Avrupa Birliği’nin (AB) İran’la müzakere koordinatörü Enrique Mora, Tahran’dan dönüşünde Frankfurt havalimanında gözaltına alındı.

İspanya devletine ait diplomatik pasaportla Almanya’ya giriş yapan Mora, Twitter mesajında Alman polisinin kısa bir süre kendisini herhangi bir açıklama yapmadan gözaltına aldığını, pasaportuna ve telefonuna el konduğunu belirtti.

Mora, 2 üst düzey AB yetkisiyle birlikte gözaltına alındıktan kısa bir süre sonra serbest kaldığını duyurdu. Almanya emniyeti, Reuters’ın konuyla ilgili açıklama talebine yanıt vermedi.

İspanyol diplomat, Alman yetkililerin açıklamada bulunmamasını “diplomatlara dokunulmazlığı öngören Viyana Sözleşmesi’nin ihlali” diye niteledi.

Mora, İran’la 2015 tarihli nükleer anlaşmanın canlandırılmasına yönelik görüşmeler kapsamında bu hafta Tahran’da yetkililerle görüşmüştü. Viyana’da yürütülen nükleer müzakereler, önemli başlıklarda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle son dönemde durma noktasına geldi.

AB dış politika şefi Josep Borell, Mora’nın Tahran’daki temaslarının olumlu geçtiğini ifade etti.

[old_news_related_template title="Ali Hamaney: ABD ile nükleer müzakereler iyi ilerliyor" desc="İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD ile nükleer müzakerelerin iyi ilerlediğini ve müzakere heyetinin ABD yönetiminin aşırı istekleri karşısında direndiğini ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/12/iecrop/hamaney-iha1_16_9_1649800113.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ali-hamaney-abd-ile-nukleer-muzakereler-iyi-ilerliyor-7071024/"]