İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth için gelecek hafta düzenlenecek cenaze törenine katılacak dünya liderlerinden özel uçak ve resmi araç kullanmamalarının istendiği haberi gündemdeki yerini korurken, İngiliz basını, liderlere uygulanacak protokole dair detaylara ulaştı.

Politico sitesinin resmi belgelere dayandırdığı habere göre İngiltere hükümeti, Kraliçe için 19 Eylül’de düzenlenecek devlet törenine katılacak liderlerden özel uçak kullanmamalarını isteyerek, Londra’da helikopter kullanmalarının da yasak olacağını bildirmişti.

Ancak bugün İngiliz hükümetine yakın kaynaklar İngiliz The Times gazetesine yaptıkları açıklamada dünya liderlerinin Pazartesi günü Kraliçe'nin cenazesine otobüsle gitmek zorunda kalmayacaklarını açıkladı.

MUAF TUTULAN LİDERLER BELLİ OLDU

Gazeteye konuşan hükümete yakın kaynaklar, ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Japon İmparatoru Naruhito'nun 'güvenlik nedenleriyle' otobüs yolculuğundan muaf tutulması beklenenler isimler arasında olduğunu duyurdu.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Matarella, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve İsrail'den Isaac Herzog'un da 'güvenlik sebepleri' nedeniyle otobüs yolculuğu yapması beklenmiyor.

İngiliz The Times gazetesine konuşan kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında ise bir açıklama yapmadı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen 26’ncı BM İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) “güvenlik eksikliği” nedeniyle katılmamıştı. Erdoğan’ın zirveye katılmama nedeninin “Türk delegasyonundaki kişi sayısına ve resmi araç sayısına getirilen kısıtlamalar” olduğu belirtilmişti.

'G-7 LİDERLERİNE OTOBÜSE BİNİN DİYEMEYİZ'

İngiliz The Times gazetesine konuşan hükümet kaynağı, G7 liderlerinden 'otobüse binmelerini' istemenin açıkça uygun olmayacağını söyledi. Ancak yine de cenazeye katılacak isimlerden 'esnek davranmalarını istedikleri' aktarıldı.

Winston Churchill'in 1965'te ölümünden bu yana İngiltere'nin ev sahipliği yaptığı en büyük cenaze törenlerinden biri olacak Kraliçe 2. Elizabeth'in cenazesine 100'den fazla dünya lideri, devlet başkanı ve diplomatın katılması bekleniyor.

RUSYA, BELARUS VE MYANMAR DAVET EDİLMEDİ

Times, Kuzey Kore de dahil olmak üzere, İngiltere'nin diplomatik ilişkileri olan her ülkenin cenazeye davet edildiğini bildirdi. Bugün basında çıkan haberlerde Rusya, Belarus ve Myanmar liderlerinin Kraliçe'nin cenazesine davet edilmediği açıklanmıştı.

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D Higgins, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve İspanya Kralı Felipe VI da dahil olmak üzere düzinelerce liderin şimdiden katılımını doğruladığını duyurdu. Ancak, aralarında Hindistan'dan Narendra Modi ve Çin'den Xi Jinping'in ve Erdoğan'ın da bulunduğu birkaç ismin cenazede bulunup bulunmayacağı henüz net değil.

[old_news_related_template title="İngiltere'den Kraliçe Elizabeth'in cenazesiyle ilgili açıklama: Liderlere farklı prosedür uygulanacak" desc="İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in cenaze törenine katılacak dünya liderlerine yönelik katı güvenlik prosedürü büyük tartışma yaratırken, İngiltere’den gelen yeni bir açıklama “ABD Başkanı Biden ve başka isimlere ayrıcalık yapılabileceği” iddiasını güçlendirdi. Törene katılmak istediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl 'resmi araç kısıtlaması ve güvenlik eksikliği” nedeniyle İskoçya’daki iklim zirvesine gitmemişti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/13/iecrop/biden-reuters_16_9_1663053192.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingiltereden-kralice-elizabethin-cenazesiyle-ilgili-aciklama-liderlere-farkli-prosedur-uygulanacak-7360969/"]

[old_news_related_template title="Kraliçe'nin cenazesinde Kraliyet ailesine şok: 'Hasta yaşlı adam'" desc="İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde geçen hafta hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth için dün Edinburgh’da düzenlenen törende olay çıktı. Genç bir protestocu, hakkındaki cinsel taciz iddiaları nedeniyle kraliyetteki unvanlarını kaybeden Kraliçe’nin oğlu Prens Andrew’a “Sen yaşlı hasta bir adamsın” diye bağırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/13/iecrop/edinburgh-reuters_16_9_1663070201.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kralicenin-cenazesinde-kraliyet-ailesine-sok-hasta-yasli-adam-7361733/"]

[old_news_related_template title="İran devlet televizyonu Kraliçe 2. Elizabeth'i Hitler'e benzetti, İngilizler ayağa kalktı" desc="İngiltere'de tahtın 70 yıllık hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth'in perşembe günü hayatını kaybetmesinin ardından tüm dünya liderleri taziye mesajları yayınlamış, büyük çoğu da cenazeye katılacağını duyurmuştu. Kraliçe'nin ölümünün ardından baş sağlığı yayınlamayan İran şimdi de devlet televizyonunda yapılan açıklamalarla gündem oldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/13/iecrop/foad-izadi_0_16_9_1663071211.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/iran-devlet-televizyonu-kralice-2-elizabethi-hitlere-benzetti-ingilizler-ayaga-kalkti-7361757/"]