Afganistan'daki durumu görüşmek üzere bugün video konferans aracılığıyla bir araya gelen G7 Liderler Toplantısı sonrası açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, G7 liderlerinin Afganistan’daki tahliye operasyonları konusunda birlikte çalışmaya devam etmesi gerektiğini ifade ederek, “ABD'nin burada başı çektiğini vurgulamak zorundayım. ABD olmadan tahliyelere devam edemeyiz, bunun netleştirilmesi gerekiyor” dedi.

G7’nin Afganistan konusunda birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, “Her ulusun kendi işini yapması hiçbir şeye yardımcı olmaz. Tahliyenin büyük bir birliktelik başarısı ile gerçekleştirildiğidir” dedi.

"GÜVENLİK DURUMU ÇOK ZOR"

Taliban ile ilişkilerde de G7 liderlerini ortak bir yaklaşım benimsemeye çağıran Merkel, G7’nin kendi içinde Taliban’la gelecekteki ilişkilere yönelik eylem planı hazırlayacak bir grup oluşturduğunu aktardı.

Merkel ayrıca, Taliban ile iletişim kurulması gerektiğini ifade etti. Merkel, "Mümkün olduğunca uzun süre tahliyelere devam etmek istediğimiz açık, ancak güvenlik durumu buna izin verdiği sürece tahliyelere devam edebiliriz, fakat şu anda güvenlik durumu çok zor" dedi.

[old_news_related_template title="Taliban uyarıda bulunmuştu! Biden'ın tahliye kararı belli oldu" desc="ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Biden’ın ulusal güvenlik ekibiyle istişare ederek, ABD birliklerinin Afganistan'dan çekileceği son tarih olan 31 Ağustos’a bağlı kalmaya karar verdiğini açıkladı. Başta AB olmak üzere birçok ülke tahliyelerin 31 Ağustos’tan sonra da devam etmesi konusunda ABD'ye baskı yapıyordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/24/iecrop/biden-reuters_16_9_1629348905-880x495-1_16_9_1629822766.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/taliban-uyarida-bulunmustu-bidenin-tahliye-karari-belli-oldu-6611557/"]

[old_news_related_template title="AB, Afgan mültecileri kabul edenlere yardımı 4 katına çıkardı" desc="Afganistan'daki durumu görüşmek üzere bir araya gelen G7 liderleri toplantının ardında yayınladığı ortak bildirgede, Afganistan’da uluslararası insancıl hukukun her koşulda desteklenmesi çağrısında bulunarak, 'Afgan mültecileri desteklemek için bölgedeki komşu ülkeler ile işbirliği yapacağız' dedi. Avrupa Birliği (AB), Afganistan’ı terk eden Afgan vatandaşları kabul eden ülkeler için bütçe desteğinin artırılacağını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/24/iecrop/taliban-depo_16_9_1629835290.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/g7-sonrasi-kritik-taliban-aciklamasi-6611551/"]