Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından bölgeden peş peşe haberler geliyor.

Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişi devam ederken, saldırıların ilk günkü acı bilançosu açıklandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ilk gün sonuçlarına dair sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Ukrayna askerlerinin Rus saldırılarına karşı büyük bir direniş gösterdiğini belirten Zelenskiy, "Ön verilere göre, ne yazık ki bugün 10'u subay olmak üzere 137 kahramanımız ve vatandaşlarımızı kaybettik. 316 kişi yaralandı. Hepsine Ukrayna kahramanı unvanı verilecek" ifadelerini kullandı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus "Sabotaj Grupları'nın" ülkenin başkenti Kiev'e sızdığını da açıkladı.



GENEL SEFERBERLİK 

Ayrıca ülke genelinde genel seferberlik ilanıyla alakalı olarak imzaladığı kararnameden de bahseden Zelenskiy, "Bu karar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlığı nedeniyle ve devletin güvenliğinin sağlanması, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer askeri oluşumların muharebeye ve seferberliğe hazırlığının desteklenmesi amacıyla alındı" dedi.

RUSYA'DAN KORKMUYORUZ

Açıklamalarında Rusya ile görüşebileceklerini vurgulayan Zelenskiy, "Bugün Moskova'dan Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmak istediklerini duyduk. Rusya'dan korkmuyoruz, Rusya'yla konuşmaktan korkmuyoruz, ülkemiz için güvenlik garantileri hakkında, hiçbir şey hakkında konuşmaktan korkmuyoruz, tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Biz zaten NATO'da değiliz, fakat bu durumda hangi garantileri alacağız? En önemlisi de onları bize tam olarak hangi ülkeler verecek?" ifadelerini kaydetti.

TEK BAŞIMIZA KALDIK

Batılı ülkeler tarafından yalnız bırakıldıklarını ve sadece kendilerine yönelik destek açıklamalarının yapıldığını söyleyen Zelenskiy, "Yalnız kaldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Bizi NATO'ya almak istemiyor, güvenlik garantisi vermekten korkuyorlar. Devletimizin müdafasında tek başımıza kalıyoruz" ifadelerini aktardı. Sözlerinin devamında batılı ülkeleri eleştirmeye devam eden Zelenskiy, "Herkes korkuyor. Destek veren herkese minnettarım. Sadece kelimelerine değil" dedi. Aynı zamanda Zelenskiy açıklamasının sonunda, ülkesinden ayrılmadığını, kendisinin ve ailesinin Kiev’deki hükümet konutlarında kaldığını da sözlerine ekledi.

Zelenskiy yayımladığı görüntülü mesajda, "Düşman beni bir numaralı hedef olarak belirledi. İkinci hedef ailem. Devlet başkanını ortadan kaldırarak Ukrayna'yı siyasi olarak yok etmek istiyorlar. Başkentte kalacağım. Ailem de Ukrayna'da" dedi.

İLK SAĞLIK BAKANI DUYURDU

Ukrayna Sağlık Bakanı Oleh Lyashko Zelenskiy açıklaması öncesinde basına verdiği demeçte, Rusya'nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırının ilk gününde 57 kişinin hayatının kaybettiğini, 169 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Ülkenin sağlık sisteminin şu anda istikrarlı olduğunu ifade eden Lyashko, ayakta tedavi görebilecek hastalara, hastane yataklarını boşaltmaları çağrısında bulundu.

60 GÜN GEÇERLİ SEFERBERLİK

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından ülkede genel seferberlik ilan ederek bu yöndeki kararnameyi imzaladı.
Ukrayna Devlet Başkanlığı resmi internet sitesinde yayınlanan kararnameye göre, ülkenin Donetsk ve Luhansk kentleri haricindeki tüm kentlerinde genel seferberlik ilan edildi. Kararnamede, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) genel seferberlik sırasında karşı istihbarat sızmalarına karşı önlemler alacağı ifade edildi. Seferberlik kapsamında askerlik için çağırılanların, belirtilen toplanma noktasında birliklerine katılacağı belirtilirken, askeri birimler tarafından seferberlik kaydı yapılan kişilerin yeteneklerine göre askeri birimlerde görevlendirileceği ifade edildi. Bölge, il ve ilçe yönetim başkanlarının ise, sağlık kuruluşlarının oluşturulmasını ve işleyişini sağlayacağı bildirildi. Zelenskiy’in imzaladığı kararnamenin 60 gün boyunca geçerli olacağı duyuruldu. Öte yandan Lviv kentinin Gümrük Başkanı Daniil Menshikov akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülke dışına çıkmalarının yasaklandığını duyurmuştu.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'daki insanların sağlığı için 'ciddi endişe duyduğunu' açıkladı.

"Sağlık sistemi, tüm sağlık sorunları olan insanlara temel bakım sağlamak için çalışmaya devam etmelidir" ifadesini kullanan Ghebreyesus, bölgede sağlıkla ilgili durumu izlediklerini ve raporladıklarını söyledi.

* Ukrayna'da insani yardımın ulaştırılması için barış ve sürekli erişim çağrısında bulunuyorum" diyen Ghebreyesus, acil tıbbi malzeme satın almak ve teslim etmek için DSÖ'nün 'Acil Durum Fonu'ndan 3,5 milyon dolar daha ayırdıklarını ifade etti.

[old_news_related_template title="Ukrayna'da kritik noktalar Rusların eline geçiyor" desc="Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, başkent Kiev’e yakın bir konumda bulunan Hostomel Askeri Havaalanı’nın ve Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin kontrolünün Rusya’ya geçtiğini duyurulmuştu. Son gelen bilgilere göre, Hostomel Askeri Havaalanı Ukrayna askerleri tarafından geri alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/russa-reuters_16_9_1645730857.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukraynada-iki-stratejik-kritik-nokta-ruslarin-eline-gecti-6972705/"]

[old_news_related_template title="Rusya'ya ait askeri uçak düştü! Tüm mürettebat öldü" desc="Rusya’ya ait AN-26 tipi askeri kargo uçağı, Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbass bölgesinin yakınındaki Voronej kentinde düştüğü ve tüm mürettebatın hayatını kaybettiği açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/rusya-reuters6_16_9_1645734777.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusyaya-ait-askeri-ucak-ukrayna-yakinlarinda-dustu-6972808/"]