Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da sabaha karşı İsrail güçleriyle Filistinliler arasında çıkan çatışmalar cuma namazından sonra da etkisini gösterdi. İsrail güçleriyle Filistinliler arasında bu sabah erken saatlerde çatışma çıktığı belirtilirken 152'den fazla kişinin yaralandığı, 400 kişinin ise İsrail güçleri tarafından gözaltına alındığı duyuruldu.

Filistin Kızılayı, Filistinlilerin çoğunun plastik mermiler, sersemletici bombalar ve polis copuyla dövülme sonucu yaralandığını duyurdu.

İsrail güvenlik güçleri, son iki hafta içinde ülke çapında meydana gelen olayların ardından alarma geçti. İsrail Polisi, üç memurun taş yağmuruna tutulduktan sonra hafif şekilde yaralandığını ve ikisinin tedavi gördüğünü duyurdu. Kudüs'ün surlarla çevrili Eski Şehri'ndeki El Aksa yerleşkesindeki çatışmalar, geçen yıl Gazze'de yaşananları hatırlatırken, uluslararası toplumda endişe yarattı.



ULUSLARASI TOPLUM TEPKİ GÖSTERDİ 

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın özerk bölgelerini yöneten Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, uluslararası toplumun "İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırganlığını durdurmak ve işlerin kontrolden çıkmasını önlemek için derhal müdahale etmesi gerektiğini" söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise yetkililerin, Mescid-i Aksa'ya girmediğini öne sürerken haberlerin 'sahte' olduğunu iddia etti.

Ürdün'den de İsrail polisine yönelik kınama geldi. BM Orta Doğu barışı sağlama özel elçisi Tor Wennesland, tüm tarafları "durumu sakinleştirmeye yardımcı olmaya, kışkırtıcı söylemler yaymaktan kaçınmaya ve durumu tırmandırmak isteyenlere karşı seslerini yükseltmeye" çağırdı.



FUAT OKTAY: ŞİDDETİ KINIYORUZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail'in mübarek ramazan ayında Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanlara yönelik müdahalesini ve çeşitli şehirlerde 7 masum sivilin yaşamını yitirmesine yol açan şiddeti kınıyoruz. Şehit olan Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza şifalar diliyorum" dedi.

DIŞİŞLERİ'NDEN TEPKİ GELDİ 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da olaya tepki göstererek, “Filistin’de, başta Cenin olmak üzere farklı şehirlerde İsrail güvenlik güçleri tarafından biri çocuk olmak üzere toplam yedi Filistinlinin ölümüne sebebiyet verilmesini ve bu sabah ibadet için Mescid-i Aksa'da bulunan Müslümanlara müdahale ederek yaralanmalara yol açılmasını kabul edilemez buluyor ve şiddetle kınıyoruz. Bölgede son günlerde artan gerilimden derin endişe duyuyoruz. Özellikle bu hassas dönemde, Mescid-i Aksa’nın statü ve maneviyatına yönelik tahrik ve tehditlere izin verilmemesinin önemini bir kez daha vurgulamakta fayda görüyoruz. Olaylarda hayatını kaybeden Filistinli sivillere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

BAKAN BOZDAĞ: ŞİDDETLE KINIYORUM

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail güvenlik güçlerinin 1'i çocuk 7 Filistinli kardeşimizin şehit etmesini ve Ramazan-ı Şerif ayında Müslümanların mukaddesi Mescid-i Aksa'ya baskınını şiddetle kınıyorum” dedi.

Bakan Bozdağ, “Şehit düşen Filistinli kardeşlerimize Yüce Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Mescid-i Aksa’nın uluslararası statüsüne ve maneviyatına yönelik saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez. Uluslararası toplum, aldığı kararların ve imzaladığı antlaşmaların gereği sorumluklarının daha gazla gecikmeden yerine getirmelidir. İsrail, haksız ve hukuksuz saldırılarına derhal son vermelidir. Türkiye, haksıza haksız, zulme zulüm, zalime zalim demeye ve mazlumun yanında durmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.



DAVUTOĞLU: İSRAİL ZULMEDİYOR, İKTİDAR SUSUYOR

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da İsrail'in Mescid-i Aksa saldırısına tepki gösterdi.

Sosyal medya paylaşımında iktidarı da eleştiren Davutoğlu, "İsrail zulmediyor, iktidar susuyor. Mübarek Ramazan günü, Mescid-i Aksa’da ibadet eden kardeşlerimize yönelik saldırılar asla kabul edilemez. İktidarın sessizliğinin izahı olamaz. Türkiye derhal harekete geçmeli, tepkisini ortaya koymalıdır. Mescid-i Aksa onurumuzdur" dedi.



KARAMOLLAOĞLU: ALÇAKÇA

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırıyı kınadı. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Karamollaoğlu, "Her Ramazan olduğu gibi; bu yıl da terörist İsrail devleti, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’ya alçakça saldırılarını artırdı" dedi.

Karamollaoğlu'nun açıklamaları şöyle devam etti:

*İslam aleminin sessizliğinden ve dünya kamuoyunun iki yüzlülüğünden cesaret alarak şımaran İsrail bilmelidir ki; bizim 'Gözümüz Kulağımız Aksa'da!'

*İşgalci İsrail’in saldırılarında şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor, İsrail’i şiddetle kınıyor; İslam ülkelerine ve tüm uluslararası kuruluşlara üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirme çağrısında bulunuyorum.

*Biz dün olduğu gibi bugün de; zalimlerin karşısında; mazlumların yanındayız!

*Ve her zaman Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz!

[old_news_related_template title="İsrail güçlerinin saldırısında Filistinli çocuk öldü" desc="İsrail güçlerinin Filistin’in Batı Şeria bölgesinde yer alan Beytüllahim şehrinde düzenlediği saldırılarda 14 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/14/iecrop/filistin2-reuters_16_9_1649929794.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israil-guclerinin-saldirisinda-filistinli-cocuk-oldu-7074045/"]

[old_news_related_template title="Dışişleri ve AKP'den Mescid-i Aksa’daki olaylarına kınama" desc="Bakanlıktan yapılan açıklamada, 'Bölgede son günlerde artan gerilimden derin endişe duyuyoruz' dendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/15/iecrop/kudus2-reuters_16_9_1650024350.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/disisleri-bakanligi-mescid-i-aksadaki-olaylari-kinadi-7076682/"]

[old_news_related_template title="İsrail'den Mecsid-i Aksa'ya şafak baskını" desc="İsrail ve Filistinliler arasında Ramazan ayında tansiyon hızla yükselirken İsrail polisi sabaha karşı Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. İsrail güçleriyle Filistinliler arasında çıkan çatışmalarda 150'den fazla Filistinli yaralandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/15/iecrop/kudus-reuters_16_9_1650004363.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israilden-mecsid-i-aksaya-safak-baskini-7075660/"]