‘İstanbul Sözleşmesi' olarak bilinen ve 2011 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin de imzaladığı ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile feshedildi.

Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesine siyasi partiler, kadın örgütleri ve vatandaşlar tepki gösterdi. AKP 7. Olağan Büyük Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara değinmesi bekleniyordu. Ancak, basına dağıtılan konuşma metninde yer alan ifadeleri Erdoğan okumadı.

İşte Erdoğan'ın konuşmadan çıkardığı o bölüm:

KADINLARIN MÜCADELESİNE SAHİP ÇIKTIK

"İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizle yeniden alevlenen kadın, kadına şiddet, kadına yönelik ayrımcılık gibi hususlara da değinmek istiyorum. İnsanlığın yarısını oluşturan kadını, temsil ettiği değerler ve talepleriyle görmezden gelmek demek, bizatihi insanlığı inkâr etmek demektir. Hayatımızın her döneminde bu anlayışla kadınlarımızın hak ve hakkaniyet mücadelesine destek verdik. AK Parti’yi de, Türkiye’nin en güçlü kadın kolları teşkilatına sahip partisi olarak kurduk. Hükümetlerimiz döneminde, kadınların siyasetten iş dünyasına kadar her alanda yürüttükleri hak arama mücadelesine sahip çıktık."

YIKMA ARACI HALİNE GELDİ

"Kadınlarımıza, gerektiğinde pozitif ayrımcılık yaparak, saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok hizmet sunduk. Cinayet ve şiddet gibi suçlar başta olmak üzere, kadınlarımıza yönelik her tehdidin üzerine kararlılıkla gittik. Her kim, bizim, bırakınız kadınlara karşı olmayı, kadınların haklarının korunması noktasında en küçük bir ihmalimiz, eksiğimiz olduğunu öne sürüyorsa, bilin ki yalan söylüyordur, iftira atıyordur. İstanbul Sözleşmesini de bu amaçla yürürlüğe sokmuştuk. Ancak, sözleşmede geçen kimi ifadelerin, inancımıza ve kültürümüze saldırı, varlığımızın ve geleceğimizin teminatı olan aile müessesini kökünden yıkma aracı haline dönüştürülmeye çalışıldığını gördük."

İZİN VEREMEZDİK

"Elbette her ülke kendi meşrebine göre insanları arasındaki münasebetleri düzenleyebilir. Ama hiç kimsenin bize, insanımızı hangi cinsiyet sınıflarına ayıracağımızı, bunların arasındaki ilişkileri nasıl belirleyeceğimizi dayatma hakkı yoktur. İnancımıza göre sapkınlık işareti olan hususların, İstanbul Sözleşmesinin arkasına sığınılarak sürekli gündemimize getirilmesine ve baskı aracına dönüştürülmesine izin veremezdik.

İnancımıza, kültürümüze, meşrebimize aykırı bu tür tartışmaları tamamen sona erdirmek için, sözleşmeden geri çekilme kararı aldık. Bu kararımıza verilen tepkilere baktığımızda, asırlarca kadını insandan bile saymayan, bugün de dünyada kadına yönelik şiddetin, cinayetin, adaletsizliklerin en çok yaşandığı ülkeleri en başta görüyoruz. Kadını metalaştırma ve sömürme konusunda zirve yapanların, kadın haklarını savunma kisvesi altında bize yönelttikleri eleştirileri, acı bir tebessümle takip ediyoruz. Türkiye, tıpkı erkek gibi eşrefi mahlûkat olan kadının onurunu koruma, haklarını geliştirme, güvenliğini sağlama konusunda kimseden nasihat almaya ihtiyacı olmayan bir ülkedir."

FIRSAT VERMEYECEĞİZ

"PKK’nın dağa kaçırdığı, tecavüz ettiği, ölüme gönderdiği, bizzat katlettiği kız çocukları gerçeğini, sahte kahramanlık hikâyeleriyle örtenler, önce kendi ayıplarını temizlesinler. Kendi partilerindeki taciz, tecavüz, hırsızlık, arsızlık ithamlarına kulaklarını ve gözlerini kapayanları da önce kendi evlerinin içini temizlemeye davet ediyoruz. Bunların amacı kadını; anne olmaktan, kız kardeş olmaktan, kız evlat olmaktan, eş olmaktan, evinin ve çocuklarının şefkatli hamisi olmaktan çıkartıp, savunmasız bir birey haline dönüştürmektir.

Kadını kimliksiz, kişiliksiz, değersiz bir meta haline getirmek isteyenlere aradıkları fırsatı vermeyeceğiz. Bizim, kadınlarımızın haklarını korumak için kendi vicdanımız, ahlakımız, irfanımız, medeniyetimiz, kültürümüz dışında bir dayanağa ihtiyacımız yoktur.

Hükümetlerimiz döneminde çıkardığımız kanunlar, hayata geçirdiğimiz uygulamalar, bunun en somut işaretidir. İnşallah bu süreci kadınlarımızla birlikte başarıyla yönetecek ve tüm dünyaya örnek olacak bir iklim inşa edeceğiz."

[old_news_related_template title="Birleşmiş Milletler'den Türkiye'ye 'İstanbul Sözleşmesi' çağrısı" desc="Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine şaşırdığını söyledi. Bachelet karar için, 'Geriye atılmış bir adım' dedi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi ise, Ankara'ya İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararından geri dönme çağrısı yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/23/iecrop/birlesmis-milletler-reutrers_16_9_1601582466_16_9_1616522345.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/birlesmis-milletlerden-turkiyeye-istanbul-sozlesmesi-cagrisi-6331319/"]

 

[old_news_related_template title="CHP'den 'İstanbul Sözleşmesi' açıklaması: Danıştay'a başvuru yapacağız, haklarımızı yeniden alacağız" desc="İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararına ilişkin açıklamada bulunan CHP İstanbul İl Kadın Kolu Başkanı Yeşim Ağırman, 'Haklarımızı yeniden alacağız. Bugün değilse yarın Türkiye, bu sözleşmeye tekrar taraf olacak ve etkin bir şekilde gerekleri uygulanacak. Partimiz kararın iptali için Danıştay’a başvuru yapacak. Ülkemizdeki 42 milyon kadının can güvenliği adına bu hukuksuz kararnamenin iptali için gerekli tüm hukuk yollarına başvuracağız' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/22/iecrop/chp-sozcu-1_16_9_1616450157.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/chpden-istanbul-sozlesmesi-aciklamasi-danistaya-basvuru-yapacagiz-haklarimizi-yeniden-alacagiz-6329729/"]

 

[old_news_related_template title="Süleyman Soylu'dan 'İstanbul Sözleşmesi' tepkisi" desc="İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesiyle ilgili 'Haksız bir ithamla karşı karşıya kaldık. Biz egemen bir devletiz. İstediğimiz uluslararası sözleşmenin altına imza atarız, istediğimizden çıkarız' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/23/iecrop/soylu-depophotos1_16_9_1586718169_16_9_1616490163.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/suleyman-soyludan-istanbul-sozlesmesi-tepkisi-6330339/"]