Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 42'inci gününde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Çarşamba günü İrlanda parlamentosuna hitaben bir konuşma gerçekleştirdi. Zelesnkiy, konuşmasında, Batılı ülkelerin Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması konusunda herhangi bir kararsızlığa tahammül edemeyeceğini söyledi.

Bazı siyasi ve iş liderlerinin savaş suçlarını finansal kayıplar kadar 'korkunç' görmediğini vurgulayan Zelenskiy, AB'ye de 'daha ağır yaptırımlar' için çağrı yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı, savaşın başından bu yana en az 167 çocuğun öldürüldüğünü açıklarken, 10 milyondan fazla Ukraynalı'nın da yerlerinden edildiğini vurguladı.

GIDA KRİZİNİ KIŞKIRTMAKLA SUÇLADILAR

Zelesnkiy, Moskova'yı açlığı bir "silah" olarak kullanarak kasten bir gıda krizini kışkırtmakla suçladı.

İrlanda'nın AB üyeliği ile ilgili parlamento tarafından düzenlenen ortak bir oturumda konuşan Zelenskiy,  "Yaptırımlarla ilgili yeni söylemler duyduğumuzda... Rus birliklerinin yaptığı onca şeyden sonra herhangi bir kararsızlığa tahammül edemiyorum. Ortaklar daha katı yaptırımlar uygulamalıdır." dedi.

Bir tercüman aracılığıyla konuşan Zelenskiy, bir yakıt deposu da dahil olmak üzere Ukrayna sivil altyapısının bir gecede Rus füzeleri tarafından vurulduğunu söyledi.

'AMBARGO UYGULAYIN'

Öte yandan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da Rusya'ya Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle planlanan yeni Avrupa Birliği yaptırımlarını memnuniyetle karşıladıklarını ancak  Putin'i "durdurmak için" Rus doğalgazı ve petrolüne ambargo uygulanması gerektiğini söyledi.

Kuleba Twitter'dan yaptığı açıklamada, "5'inci AB yaptırım paketinin güçlendirilmesini takdir ediyorum. Ancak Putin'i durdurmak için bir gaz/petrol ambargosu ve tüm Rus bankalarının SWIFT'inin kaldırılması gerekecek. Zor zamanlar zor kararlar gerektiriyor." ifadelerinde bulundu.

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı... Putin'in kızlarına yaptırım geliyor" desc="Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 40 günü aşkın bir süredir devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30'larındaki kızlarına da yaptırım uygulanmasına zemin hazırlandığı ortaya çıktı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/06/iecrop/putinkizlari_16_9_1649229349.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-putinin-kizlarina-yaptirim-geliyor-7057039/"]

[old_news_related_template title="Çalışanlarının bile parasını ödeyemiyor: 'Abramoviç, zengin arkadaşlarından borç istedi'" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı'nın yaptırım uyguladığı isimlerden biri olan Rus milyarder Roman Abramoviç'in çalışanlarının parasını ödemekte zorlandığı ve zengin çevresinden yardım istediği iddia edildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/06/iecrop/ro7_16_9_1649233458.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/calisanlarinin-bile-parasini-odeyemiyor-abramovic-zengin-arkadaslarindan-borc-istedi-7057237/"]

[old_news_related_template title="İngiltere, Avustralya ve ABD hipersonik füzeler geliştirme konusunda anlaştı" desc="İngiltere, Avustralya ve ABD’nin geçen yıl savunma amacıyla kurduğu AUKUS Paktı’nın bugünkü toplantısında üç ülke hipersonik füzelerin geliştirilmesi konusunda iş birliği yapma kararı aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/05/iecrop/fuze-reuters_16_9_1637564835_16_9_1649192079.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingiltere-avustralya-ve-abd-hipersonik-fuzeler-gelistirme-konusunda-anlasti-7056536/"]