Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada “Toplu taşımada tüm illerimizde ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir" dedi.

Bilim Kurulu'nun tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda İçişleri Bakanlığı da 81 ilin valiliğine “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge göndererek şehir içi yolcu taşımacılığı için yeni kuralları belirledi.

Genelgenin yayınlanması sonrasında ayakta yolcu taşıma yasağının kalabalık kentlerde nasıl uygulanacağı ise tartışma konusu oldu.

4 FARKLI ZAMAN DİLİMİ BELİRLENECEK

Kamu kurumları için yapılan değişiklikle mesai saatleri 4 farklı zaman dilimine çekilen Anklara'nın ardından İstanbul için de harekete geçildi.

Ankara'nın aksine İstanbul'da yolcu kapasitesinin çoğunluğunu oluşturan özel sektör çalışanlarının da mesai saatleri yeniden düzenlenecek.

Dört farklı mesai diliminin belirleneceği uygulama için Valilik ve İBB yetkilileri bu hafta özel sektör temsilcileri ile görüşecek.

YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan da açıklama geldi. Bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade eden Yerlikaya şu ifadeleri kullandı;

*İstanbul'da toplu ulaşım çok büyük. İlk vaka tarihinden önceki yolcu sayısı 10 milyon 700 bindi. Bu rakamlar ilk dönemlerde 400 bine kadar düştü. Tekrar 5 milyonun üzerine çıktı.

Yakın tarihte genelge geldi. Bununla ilgili Cuma günü Esnaf Odası ile toplantı yaptık. Bunun ikincisini bugün valilikte gerçekleştirdik.

*Aynı zamanda Sanayi Odası, Ticaret Odası bütün mesleki odalarla istişare halindeyiz. Büyükşehirle de geçen hafta toplandık. Çarşamba günü de tekrar toplanacağız.

"YAKIN ZAMANDA PAYLAŞACAĞIZ"

*Büyük bir heyecanla, azimle çalışıyoruz. Koronavirüs önlemlerinin şehrimizin her yerinde en etkili şekilde alınması noktasında valilik, büyükşehir, belediler, kaymakamlıklar, meslek odaları, kolluk kuvvetleri birlikte çalışıyoruz.

*Mesai saatlerinde sadece beyaz ve mavi yakalılar değil, sadece kamu da değil; hep beraber aynı ulaşım araçlarını en verimli ama sağlığımızla ilgili bize sıkıntı yaratmayacak şekilde nasıl kullanabiliriz, bunun üzerinde duruyoruz. Yakın zamanda İstanbul'a bunu paylaşacağız. DHA

[old_news_related_template title="İstanbul'da mesai saatleri nasıl değişecek? 4 saatli öneri..." desc="Corona virüsü önlemleri kapsamında Ankara'da valiliğe bağlı çalışanların mesai saatlerinde değişikliğe gidilmişti. İstanbul için de benzer bir uygulamaya gidilmesi gündemde. Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı konu hakkında yaptığı açıklamada, 'Mesailer 4 gruba ayrılsa ve sabah 07.00, 08.00, 09.00 ve 10.00'da başlayan gruplar olursa (metrobüs için) 50-55 binlik rakamlar en az 20 bine düşer. Bu sayede sosyal mesafe ayarlanır, risk azaltılır.' ifadelerini kullandı. Yapılan çalışmanın hem kamu hem özel sektör çalışanlarını kapsaması bekleniyor. İstanbul İstatistik Ofisi verilerine göre İstanbul’da 4 milyon 137 bin 618 sigortalı çalışan bulunuyor. Türkiye’deki 100 işçinin 29’u İstanbul’da çalışıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/14/iecrop/whatsapp-image-2020-09-14-at-10.54.58_16_9_1600070261.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/istanbulda-mesai-saatleri-degisecek-mi-iste-detaylar-6036805/"]