Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf için yeni bir Bağ-Kur düzenlemesi gerektiğini anımsatarak, "Kamu personeli maaşları arasındaki düzensizlik ile ilgili çalışmalar gündeme alınmışken, esnafımızın da talepleri unutulmamalı" dedi.

Palandöken, "4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı olmayan esnafımıza bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma hakkı verilmeli" diye konuştu.

9 BİN GÜNÜ DOLDURMALARI GEREKİYOR


Emeklilikte esnafın haksızlığa uğramaması için Bağ-Kur’da geriye dönük borçlanma talep edildiğini vurgulayan Palandöken, “SSK’lılar 7 bin 200 prim gününü doldurup emekli olabiliyorken, esnafımızın 9 bin günü doldurması gerekiyor. Gecesi, gündüzü, tatili, bayramı, özel günü ya da hafta sonu izni olmayan esnafımızın SSK emekli prim günü ile arasında neredeyse 5 yıl var" dedi.

Palandöken, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 3600 ek gösterge ile kamudaki düzenlemeler için çalışmaları gündeme tekrar almış ve bu konuda çalışma yaparken, esnafımızın da sosyal güvenlik konusunda yaşadığı sıkıntılar unutulmamalı” açıklamasında bulundu.

'SOSYAL GÜVENLİKTE HER KESİME ADALET'


Sosyal Güvenlik konusunda baştan aşağı bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğuna ve İntibak Yasasının önemine dikkati çeken Palandöken, şöyle devam etti:

“4 Ekim 2000 yılından önce oda ve vergi kaydı olup esnaf olarak faaliyette bulunan o dönemde Bağ-Kur’a kaydını yaptırmadığı için emeklilik yaşı gelmesine rağmen emekli olamayan esnaf için Bağ-Kur düzenlemesine gidilmesi sosyal güvenlik açısından anayasal bir haktır. Bu nedenle yeniden geriye dönük borçlanma fırsatı tanınmalı.

2000 yılından önce emekli olanlar ile sonrasında emekli olanlar arasında maaşlarında büyük fark var. Koşullar ve çalışma süreleri aynı olmasına rağmen bu düzen adaletsizliğe neden oluyor.

Uzun süredir mecliste çıkması beklenen İntibak Yasası zaman kaybedilmeden sonuçlandırılmalı.

Emeklilerde de, kamuda da, esnafta da sosyal güvenlik noktasında değişmesi gereken konular var. Bu nedenle her kesimde adaleti sağlamak için zaman kaybedilmeden intibak düzenlemesi yapılmalı.”

[old_news_related_template title="  Esnaftan Kılıçdaroğlu’na: Yıllarca AKP’ye oy verdim bundan sonra vermeyeceğim" desc="CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Denizli’de esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. 63 yaşında hala çalışmak zorunda kaldığını söyleyen bir esnaf; “63 yaşındayım emekli olamadım. Yıllarca AKP’ye oy verdim bundan sonra vermeyeceğim” diye konuştu. Esnaf özellikle elektrik ve doğalgaz zamlarından şikayet etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/kilicdaroglu_16_9_1645696109.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/esnaftan-kilicdarogluna-yillarca-akpye-oy-verdim-bundan-sonra-vermeyecegim-6971551/"]

[old_news_related_template title="Turizmde korkulan oldu: Rusya'dan rezervasyon iptalleri başladı" desc="Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrası bazı Rus turistlerin az sayıda da olsa rezervasyonlarını iptal etmeye başladığını söyledi. Bu iptallerin Ukrayna'da akrabası olan Ruslar tarafından yapıldığı, özellikle mayıs, haziran ağırlıklı rezervasyonların iptal edildiği belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/26/iecrop/398211-1192981068_16_9_1645859567.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/turizmde-korkulan-oldu-rusyadan-rezervasyon-iptalleri-basladi-6975619/"]