Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda düzenlenen “Okullardan Yarınlara” programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyacı olan 13 bin okulun yapımı için kampanya başlattı.

"DEPREM BİZİ BEKLEMİYOR"

İran’da meydana gelen ve Van’da yıkıma ve can kaybına neden olan 5,9 büyüklüğündeki depreme de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

* Van’da hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Can kayıplarının çoğunu kerpiç evlerin yıkılması nedeniyle yaşadık. Depreme dayanıksız yapı meselesi ülkemizin eski ve yaygın bir sorunu. Bu konuda başlattığımız çalışmalar çok büyük maliyetler ve zaman istiyor.

* Şu ana kadar önemli neticeler elde ettik. Ama gidecek çok yolumuz olduğunu biliyoruz. Deprem bizi beklemiyor, afetlere hazırlık çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Vatandaşlarımızdan depreme dayanıksız yapıları dönüştürülmesi noktasına özellikle vurgu yaparak bize yardımcı olmalarını istiyoruz.

* Devlet ancak vatandaşının desteği ile böyle bir yükün altından kalkabilir. Kentsel değişim, dönüşüm diyoruz, ancak kentsel dönüşüm için kapısını çaldığımız vatandaşlarımız bize aynı şekilde cevap vermiyorlar. Burada ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.

* Bugün bir araya gelişimizin sebeplerinden biri de budur. Hükümete geldiğimizde eğitim-öğretimi önceliklerimizin en başına yerleştirdik. Uzun yıllar boyunca eğitim-öğretim bütçesi devlet harcamalarının ilk sıralarında yer aldı. Ana sınıfından yükseköğrenime kadar her aşamada ülkemizin eğitim öğretim alt yapısını ve insan gücünü güçlendirdik.

"OKULLARI GÜÇLENDİRMELİYİZ"

Türkiye’de 18 milyonu aşkın öğrencinin sayıları 70 bini bulan eğitim kurumlarında eğitim hizmeti aldığını kaydeden Erdoğan şöyle konuştu:

* Özel eğitim kurumları ve diğer eğitim-öğretim birimleri ile bu sayı 86 bine kadar çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığımızın bunlara ilave olarak 21 bin dersliğe sahip 13 bin yeni okula ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca mevcut okulların bir kısmında da depreme karşı güçlendirme çalışması yapılması gerekiyor.

* Bu akşam burada birlikte olduğumuz ülkemizin seçkin iş insanları ve hayırseverlerinin desteği ile Milli Eğitim Bakanlığımızın okul ihtiyacını tamamen çözmeyi hedefliyoruz. Bu kampanyada ben sizlerin yerinizi alacağına inanıyorum.