ABD'deki California Politeknik Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, Venüs'ün kalın bulutlarından gelen güneş ışığının fotosentezi destekleyebileceğini ve bunun da mikroorganizmaların varlığına neden olabileceğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, gezegende, bitkilerin suyu ve güneş ışığını yiyeceğe dönüştürmek için kullandığı süreç olan fotosentezin bütün gün gerçekleşebileceğine dair kanıtlar buldu. Gezegenin yüzeyinden ve atmosferinden yayılan termal veya kızılötesi enerji seviyeleri nedeniyle fotosentezin gece bile gerçekleşebileceği belirtildi.

YAŞAMIN VARLIĞINA İŞARET EDİYOR OLABİLİR

Çalışma, ayrı bir grup araştırmacının gezegenin bulutlarının çok kuru olduğunu ve yaşamı sürdürmek için yeterli suya sahip olmadığını söylemesinden sadece aylar sonra geldi.

Öte yandan, çalışmanın baş yazarı Rakesh Mogul ve diğer araştırmacılar, Venüs'ün bulutlarının kısmen amonyum bisülfat gibi nötrleştirilmiş sülfürik asit formlarından oluşmuş olabileceğini de ortaya çıkardı. Mogul yaptığı açıklamada, "Çalışmamız, Venüs'teki bulutlarında mikroorganizmalar tarafından fototrofi ve/veya kemotrofi potansiyeli için somut delil oluşturuyor' dedi.

Daha önce de İngiltere'de Cardiff Üniversitesinden Prof. Jane Greaves  liderliğindeki uluslararası bir gök bilimci ekibi, Venüs'ün atmosferinde  oksijensiz ortamlarda yaşayan mikroplar tarafından üretilen fosfin gazı keşfetmişti. Çalışmaların sonunda gezegenin atmosferinde tespit edilen fosfin için yaşamın varlığı dışında bir açıklama olmadığı sonucuna varılmıştı.

[old_news_related_template title="Yaşam ihtimali olan gezegen keşfedildi" desc="Bilim insanları, L 98-59 gezegen sistemi içerisinde 'yaşam olma ihtimali olan' yeni bir gezegen keşfetti. Kütlesi Venüs'ün yarısı olan bu gezegen, iklim şartları açısından da Dünya'ya benzerlik gösteriyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/06/iecrop/l-98-59-planetary-system-777x455-1_16_9_1628237484.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/yasam-ihtimali-olan-gezegen-kesfedildi-6578035/"]

[old_news_related_template title="Venüs'te yaşam arayan bilim dünyası ikiye bölündü" desc="Venüs'te bulunan fosfin, gezegende yaşama dair iz arayan bilim dünyasını ikiye ayırdı. Fosfini bir biyo imza olarak kabul edenler ve var olan gazın fosfin değil, kükürt dioksit olduğunu, bunun nedeninin de aktif volkanlar olabileceğini söyleyen bilim insanları tartışmaya devam ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/13/iecrop/venus-nasa_16_9_1626171571.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/venuste-yasam-arayan-bilim-dunyasi-ikiye-bolundu-6536811/"]