Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye ile varılan uzlaşmanın ardından İsveç ve Finlandiya'ya NATO üyeliği yolu açılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığı habere göre "Her iki ülke de İttifakımıza çok uygun" diyen Scholz, Almanya'nın özellikle de Doğu Avrupalı partnerlerin güvenliği için üzerine düşen katkıyı sağlayacağını vurguladı.

Scholz, Türkiye'nin iki ülkenin üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından Almanya'nın Türkiye'ye uyguladığı silah ihracat kısıtlamalarını kaldırıp kaldırmayacağı şeklindeki soruya ise, "Ortada bir ambargo yok" yanıtını verdi. Almanya, Türkiye'nin Suriye'ye düzenlediği askeri operasyonların ardından 2019 yılında "Suriye'de kullanılabilecek türden" silahların ihracatına izin vermeyeceğini açıklamıştı.

'NATO DAHA DA GÜÇLENECEK'

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da İsveç ve Finlandiya konusunda varılan uzlaşmadan memnuniyetini dile getirerek, iki ülkenin üyeliklerinin NATO'yu güçlendireceğini söyledi. NATO'da ayrılık yaratmanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hedeflerinden biri olduğunu belirten Baerbock, uzlaşmanın kendisini özellikle de bu açıdan rahatlattığını kaydetti.

Uzlaşma öncesinde "zorlu haftalar" yaşadıklarını belirten Almanya Dışişleri Bakanı, "Ankara'nın direnişi, ittifaklarda farklı çıkarların olduğunu açıkça ortaya koydu. Ancak asıl önemli konunun güvenlik, demokrasi ve özgürlük için direnmek olduğunu da gösterdi. NATO ortak savunmasının şimdi Finlandiya ve İsveç için de geçerli olması bu bağlamda daha da önem taşıyor" diye konuştu.
[old_news_related_template title="NATO'nun kritik zirvesi Madrid'de başladı" desc="NATO devlet ve hükümet başkanları, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen zirvede bir araya geldi ve aile fotoğrafı çektirdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Dönüştürücü bir zirve olacak, çünkü tarihi kararlar alacağız' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Fransız mevkidaşı Macron ile görüştü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/29/iecrop/nato-zirvesi2-reuters_16_9_1656494691.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/natonun-kritik-zirvesi-madridde-basladi-7221079/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan’ın iadesini istediği İsveçli vekil, Türkiye'nin NATO kararının ardından ilk kez konuştu" desc="Terör örgütleriyle içli dışlı olan İsveçli siyasetçi Emine Kakabaveh, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü mutabakatın ardından ilk kez konuştu. Dün Madrid'deki NATO Zirvesi ile ilgili 'kara bir gün' ifadelerini kullanan Kakabaveh, İsveç hükümetini de tehdit etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/29/iecrop/33236_16_9_1656495805.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/erdoganin-iadesini-istedigi-isvecli-vekil-turkiyenin-nato-kararinin-ardindan-ilk-kez-konustu-7221139/"]