Vatandaşların 250 milyar dolara ulaştığı düşünülen yastık altında bulunan fiziki altın birikimlerini finansal sisteme dahil etmeyi amaçlayan uygulama bugün başladı.


Yastık altı altını sisteme kazandırılması ile büyümenin finansmanında yurtiçi tasarrufların payının artırılması amaçlanıyor.


Büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yerlilerin merkeze alınması sağlanarak TL cinsi tasarrufların cazibesinin de artırılması da hedefleniyor.

PLATFORMLAR VE BANKALAR ARACILIĞIYLA TESLİM


Şubat ortasında bugün başlayacağı açıklanan sistem için Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Yastık altındaki büyük tasarruflar ülkemizin gerçeği olmasına rağmen bunun ekonomiye kazandırılmasına yeterince yol alınamadı" demiş ve 2022'de 1,500'ün üzerinde kuyumcunun sisteme dahil olmasını öngördüklerini söylemişti.

Altın kuyumcular, platformlar ve bankalar aracılığı ile finansal sisteme teslim edilecek. Altın depo ve katılım hesaplarına fiziki altınlar yatırabilecek. Talep halinde altın fiziki olarak geri de alabilecek.

Nebati bugünkü Twitter paylaşımlarında da "Tasarrufunuzdaki altınlarınızı banka hesabınıza yatırmak için, belirli bir gün de belirli bir banka şubesinde altın kabul günü olmasını beklemeksizin işlem yapabileceğiniz bir sistemdir" dedi.

BAŞKA YATIRIMLARA DA ÇEVRİLEBİLİYOR


Altın Değerlendirme Sistemi'nde şu an Albaraka, Akbank, Anadolubank, Denizbank, Kuveyt Türk, TEB, Türkiye Katılım, Garanti BBVA, QNB Finans, Vakıf Katılım, Yapı Kredi yer alıyor.

Altın rafinerileri, Takasbank, Borsa İstanbul ve Darphane, sistemin içinde yer alıyor.

Sistemin tanıtımına ilişkin detaylarda sisteme kazandırılan altın altın olarak tutulduğunda bile "ilave kazanç" verilmesi öngörülüyor. Altın cinsi açılacak hesaplar talep edilmesi başka yatırımlara da çevrilebiliyor. Altın hesabı teminat göstererek, mevzuatın izin verdiği ölçüde kredi kullanılabiliyor.

Nebati 11 Şubat'ta yastık altında 250 milyar dolar yani 5 bin ton altın bulunduğunu bunun 25 milyar dolarını sisteme çekebileceklerine inandığını söylemişti. (REUTERS)


[old_news_related_template title="Bakan Nebati yastık altı altın, KGF ve enflasyon paketlerini açıkladı" desc="Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun düşürülmesine ve yastık altındaki altınların sisteme kazandırılmasına ilişkin adımları da içeren yeni bir ekonomi paketi açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 1'e düşürüldüğünü duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/12/iecrop/nebati-2_16_9_1644664933.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/bakan-nebati-yeni-paket-acikliyor-6948730/"]

[old_news_related_template title="Kuzey Akım 2 şirketi iflas başvurusuna hazırlanıyor" desc="ABD'nin yaptırım kapsamına aldığı ve Almanya'nın askıya aldığı 11 milyar dolarlık Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesi yapan şirket iflas başvurusunda bulunmayı değerlendiriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/01/iecrop/abd-2_16_9_1646134166.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/kuzey-akim-2-sirketi-iflas-basvurusuna-hazirlaniyor-6982157/"]

[old_news_related_template title="Rus bankalarına yaptırım Türk turizmcisini vurdu: Ödeme alınamıyor" desc="Rus bankalarının swift sisteminden çıkarılması, tur operatörlerinin otellere erken rezervasyon ödemesi yapamamasına yol açtı. Halihazırda Türkiye'de olan Rus turistlerin kredi kartlarının ise yaptırımlardan sonra işlevsiz kaldığı, özellikle Antalya ve Fethiye'deki işletmelerin ödeme alamadığı belirtildi. GETOB, ETİK ve TÜRSAB başkanları son durumu anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/01/iecrop/shutterstock_1986538631_16_9_1646126714.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/rus-bankalarina-yaptirim-turk-turizmcisini-vurdu-odeme-alinamiyor-6981743/"]