Kapadokya’dan sonra şimdi de koruma altındaki Uludağ’ın tek elden ve hızlı talanının önü açıldı. AKP milletvekilleri, içerisinde doğal sit alanları ve koruma alanları bulunan turizm merkezi Uludağ’ın tek elden planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi amacıyla Uludağ Alan Başkanlığı kurulması için TBMM’ye yasa teklifi sundu.

Teklifi eleştiren TMMOB Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yasanın çıkması halinde Kapadokya’dan sonra şimdi de Uludağ’ın hızla talana açılacağını söyledi. Alan başkanlığı modelinin tek adam rejiminin doğa talanına uyarlanması olduğunu ifade eden Başkan Candan, Uludağ’ın koruma altındaki alanlarının bu yöntemle çok kolay bir şekilde ranta açılabileceği endişesi taşıdıklarını bildirdi.

Uludağ Alan Başkanlığı kurulmasını öngören yasa teklifine göre, halen Orman, Tarım ve Kültür bakanlıkları ile koruma kurulları başta olmak üzere bir çok kamu kurumunun söz sahibi olduğu Uludağ’ın yapılaşma kararlarında yeni kurulacak Uludağ Alan Başkanlığı tek yetkili olacak. Teklifte, çıkarılacak yasayla Uludağ bölgesinin doğal sit alanları ve diğer korunan alanlar ile birlikte ‘kaynak değerlerinin korunması’ yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile alanda yürütülen faaliyetlerin düzenleneceği belirtildi.

Uludağ Alan Başkanlığı, bölge içerisinde her türlü uygulama kararlarını yeni kurulacak Uludağ Alan Komisyonu aracılığıyla alacak. Komisyonda Bursa vali yardımcısı, çeşitli bakanlıklardan 7 üye, belediyeden 1 üye, üniversitelerden 4 üye yer alacak.

"KİMSE SENİ DENETLEYEMİYORSA TEK ADAM REJİMİ VAR DEMEKTİR"

Düzenlemeyi eleştiren Başkan Candan, alan başkanlığı modelinin doğayı korumaktan çok doğa alanları üzerinde ‘tek söz sahibi’ olmayı kolaylaştıran bir model olduğunu savundu. Bu modelin yıkıcı etkilerini Kapadokya’da gördüklerini belirten Candan, “Alan başkanlığı talan başkanlığıdır. Kapadokya’nın hali ortada. Diğer kurumlardan görüş alma yolunu kapatınca iş hızlanıyor, ancak bu sefer de talan daha hızlı oluyor. Başkanlık planlıyor, yönetiyor, denetliyor. Kimse seni denetleyemiyorsa tek adam rejimi var demektir” dedi.

Başkan Candan, alan başkanlığı ile birlikte Uludağ’ın koruma altındaki alanlarının hızla ranta açılacağını, bilimden uzaklaşılarak rantın ön plana alınacağını savundu. Bu modelin tek adam rejiminin doğa alanlarına uyarlanması olduğunu belirten Candan, “Bu modelle koruma kanunu devre dışı kalıyor. Tarım ve Orman bakanlıklarının görüşlerinin önemi kalmıyor. Amaç maddesinden de anlaşılacağı gibi doğa ‘kaynak’ olarak görülüyor. Doğayı kaynak olarak görmek demek ekonomiye, paraya çevrilir demektir. Doğa bizim kaynağımız değil, varlığımızdır. Kaynak olarak yazılmasının nedeni rant arzu ve hedefinden kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Kapadokya'daki tahribat havadan görüntülendi" desc="Kapadokya’da, 1'inci derece arkeolojik ve doğal sit alanında devam eden yol yapım çalışmalarının son hali görüntülendi. Tarihi yapıların çok yakınındaki çalışmalar tepki çekmeye devam ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/30/iecrop/peri-1_16_9_1664554102.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/kapadokyadaki-tahribat-havadan-goruntulendi/"]