İran’daki deprem Van'ı vurdu! Saat 08.53'te İran’ın Hoy şehrinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem Van'da hasara yol açtı.

Başkale ilçesine bağlı Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler köyünde çok sayıda bina yıkıldı. Dört köyde yaklaşık 2200 kişinin yaşadığı öğrenildi.

DÖRDÜ ÇOCUK DOKUZ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Başkale ilçesindeki köylerde enkaz altında kalanlar olduğunu belirterek, "Dördü çocuk olmak üzere dokuz vatandaşımızı kaybettik. Hayatını kaybedenler Özpınar ve Güvendik köylerinden. Allah rahmet eylesin. Enkaz altında kalan yok. Deprem bölgesine bin 250 çadır sevk edildi" dedi.

[caption id="attachment_5641498" align="alignnone" width="1200"] (FOTO: DHA)[/caption]

İran’ın Hoy kentiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan aldıkları bilgileri de paylaşan Bakan Soylu, "Herhangi bir uluslararası yardım talebi İran tarafından yapılmış değil. Onun için oradaki depremin hasarlarını da buradan takip ettiğimizi kamuoyuna iletmek isterim" ifadelerini kullandı.

50 KİŞİ YARALANDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "50 vatandaşımız yaralandı. 25 ambulans, bir helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibi anında olay yerine intikal etti. Durumu kritik iki kişi ve diğer yaralılarımız için her türlü çabayı gösteriyoruz" açıklamasını yaptı.

KÖY OKULLARINDA HASAR VAR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Başkale, Saray, Gürpınar ilçelerindeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldi" dedi.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, saat 12.30 itibariyle "Enkaz altında kalan kimse yok" açıklamasında bulundu.

[caption id="attachment_5641415" align="alignnone" width="1080"] (FOTO: DHA)[/caption]

80 HANENİN YARISI YIKILDI

Gelenler köyü sakinlerinden Ferhat Tulan, "Köyümüzde 80 hane var. Yaklaşık 40-45 evin yıkıldığını gördük. Yaklaşık 1000 nüfusumuz var. Ayrıca enkaz altında kalan çok sayıda hayvanımız da bulunuyor. Şimdilik ölen olmadığını öğrendik" dedi

[old_news_related_template title="Deprem bölgesinden ilk görüntüler geldi: Maalesef..." desc="İran’ın Hoy şehrinde meydana gelen deprem, Van'da yıkıma sebep olurken ölü ve yaralılar olduğu belirtildi. Deprem bölgesinden ilk görüntüler geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/23/iecrop/depredha_16_9_1582446010.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/deprem-bolgesinden-ilk-goruntuler-geldi-maalesef-5641376/?_szc_galeri=1"]

İRAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Depremin ardından İranlı yetkililerden açıklama geldi. İranlı yetkililer ilk yardım ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini açıkladı. Devlet televizyonuna konuşan İranlı bir yetkili, "Kurtarma ekipleri bölgeye gitti. Henüz bölgede bir hasar ve yaralanan olduğuna dair bir bilgi gelmedi. Burası çok yoğun nüfusun olduğu bir bölge değil" dedi.

Katar merkezli Al Jazeera'nın haberinde ise bir diğer İranlı yetkilinin, "Yaralananların olması ve hasarın meydana gelmesi çok olası" sözlerini okurlarına aktardı. İran haber ajansı Mehr'e konuşan İranlı yetkililer binalarda incelemelerin devam ettiğini söyledi.

TSK, DESTEK İÇİN VAN'A GİDİYOR

Milli Savunma Bakanlığı, depremin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölgeye destek ulaştırılması için tüm hazırlıklarını yaptığını açıkladı. Bakanlığın twitter hesabından yapılan açıklamada, "Van'da meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah´tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. TSK, bölgeye destek ulaştırılması için tüm hazırlıklarını yapmıştır, yaraların sarılması için her türlü göreve hazırdır!" denildi.

OKTAY: ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "depremle ilgili olarak, "Başkale ilçesinin Güvendik ve Özpınar köylerinde özellikle kerpiç binaların yıkılması ile dokuz vatandaşımız hayatını kaybetti, 37’si yaralandı. Arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı bilgisini aldık, inşallah sayı artmayacak diye ümit ediyoruz" dedi.

BÖLGEDE DAHA BÜYÜK DEPREMLER ÜRETECEK FAYLAR VAR


İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Okan Tüysüz, katıldığı bir TV programında yaşanan depremle ilgili şunları söyledi:

"Elazığ depremiyle bir bağlantısı yok. Ancak Van 2011'de önemli bir depremle sarsılmıştı. Bu bölge zaten büyük depremlere açık bir bölge. Türkiye'de başlayıp İran'a doğru uzanan doğrusal fay hatları var. Bu deprem o faylarda meydana geldi. Yüzeye yakın olması nedeniyle şiddeti yüksek hissettik. Bölgede daha büyük depremler üretebilecek faylar vardır fakat bu depremin hemen ardından daha büyük deprem olur demek doğru değildir. 5.1'e kadar artçı depremler olabilir."



24 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ

5.9 büyüklüğündeki depremin ardından büyüklükleri 2.3-4 arasında değişen 24 artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD artçıların iki tanesinin 4 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

[caption id="attachment_5641366" align="alignnone" width="1186"] Van'da hissedilen deprem sonrası birçok binada çatlaklar oluştu. (FOTO: DHA)[/caption]

İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesi... Yaşanan depremlerin saatini ve şiddetini anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi(BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

DAKİKA DAKİKA SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFAD SON DEPREMLER