Hızlı kargo firmaları ve posta idaresinin, gümrük kanununa tabi eşyanın tüm gümrük işlemlerini yapmak ve sonuçlandırmak için gümrük kanunu kapsamında yetkilendirilmesine ilişkin esaslar belirlendi.


Ticaret Bakanlığının posta ve hızlı kargo yoluyla taşınan eşyanın gümrük işlemlerine ilişkin tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bu kapsamda yetkilendirme için başvuracak operetörlerin; hava yolu ile hızlı kargo taşımacılığı için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce hava kargo acentesi olarak, kara yolu ile hızlı kargo taşımacılığı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından uluslararası kara yolu taşımacılık belgesi ile yetkilendirilmiş olması gerekiyor.

Bu şirketlerin, yetki kapsamı işlemlere ilişkin olarak, doğabilecek kamu alacağının garanti edilmesi amacıyla, yalnızca hava yolu veya yalnızca kara yolu ile hızlı kargo taşımacılığında yetki kullanılmak istenmesi durumunda 250 bin TL, her iki yetkinin birlikte kullanılmak istenmesi durumunda ise 500 bin TL tutarında teminat mektubu ibraz etmesi zorunlu olacak.

GÜMRÜK VERGİSİ TAHSİLATINI YAPABİLECEKLER


Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen veya gönderilen eşyanın kıymetinin yetki limitleri dahilinde olup olmadığının tespitinde kargo ücreti dikkate alınmayacak. Eşyanın kıymeti, ibraz edilen faturaya, satış fişine veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenecek.

Tebliğe göre, yetkilendirilen operatörler, beyan edilen gönderilerin tahakkuk ettirilen gümrük vergilerini tahsil edilebilecekler ve eşyanın operatöre teslimini takip eden 7 gün içinde ödeyecekler.

EŞYANIN CİNS VE TANIMI OPERATÖRÜN SORUMLULUĞU


Yetkilendirmeye ilişkin tebliğle belirlenen koşullardan bir yada birden fazlasını kaybeden operatörler, bu koşul veya koşullar yeniden sağlanıncaya kadar yetkisini kullanamayacak.

Eşyanın cins ve tanımı ile değerinin doğru ve eksiksiz olarak beyan edilmesi operatörün sorumluluğunda olacak. Gönderilerin beyanına ilişkin husulara aykırılığı tespit edilen operatörler hakkında gümrük kanununun bazı maddelerinin uygulanması hakkında karar kapsamında işlem yapılacak.

Temsil yetkisiyle yapılan gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerine ilişkin faaliyetler için alınacak ücretlerin belirlenmesinde gümrük müşavirliği ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği asgari ücret tarifesine ilişkin tebliğ hükümleri esas alınacak.

Tebliğ 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek. (REUTERS)

[old_news_related_template title="Dolarizasyon tam gaz sürüyor" desc="Kur korumalıda artış sürerken şirketler döviz biriktirmeye devam ediyor. Her 100 lira karşılığındaki mevduatın 70’i döviz veya dövize endeksli hesaplarda tutuluyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/21/iecrop/dolarizasyon_16_9_1650569395.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/dolarizasyon-tam-gaz-suruyor-7089303/"]

[old_news_related_template title="Bakan Bilgin tarih verdi: İşçileri, memurları ve emeklileri koruyacak düzenlemeler yapacağız" desc="Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temmuz ayında işçileri, kamu çalışanlarını, memurları ve emeklileri koruyacak düzenlemeler yapacaklarını, aralık ayında ise asgari ücreti değerlendirirken de çalışanları koruyacak seviyede belirleyeceklerini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/21/iecrop/bilgin-22_16_9_1650572505.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/bakan-bilgin-tarih-verdi-iscileri-memurlari-ve-emeklileri-koruyacak-duzenlemeler-yapacagiz-7089347/"]

[old_news_related_template title="Esnaf kurye eylemleri diğer sektörlere sıçradı: Güçlü itiraz başladı" desc="Artan hayat pahalılığına rağmen yapılan düşük zamlar birçok sektörde eylem dalgası yarattı. Esnaf kuryelerle başlayan süreç, tekstil, gıda ve perakende sektörlerine sıçradı. Doç. Dr. Ümit Akçay, pandemi sürecinde elde edilen yüksek kârlılıktan işçilerin de paylarını istediklerini söyleyerek 'Otoriter emek rejimine karşı güçlü bir itiraz başladı' diyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/03/iecrop/06-kurtarildi_16_9_1643886100.gif" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/esnaf-kurye-eylemleri-diger-sektorlere-sicradi-guclu-itiraz-basladi-6928816/"]