ABD Başkanı Biden, "Rusya ekonomisini yıktık, Moskova borsası açılamıyor" dedi. Yaptırımlara ilişkin konuşan Biden, "Rus ekonomisine darbe indireceğiz. Rusya'yı ticarette kayrılan ülke statüsünden çıkarıyoruz" ifadesini kullandı.

Biden'ın açıklamalarından satır başları:

* Çeşitli yeni adımları açıklayacağız. İlk olarak bütün bu uluslar en çok iltimas geçilen ülke statüsünü geri alacak Rusya'dan. Bu ülke arasında en iyi imkanlar dahilinde ticari işlemler yapılıyor, herhangi engel olmuyor, gümrük vergileri en düşük uygulanıyor. Kalıcı normal ticari ilişkisi kaldırıldığında Rusya'nın ABD ile ticareti zorlaşacak.

"MÜTTEFİKLERİMİZLE ORTAK BİR DURUŞ ORTAYA KOYUYORUZ"

* Rus ekonomisine bu kararla çok ciddi bir darbe indirmiş olacağız. Burada iki partili liderlik ortaya koyuyoruz kongrede aynı zamanda sayın Meclis Başkanımıza da teşekkür etmek istiyorum, kalıcı ticaret ilişkisinin ortadan kaldırılması noktasında müttefiklerimizle ortak bir duruş ortaya koyuyoruz.

* Putin'in saldırıları karşısındayız. Özgür dünya şu anda meydan okuyor. Biz burada öncülük rolü üstleniyoruz. Çeşitli sektörlerden deniz ürünleri, votka ve elmas ürünlerinin ithalatının önüne de engel getiriyor olacağız. IMF ve Dünya Bankası ile adım atıyor olacağız. Putin burada saldırgan durumda ve bedel ödemesi gerekiyor. Şu an yaptığı şey barışa ve istikrara saldırı.

"OLİGARKLAR RUS HALKINDAN PARA ÇALAN İNSANLAR"

* G-7 ülkeleri de Rus oligarklarına karşı adımlar atıyor. Burada haksız kazanç sahibi oligarklara karşı adım atıyoruz. Rus halkından para çalan insanlar bunlar. Bizim ülkelerimizde haksız kazançları saklıyorlar. Yaptırımların acısını çekmek durumundalar. Tatil yapmaya gidiyorlar, yüz milyonlarca dolar harcıyorlar. Onların yüksek değerli ürünleri almalarına da engel getiriyor olacağız.

"RUSYA'NIN KREDİ DERECESİ 'ÇÖP' SEVİYESİNDE"

* Adımlarla birlikte Putin'e daha da ağır darbe indiriyor olacağız. Müttefiklerimizle birlikte tek bir ses olarak adım atıyoruz. Rublenin değeri yüzde 50 azaldı, 240 Ruble 1 Dolara denk geliyor. Moskova borsası 2 hafta boyunca kapalı kaldı, ekonomi çökmesin diye. Ülkenin kredi notu çöp statüsüne indi. Her gün ülkeden ayrılan şirket sayısı artıyor.

* 170 milyon dolar ek yardım yolluyoruz. 100 milyonlarca dolar yardım taahhüdünde bulunuyoruz diğer ülkelerle birlikte. 13.6 milyar dolar değerinde yardım paketi yolluyor olacağız Ukrayna'ya. Aynı zamanda Ukrayna halkına kendilerini savunmaları için yardım ediyoruz. Erişime ihtiyaç varsa kollarımızı burada Ukrayna mültecilerine açıyoruz.

"DOĞRUDAN ÇATIŞMAYA GİRMEYECEĞİZ"

* NATO'nun her bir noktasını korumaya taahhüdümüz devam ediyor. Biz doğrudan çatışmaya girmeyeceğiz. NATO ile Rusya arasında böyle bir şey olursa 3. Dünya Savaşı'na neden olur. Ancak bu savaş Rusya'nın zaferiyle sonuçlanmayacak. Transatlantik ittifakın zayıflamasını istedi ama bu olmadı. Biz Ukrayna'nın yanında duruyoruz. O topraklara imparator olmak isteyen insanlara dünyaya egemen olma hakkını vermeyeceğiz.

* Biz dünyaya barış tesis etmek istiyoruz. Bu noktada tökezlemeyeceğiz. Tanrı yardımcımız olsun. Kimyasal silah kullanırsa çok ciddi bedel ödeyecektir Rusya.

[old_news_related_template title="ABD'den Rusya-Ukrayna savaşının seyrini değiştirecek hamle" desc="ABD Senatosu, Ukrayna'ya 1.5 trilyon dolarlık bütçeye onay verdi. Bütçede 13.6 milyar dolar Ukrayna'ya yardıma gidecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/11/iecrop/biden-depo_16_9_1646972188.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abdden-rusya-ukrayna-savasinin-seyrini-degistirecek-hamle-7002976/"]

[old_news_related_template title="Çin, Rusya'ya sırtını döndü, Putin, Türkiye'ye yöneldi" desc="Rusya'ya Batı'nın uyguladığı yaptırımlardan sonra bir darbe de Çin'den geldi. Çin'in Rus havayollarına uçak parçaları tedarik etmeyi reddettiği, bunun üzerine Putin'in Türkiye ve Hindistan'a yöneldiği öne sürüldü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/11/iecrop/vumplcrenfkavlvxgzhbjzd52y-1_16_9_1647002794.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cin-rusyaya-sirtini-dondu-putin-turkiyeye-yoneldi-7004329/"]