Kendisini 'mülayim bir din adamı' ve 'İslama adamış kişi' olarak tanıtan, Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlığı videolarıyla gündeme gelen 'Musa Hoca' takma adlı Musa Olğaç’ın El Kaide’nin Türkiye emirlerinden olduğu ortaya çıktı.

Aslen Mardin’in Artuklu ilçesi nüfusuna kayıtlı Olğaç’ın 15-20 Kasım 2003’te İstanbul’da HSBC bankası, İngiltere’nin İstanbul Konsolosluğu, Neve Şalom Sinagogu ile Beth İsrael Sinagogu’na düzenlenen 59 vatandaşın hayatını kaybettiği, 647 kişinin yaralandığı saldırıların talimatını veren ve İçişleri Bakanlığı'nın 10 milyon lira para ödüllü kırmızı kategorisinde aranan Habip Akdaş’la birlikte terör örgütü El Kaide’nin Türkiye emiri olarak faaliyet yürüttükleri tespit edildi.



MISIR’A KAÇTI, TÜRKİYE’YE İADE EDİLDİ

Güvenlik kaynaklarının tespitlerine göre, İstanbul’da 2003’teki saldırılardan sonra terörist Musa Olğaç 2005’te yasadışı yollarla Türkiye’den kaçtı. Mısır’ın başkenti Kahire’de gizlenen terörist elebaşı Olğaç, İslam ilimlerini yaymak, Arapça öğrenmek bahanesiyle Mısır’a gittiğini Mısır resmi makamlarına iletti. Ancak Olğaç bir süre sonra burada örgüt hücresi oluşturup El Kaide ve IŞİD başta olmak üzere cihatçı gruplara katılmalarını sağladığı gerekçesiyle Mısır polisi tarafından tutuklandı. 5 ay cezaevinde kalan Musa Olğaç Türkiye’ye iade edildi. Tutuklu yargılanan Olğaç daha sonra tahliye edildi. 18 Şubat 2011’de bu kez Pakistan’a kaçan Olğaç örgütsel faaliyetlerini devam ettirdi.

Samet Dagül de Suriye'de sözde gazeteci kimliği adı altında cihatçı gruplarla birlikte hareket ediyor ve Musa Olğaç ile birlikte Atatürk karşıtı videolar yayınlıyor.


HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI VAR

12 Nisan 2011’de İstanbul’da 42 kişinin tutuklandığı terör örgütü El Kaide’ye yönelik operasyonda 2011/2221 hazırlık soruşturması numaralı dosyada hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Soruşturmayı yürüten başsavcılık, Musa Olğaç’ın hangi ülkede olduğunu tespit edebilmek için eşi Zeynep Olğaç’ın kullandığı telefonlarla ilgili mahkemeden iletişimin tespiti kararı aldı. 17 Mart 2012 günü telefon görüşmesinde Musa Olğaç’ın eşi Zeynep ile kızı Sümeyye’yi yanına aldırabilmek için yaptığı görüşmelerde Pakistan sınırları içinde olduğu belirlendi.

İÇ SAVAŞ BAŞLAYINCA İDLİB’E KAÇTI

Suriye’de iç savaşın başlamasıyla birlikte Pakistan’ı terk eden Musa Olğaç’ın Suriye’nin İdlib bölgesine kaçtığı tespit edildi. Olğaç’ın, Türkiye’deki gençlerin cihatçı örgütlere katılmaları için açık çağrı yapan Ebu Hanzala kod adlı Hacı Bayancuk ile bağlantıları da deşifre edildi.

Selefi savaşçıların içinde yer aldığı İdlib’te bir operasyon hücresi oluşturan Musa Olğaç Youtube, Facebook’ta ve bazı web sayfalarında Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı Türkçe videolar yayımlayarak terör örgütü propagandası yapıyor. Olğaç, bu yayınları kendisi gibi El Kaide terör örgütü üyesi olmaktan 2 milyonluk yeşil listede aranan ve örgüte Almanya’dan katılan Samet Dagül ile birlikte yapıyor. Dagül’ün de cihatçı gruplarla birlikte İdlib’te 'Gazeteci' kimliğiyle örgütsel faaliyetlerde bulunduğu bildirildi.



SEYYİD KUTUB’UN KİTAPLARININ ÇEVİRİSİNİ YAPMIŞ

Musa Olğaç’ın çevirisini yaptığı kitaplar da Türkiye’deki yayınevleri ve kitabevlerinde satılıyor. Olğaç’ın 2011’de Türkçe’ye çevirisini yaptığı Mısırlı yazar Seyyid Kutub’un 'Fizilal’il Kur’an da Haktan Sapmak' adlı kitabı yayınevlerinde satılıyor. Mustafa İbn El Edevi’nin “Anne ve babaya karşı davranış fıkhı” adlı kitabı da 2009’da Türkçe’ye çeviren Olğaç’ın bu kitapları bazı kitabevlerinde satılıyor.