Üsküdar Belediyesi, Anadolu Yakası’nın en büyük doğal yeşil alanlarından biri olan Üsküdar'daki Validebağ Korusu’na sabahın erken saatlerinde iş makinesiyle girdi. Belediye çalışanları daha sonra bölgeye moloz ve kum döktü. Olayı haber alan çevreciler ve mahalle sakinleri, duruma tepki göstererek iş makinelerini engellemeye çalıştı. Ancak görevliler, insan zinciri oluşturarak vatandaşlara engel oldu.



Validebağ Savunması ise konuyla ilgili yaptığı  paylaşımda, " Validebağ Üsküdar Belediyesi'nin çöplüğü değildir! Her ağacın dalının tek tek korunması gereken Validebağ korusuna şafak baskınıyla moloz dökmek hiçbir şekilde açıklanamaz!" dedi.

Başka bir paylaşımında ise "Üsküdar Belediyesi doğa katliamına devam ediyor! Yeni kamyonlar koruya girmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

İBB SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Validebağ Korusu’na sabahın erken saatlerinde AKP'li Üsküdar Belediyesi iş  makinelerinin girmesine İBB, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, sosyal medya hesabından tepki gösterdi.  Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulacağını bildiren Akgün, "Validebağ Korusu, 1. Derece Doğal Sit alanıdır. Millet Bahçesi Projesine ilişkin mahkemece verilen yürütmeyi durdurma kararı bulunmaktadır. Bilirkişi raporları ortadadır. Şafak vakti, kolluk kuvvetleriyle koruda uygulama yapmak suçtur. Suç duyurularımızı yapıyoruz! İkinci olarak 5 ve 7 Ağustos’ta İstanbul Planlama Ajansı ve İstanbul Kent Konseyi  tarafından “Validebağ Korusu’nun Geleceği Çalıştayı” ve “Validebağ Forumu” gerçekleştirilmiş; ‘tüm tarafların’ katılımı, fikri ile masadan kalkılmışken, zor kullanarak koruya müdahale etmek kabul edilemez" dedi.

CHP'DEN 'YANLIŞTAN GERİ DÖNÜN' ÇAĞRISI

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Ali Öztunç, Validebağ Korusu'nda yaşananlarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

"Yasa tanımayan AKPli belediyeler, güneşin doğmasını dahi beklemeden Validebağ'a saldırmıştır'  diyen Öztunç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Devletin tüm iş ve eylemleri günışığında olur. Yani şeffaf olur, hukuka uygun olur. AKP ise, halka ve yargı kararlarına rağmen; yangından mal kaçırır gibi gece karanlığında yeşili, kentsel müşterek alanları katlediyor. Kentsel müşterek alanlar  kentlinin ortak kararlarıyla yönetilmelidir. Yargı kararlarını tanımayan AKP halkın iradesini de gasp etmektedir.

*Daha bir ay önce binlerce hektar ormanımız yangınlarda yok oldu. Ormanlar tahribatları nedeniyle, kentlerimiz sel suları altında kaldı. Gözünü rant hırsı bürüyen AKP iktidarı, hızla ormanlarımızı, doğal alanlarımızı yok ediyor. Doğanın sonunu getiren AKP aslında kendi sonunu da getiriyor.

*Kentin ortasındaki doğal sit alanını katleden AKP millet bahçesi gibi yapay ve beton projeler ile iklim kriziyle mücadele edeceğiz diyor.  AKP’nin çevre politikası, “Betonu sev, doları öp” politikasıdır.Doğal yeşil alanlar kentin ve kenttekilerin nefes alanlarıdır. Validebağ saldırısı İstanbul ve İstanbulluların nefesini kesmektir.

*Üsküdar Belediyesini ve aynı zamanda bir “hukukçu” olan Sn. Üsküdar Belediye Başkanını “halka ve yargı kararlarına rağmen” sürdürülen bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz."

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, sosyal medya hesabından açıklama yaparak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkmen “Koru’nun içinde çocuklar koşsun, insanlarımız spor yapsın, sabahları gelinsin, yürünsün istiyoruz. Yapılan çalışma; betonlaşan, yürümeyi imkansız kılan yolun doğal toprakla düzenlenmesidir, halkımızın talebidir. Daha önce defalarca duyurduk, kamuoyuna saygıyla yine duyuruyoruz” dedi.

"MOLOZ DÖKMÜYORUZ TEMİZLİYORUZ"

Üsküdar Belediyesi’nin resmi hesabından yapılan açıklamada da “Koru’ya dökülen molozları temizliyoruz, moloz döküyorsunuz diyorlar. Bozulan yürüme yollarını doğal toprakla düzenliyoruz, yapamazsınız diyorlar. Validebağ Korusu halkındır! Sadece bizim olsun kimse gelmesin diyen küçük bir grubun algı operasyonuna kurban edilemez, etmeyeceğiz” denildi.



VALİDEBAĞ'DA İNSAN ZİNCİRİ

Dökülen molozların temizlenmesi için Validebağ Gönüllüleri tarafından insan zinciri kuruldu. Validebağ Gönüllüleri, “Ağaçların kırılan dalının hesabını ayrı soracağız; döktüğün molozları ve kumunu korudan temizleyeceğiz. İnsan zinciri kurduk, haydi dostlar elden ele… Validebağ'ı ranta açmana izin vermeyeceğiz“ açıklamasında bulundu.

"GÖNÜLLÜLER DARP EDİLİYOR"

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Arzu Önşen de “İstanbul’un son kalan yeşil alanlarından, sit alanı olan Validebağ Korusu’na Üsküdar Belediyesi sabah 05:00’te gizlice moloz döküyor yetmiyor, Validebağ Gönüllülerini darp ettiriyor. Mağduruz diye geldiniz. Herkesi Mağdur ettiniz” dedi.

LEMAN SAM: İNANAMIYORUM

Validebağ Gönüllüleri'nin direnişine destek vermek için koruya gelen sanatçı Leman Sam, şunları söyledi:

* Bunca yıl geçmiş, gözleri hala buranın üzerinde. Ben buna inanamıyorum. Gerçekten çok üzücü. Bunca yıl hiçbir şey değişmemiş. İnsanların yeşile olan düşmanlığı hala mı bitmemiş? Buna inanamıyorum. Burası göçmen kuşların geçtiği bir yer.

* Endemik ağaçlar var. Burada Damatkandili diye bir ağaç var, başka hiçbir yerde olmayan bir ağaç. Sizlere minnet borçluyuz. İşinizi, gücünüzü, evinizi, barkınızı bırakıp geliyorsunuz burada, sizlere çok saygı duyuyorum. Sizlerle birlikte şöyle bir havayı soluduğum için çok mutluyum.

[old_news_related_template title="Validebağ Gönüllüleri koruya sahip çıkıyor" desc="Validebağ Korusu'nda yapılaşmaya karşı çıkan vatandaşlar, koruma kurulu onayı olmadan 1. derece doğal sit alanı içindeki yol yapımını engellemek için makinelerin önüne yattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/02/iecrop/detay-kopya-1_16_9_1630580688.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/validebag-gonulluleri-koruya-sahip-cikiyor-6627035/"]