Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinin son derece gergin seyrettiği bir dönemde, Alman basını, iki ülke ilişkilerinin Batı'ya etkisini analiz etti.

Almanya'nın köklü gazetelerinden Tageszeitung, son dönemde Ankara- Atina hattında yaşanan gerilimin de büyük bir etkisiyle Türkiye'nin Batı'dan koptuğunu ve Rusya'yla ilişkilerini güçlendirdiğini yazdı.

Gazete, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa süre önce Yunanistan'a yönelik 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sözlerini hatırlattı. Erdoğan'ın gerilimi artırdığı öne sürüldü. Tageszeitung, Erdoğan'ın bu hamlesinin Türkiye'deki milliyetçilere seçimden önce onun hâlâ güçlü adam olabileceğini göstermek için gerçekleştiğini vurgularken, yine de sorguladı ; "Belki de bir zafer elde etmeye çalışıyordur."

'TÜRKİYE İLE BATI ARASINDA ÇATLAK DERİNLEŞİYOR'

Tageszeitung, son dönemde Yunanistan ile Türkiye arasında ihtilafın arttığını vurgularken, aslında bunun Türkiye'nin bir bütün olarak Batı arasında derinleşen bir çatlağın işareti olduğunu öne sürdü.

Alman gazete, son dönemde Avrupa Birliği'nin iki ülke arasında 'arabulucu' rolü oynamayı bıraktığını ve açık açık Yunanistan'ı desteklediğini yazdı. Tageszeitung, 'AB tarafından son dönemde yapılan açıklamalar üye devlet Yunanistan'ı desteklediği yönünde. Artık arabuluculuk rolünü bıraktı." diye yazdı.

'BİDEN, YUNANİSTAN'A DESTEK VERİYOR'

Gazete, ABD'nin de süreç içindeki tutumunu ele aldı. ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin itidal çağrılarını bıraktığını ve Yunanistan'a destek verdiğini yazdı. Gazete, Biden'ın da tıpkı AB Gibi 'arabulucu' rolünden çıktığını belirtirken, "Yunanistan, Washington tarafından askeri olarak destekleniyor. ABD ordusu Yunanistan'daki üsleri genişletiyor ve yenilerini oluşturuyor. Yunanistan'ın askeri gücü yükseltiliyor." ifadelerinde bulundu.

[old_news_related_template title="Türkiye-Yunanistan arasında üst düzey görüşmenin detayları basına sızdı" desc="Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin son derece gergin olduğu bir dönemde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile Brüksel'de bir araya geldi. İkilinin görüşmesine ait detayları Yunan basını yazdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/14/iecrop/3629030_16_9_1665726661.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiye-yunanistan-arasinda-ust-duzey-gorusme-detaylari-basina-sizdi-7418080/"]

[old_news_related_template title="Yunan basınından dikkat çeken iddia: Biden, F-16 kararını Türkiye'deki seçimlerden sonra açıklayacak" desc="ABD'de Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlayan tasarının reddedilmesi tartışma yaratırken, Yunan basınından çok çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/13/iecrop/f16-1_16_9_1665655576.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/yunan-basinindan-dikkat-ceken-iddia-biden-f-16-kararini-turkiyedeki-secimlerden-sonra-aciklayacak-7416575/"]

[old_news_related_template title="Almanya'dan AB ile ilgili çarpıcı mülteci iddiası" desc="Alman Spiegel dergisi, Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlardan sorumlu kurumu Frontex’in, Akdeniz’de düzensiz göçmenlerin Libya’ya geri itilmesini örtbas ettiğini ileri sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/13/iecrop/multeci_16_9_1664816221_16_9_1665674790.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/almanyadan-ab-ile-ilgili-carpici-multeci-iddiasi-7417377/"]