Son bir yıldır artan fiyatlar sebebiyle her geçen gün alım gücü düşen vatandaş yaşam mücadelesi vermeye devam ederken, kazanamayan esnaf ise işyerini ayakta tutmanın savaşını vermeye devam ediyor. Vatandaş alamamaktan yakınırken, esnaf ise geçmiş yıllarda atlatılan ekonomik krizleri arar haline geldi.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırloğlu, CHP Akhisar İlçe Başkanı Umut Çavuş ile birlikte esnaf ziyareti gerçekleştirerek yaşadıkları sıkıntılarını yerinde dinledi.

“2001 YILINA GERİ DÖNDÜK”

Ziyarette yaşanan sıkıntıyı dile getiren giyim mağazası sahibi bir esnaf, şuan ki Türkiye’de esnafın artık mevcut konumu koruma savaşını verdiğini söyledi.

Artık kazanmak gibi bir dertlerinin olmadığını söyleyen esnaf, 2001 yılı ekonomik krizini anımsatarak şu ifadelere yer verdi: “Şimdi daha fazla çalışıp masrafları çıkarabilmek ve elindekini koruyabilme derdine düştük. Artık en büyük gayemiz bu. Esnaf şuanda mevcut halini koruma derdine girdi. Bir şeyler alma veya kazanma zamanı bitti. 2001 yılındaki ekonomik krize geri döndük. Ben 2001 yılında ticaret hayatına atıldım. Hem de kriz döneminde. O zamanlarda şimdiki kadar korkmuyordum. Şimdi bitmeyen bir devalüasyon var.”

“20-30 LİRALIK KIYMA SATIYORUM”

Akhisar ilçesinde kasaplık yapan esnaf ise, vatandaşın alım gücünün her geçen gün düştüğünü belirterek, yaşanın sıkıntıyı şu cümlelerle dile getirdi: “Normalde kıyma 160 lira olan kıymayı ben 150 liraya satıyorum. Ancak alan yok. Vatandaş dükkanıma gelip 20-30 liralık kıyma alıp gidiyor. Çünkü milletin gücü yok. Peynir şuanda 200 lira, kıyma 150 lira. Ama satamıyorum. Vatandaşın cebinde parası yok ki kıyma veya et alsın. Zor günler geçirdiğimiz bu zamanlarda vatandaşın artık aklı başına gelmesinin zamanı geldi. Bu iş böyle gitmez.”

“HASTALANMAMAK İÇİN DUA EDİYORUZ”

İşlettiği erkek kuaförünü kimi zaman siftahsız kapatmak zorunda kaldığını ve bu nedenle Bağ-Kur’un ödeyemediğini ifade eden başka bir esnaf ise şöyle konuştu: “Kimi zaman bir hafta siftah yapamadan işyerini kapattığımı biliyorum. Kazanamadığım için Bağ-Kur’umu bile ödeyemiyorum. Çünkü kazandığım ancak kendime yetiyor. Allah’a şükür hastalanmıyoruz da sağlık hizmetlerinden faydalanmak zorunda kalmıyoruz. Hastalanmamak için dua ediyoruz. Eğer başka bir hükümet gelir de Bağ-Kur borçlarına af çıkartırsa belki o zaman ödeyebiliriz.”

Ziyarette ayrıca CHP’li Bakırlıoğlu’nun emekli iki vatandaşa yönelttiği “Ne yapacak, değiştirecek miyiz? Değişmesi lazım mı?” sorusuna birisi “İnşallah” cevabını verirken, diğer emekli vatandaş ise cebindeki 2,5 lirayı göstererek “Kurttu” cevabını verdi.

“HER GÜN BİR ÖNCEKİ GÜNÜ ARAR HALE GELDİK”

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ziyaretlerin ardından yaptığı kısa açıklamada, her geçen gün ekonomik krizin toplumda giderek derinleştiğini ifade ederek şöyle konuştu:

* Artık esnaf ve vatandaşımız, ‘Bir önceki yıla göre şükür iyiyiz’ diyemiyor. Her gün bir önceki günü arar hale geldik. Vatandaş ‘Bugün evimde bir tas çorba kaynatabilecek miyim’ derdinde, esnafımız ise ‘Bugün de siftah yapabilecek miyim’ derdinde. Türkiye özellikle son bir yıldır tarihinin en acı tablosunu yaşıyor. Bu tabloyu yaşatanlar ise hala ‘Ekonomiye iyiye gidiyor’ sözleriyle pembe tablolar çizmeye devam ediyor.

* Esnafımız artık 2001 yılı krizi arar hale gelmiş. Tüm sıkıntılara rağmen esnaf ayakta kalma savaşı veriyor. AKP iktidarı ise bu savaşa karşı duyarsız kalıyor. Türkiye’yi yalancı verilerle güllük gülistanlıkmış gibi gösteriyor. Toplumun artık bu duyarsızlığa karşı tahammülü kalmamış. Her kesim bin an önce sandığın önüne gelmesini bekliyor.

[old_news_related_template title="Esnaf, kira ve fatura kıskacına sıkışmış durumda: Devletin el atması gerekiyor" desc="Kış dönemi ile birlikte yüksek faturaların zorladığı işyeri sahipleri yüksek kira zamlarından da şikayetçi. 70 metrekare dükkanı için 35 bin lira kira ödeyen bir işletmeci, 'Yeni kontratla birlikte kiram 50 bin lirayı bulur diye tahmin ediyorum. Kira bizim için büyük bir problem.  Zamlardan dolayı insanların alım gücü düştü. Bence kiralara devletin el atması gerekiyor' diyerek yetkililere çağrıda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/16/iecrop/thumbs_b_c_f0a98117c9d520d3f311c0cff471bfdc_16_9_1668579025.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/esnaf-kira-ve-fatura-kiskacina-sikismis-durumda-devletin-el-atmasi-gerekiyor-7482122/"]