşamasında, ihale dokümanında belirtilen ürünler ve yazılımlar, yurt içinde tasarlanacak, geliştirilecek ve üretilecek şekilde yurt içinden tedarik edilecek.

Şu anda kullanlan ve ithal olan hazır alım ürünler 1 Nisan 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında kullanılacak. Yerli üretim ürünlerin kullanımına ise 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlayacak. Yeni infaz yasası düzenlemesinin hayata geçmeden önce elektronik takip sistemi hizmet alımı ihalesinin sonuçlanması bekleniyor.