TTB’nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda geçtiğimiz Temmuz ayında TTB Covid-19 izleme kurulunun gündeme getirdiği uyarıları hatırlattı.

Uzmanların yaptığı toplantı sonrası kamuoyuna yapılan açıklamada “Yeterli aşı stoku erken olarak sağlanıp, aşının mümkün olan en erken dönemde yapılması sağlanmalı. İnfluenza aşısı çok yaygın yapılmalı ve kamusal bir sorumlulukla ücretsiz temini üstlenilmeli” uyarılarının dikkate alınmadığını belirten TTB, bakanlıkça yeterli aşının temin edilememesinin sorumluluğunun hekimlere yıkılmaya çalışıldığını savundu.

“HERKESE İNFLUENZA AŞISI TEMİN EDİLMESİ GEREKİRDİ”

TTB'nin paylaşımında “Temmuz ayında 6 ayın üzerinde olan herkese influenza aşısının temin edilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Sağlık Bakanlığı  yetersiz aşı temininin sorumluluğunu karmaşık algoritmalarla hekimlerin üzerine yıkarak sağlıkta yeni şiddet alanı mı yaratmak istiyor” diye sordu.

TEMMUZ AYINDAKİ UYARI

TTB Covid-19 izleme kurulu üyesi 6 uzmanın hazırladığı raporda şu uyarılara yer verilmişti:

* Her yıl Eylül ile başlayan ayları (Ekim-Mart) Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye için de influenza (grip) vakalarının arttığı bir dönem olup bu yıl farklı olarak COVID-19 pandemisi ile influenza aynı zaman diliminde bir arada görülecektir.

* Dolayısıyla tanı, tedavi, aşı, kişisel koruyucu malzeme kullanımı, sürveyans ve sağlık hizmetlerinin organizasyonu başlıklarına ilişkin sağlık otoritesince yürütülecek kapsamlı hazırlıklara gereksinim vardır.

"HERKESE AŞI YAPILMALI"

TTB uzman hekimleri influenza aşısı yapılmış kişilerde COVID-19 etkilerinin azaldığına dair öncül çalışmaları hatırlatarak “Aşı sadece risk grubuna değil, endike olduğu 6 ay üzeri herkes için önerilmelidir. Yaygın influenza aşılaması, aşının hücresel immunüte üzerinden COVID-19 vakalarında mortaliteyi azaltmasıyla (çalışma sonuçları kesin olmasa da) hem hastaneye daha az hasta yatmasına hem de influenza vakalarının artması ile ortaya çıkacak işgücü kaybını önlemeye yarar. Ağustos ayı sonunda okullar açılacak olursa, okul çocuklarına diğer aşıların yanı sıra influenza aşısının da önerilmesi planlanmalıdır” denilmiş ve yeterli aşı stokunun erken olarak sağlanıp, aşının mümkün olan en erken dönemde yapılması çağrısında bulunulmuştu.

[old_news_related_template title="Lösemiyi yenen genç hemşire coronaya yenik düştü" desc="Batman’ın Sason ilçesinde Aile Sağlık Merkezi'nde hemşire olarak görev yapan ve bir süre önce lösemiyle mücadelesini kazanan 28 yaşındaki Yasemin Çolak yakalandığı coronadan yaşamını yitirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/17/iecrop/hemsire-foto-sozcu_16_9_1602926780.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/losemi-hastaligini-yenen-genc-hemsire-coronaya-yenik-dustu-6085428/"]

[old_news_related_template title="TTB'nin 7. ay raporu: 350 binden fazla doğrulanmış olgu topluma bildirilmedi" desc="Türk Tabipler Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulunun pandemi sürecinin Türkiye’deki 7. ayına ilişkin değerlendirmesi yapılan basın toplantısıyla açıklandı. İnternet üzerinden yapılan toplantıda konuşan Prof. Dr. Kayıhan Pala, 'Bakan Koca, Nisan ayında yapılan PCR testlerinde pozitiflik oranının yüzde 20 olduğunu, bu oranın Eylül ayında yüzde 10’a düştüğünü açıkladı. Buna göre sadece Nisan ve Eylül aylarında 350 binden fazla doğrulanmış olgunun topluma bildirilmediği açık olarak görülüyor.' şeklinde konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/12/iecrop/filyasyon-dha_16_9_1602508764.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/ttbnin-7-ay-raporu-350-binden-fazla-dogrulanmis-olgu-topluma-bildirilmedi-6077786/"]