Dünyanın önde gelen üniversitelerinden İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde uzun süredir yaşanan kölelik tartışması gelecek hafta karara bağlanacak.

Üniversite kampüsünde bulunan Jesus College Şapeli’nde, 17. yüzyılda köle ticaretine yatırım yapan ve Kral 2. Charles’ın yardımcılarından biri olan Tobias Rustat anısına yerleştirilen duvar plaketi tartışma yaratıyor.

Cambridge Üniversitesi’ne yaptığı bağışlarla tanınan Rustat, 1694’teki ölümünün ardından şapelin altına defnedilmişti.

Üniversiteye bağlı Jesus College yönetimi ise, İngiltere’de kölelik tarihinin öne çıkan kurumlarından Royal African Company’ye yatırım yapan Rustat anısına sergilenen plaketin başka bir yere taşınması için resmi talepte bulunmuştu.

Kiliseye bağlı mahkeme, çarşamba günü plaketin eskiden şarap mahzeni olarak kullanılan bir odaya konup konmayacağına karar verecek.

'ÜNİVERSİTE, UYGURLARA SOYKIRIM UYGULAYAN ÇİN'LE YAKIN'

İngiliz Daily Mail gazetesi, Rustat’ın servetinin çok küçük bir bölümünün kölelikle bağlantılı olduğunu, Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Jesus College’ın ise Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleriyle ve soykırımla suçlanan Çin’le yakın ilişkileri bulunduğunu yazdı.

Okulun son yıllarda Çin Komünist Partisi’yle yakın ticari ilişkiler kurduğunu belirten Daily Mail, bu durumu “büyük bir çifte standart” olarak niteledi.

Gazete, davanın ülkede geçen yıllarda düzenlenen Siyahların Hayatı Değerlidir protestolarının ardından açıldığına da dikkat çekti. Ülkede düzenlenen protestolarda köle tacirlerinin bazı heykelleri yıkılmıştı.

Haberde, üniversitedeki bir enstitünün Çin devletinden 200 bin sterlin, Çinli telekom şirketi Huawei’den ise 155 bin sterlin aldığına da dikkat çekildi. Ayrıca üniversitede Uygur Türklerine yönelik uygulamalarla ilgili tartışmaların önlendiği de öne sürüldü.

SİYASETÇİLER DE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Üniversitedeki bazı öğretim üyelerinin Çin’le bağlantıları, daha önce siyasetçilerin de tepkisini çekmişti.

Muhafazakar Partili milletvekili Tom Tugendhat, geçen yaz Jesus College’ı Çin’in akademik fikirleri çarpıtma çabalarına yardım etmekle suçlamıştı.

Okuldan yapılan açıklamadaysa “Burada konu şapelimizdeki plaket, Çin değil” denmişti.

[old_news_related_template title="Çin'den İngiltere'ye ajan tepkisi: Bu bir karalama kampanyası" desc="Çin, İngiltere’de yaşayan Çinli avukat Ching Kui Lee’yi “ajan” olarak tanımlayan İngiltere istihbaratına tepki gösterdi, “Yabancı bir ülkenin parlamentosunda ‘etki satın almaya’ ihtiyacımız yok” açıklamasında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/14/iecrop/lee-british-chinese-project_16_9_1642154309.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cinden-ingiltereye-ajan-tepkisi-bu-bir-karalama-kampanyasi-6887818/"]

[old_news_related_template title="İngiltere Parlamentosu'nda Çin ajanı alarmı" desc="İngiltere iç istihbarat teşkilatı MI5, İngiltere Parlamentosu'nda Çinli bir ajan olduğunu belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/13/iecrop/ingiltere-iha5_16_9_1642101014.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingiltere-parlamentosunda-cin-ajani-alarmi-6886898/"]