Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişi ve ağır saldırısı devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, başkent Kiev’e yakın bir konumda bulunan stratejik Hostomel Askeri Havaalanı’nın ve Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin kontrolünün Rusya’ya geçtiği duyurularak, Çernigov, Herson, Harkov, Melitopol gibi büyük şehirlerde kritik noktaların Rus güçleri tarafından vurulmaya devam ettiği ifade edildi.

HOSTOMEL HAVALİMANI GERİ ALINDI

Rusya’nın saldırılarından sonra birçok stratejik noktaların ve tesislerin kontrolünü kaybeden Ukrayna en önemli havaalanlarından biri olan Hostomel Antonov Askeri Havaalanı’nı Rus birliklerinden geri alındığını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in danışmanlarından Oleksiy Arestovych, havaalanının geri kazanılması için Ukrayna askerlerinin gösterdiği çabanın sonuç verdiğini aktararak, “Artık (Rus saldırısını) geri püskürttük. Hostomel Havaalanı bizim! Rus çıkarma birlikleri imha edildi!” ifadelerini kullandı.

Rus birlikleri gün içinde başkent Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 10 kilometre uzaklıktaki Hostomel Antonov Askeri Havaalanı’nın kontrolünü ele almış, daha sonrasında Ukrayna askerleri havaalanını Rusların elinden geri almak için operasyon başlatmıştı.

Foto: Reuters



ODESSA'DA ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR


Odessa yakınlarında konservatuar binası, askeri birlik ve alışveriş merkezinin yanındaki patlama ve çatışma sesleri duyuldu. Öte yandan Kiev'den Belarus'a gitmek isteyenler akşam saatlerinde istasyonlarda yoğunluk oluşturdu. Görüntüler SÖZCÜ Whatsapp Haber Hattı'na ulaştırıldı.

 

LİMAN KENTİ MARİUPOL, ATEŞ ALTINDA

Ukraynalı yetkililer, liman şehri Mariupol’un da ağır ateş altında olduğunu ve bölgede yüzlerce patlamanın meydana geldiğini duyurdu. Rus güçlerinin ayrıca, Zmiinyi Adası'nı (Yılan Adası) işgal ettiği belirtildi.

HARKİV'DE ŞİDDETLİ PATLAMA

Ukrayna'nın kuzeyinde Rus sınırına yakın bölgede çatışmalar sürüyor. Harkiv kenti yakınlarında şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın etkisiyle yoğun bir ışığın gökyüzüne yayıldığı güvenlik kamerasına yansıdı.




LVİV'DE TÜM IŞIKLAR SÖNDÜRÜLDÜ

Polonya sınırında yer alan Lviv kentinde, Rusya’nın muhtemel saldırılarına karşı tüm kentte ışıkların söndürülmesi emri verildi.

Söz konusu emrin "önleyici" bir güvenlik önlemi olduğunu belirten Lviv kentindeki yetkililer, tüm sokak ve bina aydınlatmalarının yerel saatle 23.00'te söndürüleceğini açıkladı. Vatandaşlara emre uymaları konusunda çağrı yapan yetkililer, acil durumlar dışında vatandaşların evlerinden çıkmamalarını istedi.

Yetkililer sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamada, “Bu tür eylemlerin güç kaynağı sorunlarıyla ilgili olmadığını lütfen unutmayın” ifadelerini kullanarak, "Güvenliğimiz için önleyici tedbirler alınacaktır” dedi.

Foto: Reuters


2. DÜNYA SAVAŞI'NDAN SONRA İLK SİREN

Rusya’nın saldırıları öncesi birçok ülke Kiev'deki büyükelçiliğini ve konsolosluğunu Lviv’e taşımıştı. Kentte, sabah saatlerinde Rusya’nın saldırıları nedeniyle 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez hava saldırısı sirenleri etkinleştirilmişti.

"KREMLİN YENİ SALDIRI DALGASINA HAZIRLANIYOR"

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Kremlin'in hava saldırıları da dahil olmak üzere yeni bir saldırı dalgasına hazırlandığını söyledi.

Ukrayna askeri yetkilileri, Rusya'nın temel amacının Kiev'i engellemek, Kırım yarımadasına kara üzerinden koridor oluşturmak ve Moldova'da bir ayrılıkçı bölge oluşturmak olduğunu söyledi.

UKRAYNA'YA 160'TAN FAZLA FÜZE FIRLATILDI

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarına ilişkin açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey savunma yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik hava saldırılarında "160'tan fazla füze" fırlattığını açıkladı.

Yetkili, füzelerin çoğunun "kısa menzilli balistik füzeler" olduğunu belirterek, düzenlenen hava saldırılarının tümünde ise "orta menzilli ve seyir füzelerinin" kullanıldığını aktardı.

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırının ilk gününde 57 kişinin hayatının kaybettiği, 169 kişinin ise yaralandığını bildirildi.